Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2017/18
Kurum:
Hazine Müsteşarlığı
Kabul Tarihi:
07.11.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.01.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 81 inci maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 152 nci maddesi uyarınca yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında tarafların kazayı kendi düzenleyecekleri tutanakla tespit etmelerinde anlaşmaları halinde aşağıdaki esaslara göre Kaza Tespit Tutanağı (Tutanak) düzenlenir.
1. Tutanağın Doldurulması
1.1. Tutanak yazılı olarak veya elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'nin sağladığı uygulamalar aracılığı ile doldurulur ve imzalanır.
1.2. Bu Genelgeye uygun şekilde düzenlenen Tutanak, trafik zabıtasınca düzenlenen trafik kaza tespit tutanağı hükmündedir. Aşağıdaki hallerde anlaşmalı tutanak düzenlenemez. Bu durumda Tutanak trafik zabıtası, trafik zabıtasının bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde ise genel kolluk tarafından düzenlenir:
a. Kazaya bir aracın karışması (tek taraflı maddi hasarlı kaza ise),
b. Taraflardan herhangi birinin sürücü belgesinin bulunmaması veya belgesinin kullandığı araç cinsi için yeterli olmaması,
c. Araçlardan herhangi birinin ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının olmaması,
ç. Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı şüphesinin bulunması,
d. Kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluşuna ait olması (Sağlık Bakanlığına ait ambulans ve acil sağlık araçları hariç),
e. Kazada kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyaya zarar verilmiş olması,
f. Kazanın ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmış olması.
1.3. Tarafların anlaşma sağladığı durumlarda, yeni bir trafik kazasına sebebiyet vermemek ve trafik akışını engellememek için mümkün olduğu takdirde olay yerinin fotoğrafları çekilerek kazaya karışan araçlar taşıt yolu dışına çıkarılır ve Tutanak burada düzenlenir. Düzenlenen Tutanak veya Tutanaklar kazaya karışan tüm taraflarca imzalanır.
1.4. İkiden fazla motorlu aracın karıştığı trafik kazalarında veya gerek görüldüğünde birden fazla form kullanılabilir. Düzenlenen Tutanaklar fotokopi yoluyla çoğaltılabilir.
2. Tutanağın Yetkili Mercilere İletilmesi
2.1. Hak sahipleri karşı tarafın veya kendi araçlarının karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası (trafik sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine yukarıdaki madde hükmüne uygun olarak Tutanak ve varsa fotoğraflar ile başvurur.
2.2. Başvurulan sigorta şirketi en geç takip eden iş günü sonuna kadar Tutanağı, ilgililerin iletişim bilgilerini ve varsa fotoğrafları SBM web uygulaması üzerinden SBM'ye iletir. SBM yanlış bilgi girilmesini engellemek üzere gerekli sistematik kontrolleri kurar. SBM sistemine girilen tutanaklar SBM'nin sağladığı uygulamalar üzerinden anlık olarak kusur değerlendirmesine taraf olan sigorta şirketlerinin erişimine sunulur.
2.3. SBM'nin sağladığı mobil uygulamalar aracılığı ile elektronik ortamda doldurulan ve cihaz ekranı üzerinden imzalanan tutanaklar doğrudan SBM'ye iletilir ve SBM'nin sağladığı uygulamalar üzerinden anlık olarak kusur değerlendirmesine taraf olan sigorta şirketlerinin erişimine sunulur.
2.4. Hak sahipleri, kendilerince tayin edilen ve bu Genelge çerçevesinde SBM sisteminde kayıtlı kara araçları branşında faaliyet gösteren sigorta eksperlerine de bu Genelge hükümlerine uygun olarak doldurdukları Tutanak ve varsa fotoğraflar ile doğrudan başvurabilirler. Başvurulan eksper bu Genelgenin 2.2 nci maddesindeki usule uygun olarak en geç takip eden iş günü sonuna kadar Tutanağı ve varsa fotoğrafları SBM web uygulaması üzerinden SBM'ye iletir. Eksperlerce doğrudan SBM'ye iletilen Tutanak ve varsa fotoğraflar SBM'nin sağladığı uygulamalar üzerinden taraf olan sigorta şirketlerinin erişimine sunulur.
3. Tutanağın Değerlendirilmesi
3.1. SBM, Hazine Müsteşarlığı (Müsteşarlık)'nın 28.12.2007 tarihli ve 2007/27 sayılı Genelgesi ekinde yer alan kaza krokilerini en geç 31.12.2017 tarihine kadar internet sitesinde ilan eder ve gerekli hallerde Emniyet Genel Müdürlüğünün uygun görüşü ile günceller.
3.2. Sigorta şirketlerince ilgisine göre, Tutanak ve varsa fotoğrafların SBM tarafından gönderilmesini veya erişim bilgilerinin elektronik olarak gönderilmesini müteakip 3 iş günü içinde SBM tarafından ilan edilen kaza krokilerini de dikkate alarak Tutanak, fotoğraflar ve ilgili diğer bilgi ve belgeler çerçevesinde Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddelerine atıf yaparak %0, %50 ve %100 oranlarına göre sorumluluk değerlendirmesi yapılır. Her bir şirket kendi sorumluluk değerlendirmesi sonucunu elektronik ortamda SBM'ye iletir. Sigorta şirketlerinin değerlendirme sonuçlarına elektronik ortamda gerçek zamanlı ulaşabilmelerini teminen gerekli alt yapı SBM tarafından oluşturulur.