Bilindiği üzere, 7338 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde "Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan bir şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabidir." denilmiş, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasında ise, "İvazsız İntikal" deyiminin hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği açıklanmıştır. Aynı Kanunun 2353 sayılı Kanunla değişik 4 üncü maddesinin (j) fıkrasında da, sağlar arasında ivazsız bir tarzda vuku bulan intikaller hariç olmak üzere kuru mülkiyet halinde intikal eden mallar (kuru mülkiyet halinde kaldığı müddetçe) vergiden istisna edilmiş bulunmaktadır.
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
T.C. MALİYE VE GÜMRÜK BAKANLIĞI
GELİRLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GEL: 26800-41/48277
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU
İÇ GENELGESİ
Seri No: 7
.......................VALİLİĞİNE
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)
Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden, sağ kalan eşin önce intifa hakkını seçmesi, daha sonra intifa hakkından kuru mülkiyet sahipleri lehine feragat etmesi halinde yeni bir ivazsız intikalden söz edilip edilmiyeceği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.