Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI: B.07.0.GEL.0.71-7100-55/52802
UYGULAMA İÇ GENELGESİ
SERİ NO: 1999 / 5
............. VALİLİĞİ
( Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)
Bilindiği üzere, 4481 sayılı "17.8.1999 ve 12.11.1999 Tarihlerinde Marmara Bölgesi ve Civarında Meydana Gelen Depremin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla Bazı Mükellefiyetler İhdası ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" 26.11.1999 tarih ve 23888 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ilgili Genel Tebliğlerde açıklanmış bulunmaktadır.
4481 sayılı Kanunla;
- Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisi,
- Ek Emlak Vergisi,
- Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi,
- Özel İletişim Vergisi,
- Özel İşlem Vergisi,
- Faiz Vergisi,
İhdas edilmiş olup, bu vergilere ilişkin olarak vergi dairelerince yapılacak iş ve işlemler ile dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir.
1- Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisine İlişkin Olarak Yapılacak İşlemler :
Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisinin mükellefleri 4481 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, 1998 yılı kazanç ve iratlarını yıllık beyanname ile beyan eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, konuya ilişkin olarak yayımlanan "1 Seri No'lu Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisi Genel Tebliği" ekinde yer alan örneğe uygun olarak düzenleyecekleri beyannameyi süresi içinde halen bağlı bulundukları vergi dairelerine vereceklerdir.
Tebliğ ekinde yer alan beyanname örneği mükellefler tarafından çoğaltılarak kullanılabileceği gibi, bu örneğe uygun bilgisayar çıktısı kullanılması da mümkün bulunmaktadır. Beyannamenin baskısına başlanılmış olup, baskı ve dağıtım yapılıncaya kadar, vergi daireleri beyanname talep eden mükelleflere Tebliğ ekinde yer alan beyanname örneğini çoğaltarak vereceklerdir.
Beyannameler vergi dairelerince tek nüsha olarak alınacak ve Tebliğ ekinde yer alan örneğe uygun olmasına dikkat edilecektir.
Vergi daireleri, alınan Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerine gerekli tarh ve tahakkuk işlemlerini derhal yapacaklardır. Bu vergilere ilişkin tahakkuk fişi ve vergi dairesi alındılarının düzenlenmesinde;
- Ek Gelir Vergisi için "EGV" kısa adı ve 4001 vergi kodu,
- Ek Kurumlar Vergisi için "EKV" kısa adı ve 4010 vergi kodu,
kullanılacaktır.
2- Götürü Usulde Vergilendirilen Mükelleflere İlişkin Olarak Yapılacak İşlemler :
4481 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyarınca, 1998 yılı ticari ve mesleki kazançları götürü usulde tespit edilen gelir vergisi mükellefleri, Ek Gelir Vergisinin de mükellefidirler. Bu mükelleflerin ek vergi matrahları ile bu matrahlar esas alınarak hesaplanan ek vergi tutarları, 1 Seri No'lu Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin 4.2 nci bölümünde yer alan tablolarda gösterilmiştir.
Vergi daireleri, 1998 yılı kazançlarını tarh ve tahakkuk ettirdikleri götürü mükelleflerin ek vergilerini söz konusu tablodan yararlanmak suretiyle tahakkuk ettireceklerdir.
Bu mükelleflere ilişkin tahakkuk fişi ve vergi dairesi alındılarının düzenlenmesinde;
- Ek Götürü Ticari Kazanç mükellefleri için "EGTK" kısa adı ve 4004 vergi kodu,
- Ek Götürü Serbest Meslek Kazancı mükellefleri için "EGSM" kısa adı ve 4005 vergi kodu,
kullanılacaktır.
3- Ek Motorlu Taşıtlar Vergisine İlişkin İşlemler :
4481 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III) ve (IV) sayılı tarifelere göre vergiye tabi olan ve 26.11.1999 tarihi itibariyle ilgili sicilde kayıtlı bulunan taşıtların bir defaya mahsus olmak üzere, 1999 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisine tabi olacağı ve bu verginin Kanunun yayımı tarihinde tahakkuk etmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Bu düzenlemeye göre, motorlu taşıtlar vergisini tarh, tahakkuk ve tahsile yetkili olan vergi daireleri, kendilerinde kayıtlı bulunan araçlara ilişkin ek motorlu taşıtlar vergisini 26.11.1999 tarihi itibariyle tahakkuk ettireceklerdir.
Bu vergiye ilişkin vergi dairesi alındısının düzenlenmesinde;
- "MTVE" kısa adı ve 4034 vergi kodu kullanılacaktır.
4- Özel İletişim Vergisine İlişkin İşlemler :
4481 sayılı Kanunun 8 inci maddesi uyarınca, özel iletişim vergisinin mükellefi her nevi cep telefonu işletmecileridir. Bu mükellefler bir aya ait özel iletişim vergisini takip eden ayın onbeşinci günü mesai saati sonuna kadar 2 no'lu KDV beyannamesi ile beyan edip aynı süre içinde ödeyeceklerdir. Cep telefonu işletmecileri tarafından özel iletişim vergisine ilişkin olarak verilecek katma değer vergisi beyannameleri üzerine düzenlenecek tahakkuk fişi ve vergi dairesi alındılarında, "ÖİLV" kısa adı ve 4080 vergi kodu kullanılacak, tahakkuk fişine vade tarihi olarak ayın 15 inci günü yazılacaktır.