Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2008/10
Kurum:
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ)
Kabul Tarihi:
07.10.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.10.2008
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B.18.1.DSİ.0.14.08.00-318.02
Konu : İdari Para Cezaları
GENELGE
2008/10
167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanunun idari para cezalarını düzenleyen 18 inci maddesi, 08.02.2008 tarih ve 26781 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5728 sayılı Kanunun 270 inci maddesi ile değiştirilmiş olup yapılan değişiklikle, 167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun’un 18 inci maddesinin her iki bendinde düzenlenen idari para cezalarına alt ve üst sınır getirilmiş, cezayı gerektiren fiilin tekerrürü durumunda uygulanacak yaptırım madde metninden çıkarılmış ve idari para cezasının, “o yerin en büyük mülki amiri” tarafından verileceğine ilişkin ifade “mahalli mülki amir” olarak değiştirilerek;
“Bu kanundaki vecibeleri yerine getirmeyenler bu hareketlerinden dolayı, diğer kanunlara göre suç oluşturmadığı takdirde, bu madde hükmüne göre cezalandırılırlar.
a)Belge almadan 8 inci maddedeki işleri yapanlar ile kasten yanlış bilgi verenler bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası ile cezalandırılır. Ceza alınmakla beraber, kuyunun açılıp işletilmesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce bir mahzur görülmezse, sahibine gerekli belge verilir. Aksi halde, kuyu kapatılır ve masrafı kuyuyu açtırandan alınır.
b)10 ve 11 inci madde hükümlerine aykırı hareket edenlerle arama, kullanma, ıslah ve tadil faaliyetleri sırasında konuları şartlara riayet etmeyenler, müracaat formlarında istenen bilgileri vermeyenler, 8 inci maddenin son fıkrasındaki mecburiyete riayet etmeyenler beşyüz Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idari para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, kapatılarak masrafı açtırandan alınır.
Bu Kanunda yazılı olan idari para cezaları mahalli mülki amir tarafından verilir.” şeklini almıştır.
Bu genelge, mahalli mülki amirler tarafından uygulanacak idari para cezasının hangi kriterlere göre belirleneceği hususuna açıklık getirmek amacıyla hazırlanmıştır.
- Resmi Gazetede yayınlanan ve yeraltısuyu tahsisi yapılmayan sahalarda ruhsatsız kuyu açılması halinde; ruhsatsız kuyu ilk tespit edildiğinde 1000 YTL ceza uygulanır ve kuyu sahibine kuyuyu kapatması için 1 ay mühlet verilir. Kuyu sahibinin 1 ay içerisinde kuyuyu kapatmamış olduğunun tespiti halinde 5000 YTL. para cezası ile cezalandırılır ve kuyu kapatılarak masrafı kuyuyu açtırandan alınır.
-Emniyetli İşletme rezervi tahsis edilmiş olan ve yeraltısuyu tahsisi yapılmayan sahalarda ruhsatsız kuyu açılması halinde; ruhsatsız kuyu ilk tespit edildiğinde 1000 YTL ceza uygulanır ve kuyu sahibine kuyuyu kapatması için 1 ay mühlet verilir. Kuyu sahibinin 1 ay içerisinde kuyuyu kapatmamış olduğunun tespiti halinde 4500 YTL. para cezası ile cezalandırılır ve kuyu kapatılarak masrafı kuyuyu açtırandan alınır.
-Yeraltısuyu tahsisi yapılan sahalarda ruhsatsız kuyu açılması halinde; ruhsatsız kuyu ilk tespit edildiğinde 1000 YTL ceza uygulanır, kuyunun açılıp işletilmesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce bir mahzur görülmezse, sahibine gerekli belge verilir. Kuyunun açılması uygun görülmez ise kuyu sahibine kuyuyu kapatması için 1 ay mühlet verilir. Kuyu sahibinin 1 ay içerisinde kuyuyu kapatmamış olduğunun tespiti halinde 4000 YTL. para cezası ile cezalandırılır, kuyu kapatılır ve masrafı kuyuyu açtırandan alınır.
-Yeraltısuyu arama belgesi başvurusu yapıp, resmi olarak arama belgesi almadan kuyu açılması ya da yeraltısuyu arama belgesi olup, resmi olarak belirtilen süre içerisinde kullanma belgesi almadan (1 ay) kuyudan su çekilmesi halinde veya kullanma belgesine sahip kişinin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden "Islah ve tadil belgesi" almadan kuyuların verimini artırmak veya başka bir maksatla kuyuya müdahalede bulunması yada kuyuların kullanma şeklini değiştirmesi halinde; 1000 YTL. para cezası ile cezalandırılır ve kuyunun açılmasında/ işletilmesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce bir mahzur görülmezse, sahibine gerekli belge verilir. Aksi halde, kuyu kapatılır ve masrafı kuyuyu açtırandan alınır.
Gereğini rica ederim.