KARAR
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Geçici 21. maddesinin (A) fıkrasında; “Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27’nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 3/11/2019 tarihinde birlikte yapılır. Seçimin yapılacağı tarihe kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27’nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.” hükmü yer almaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinin yenilenmesine ve seçimin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 20.04.2018 tarihli 89. Birleşiminde karar verilmiş olup, Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimlerin yenilenmesine ilişkin 20/04/2018 tarihli ve 1183 sayılı kararı, Resmî Gazete’nin 20/04/2018 tarihli ve 30397 Mükerrer sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
Milletvekili Genel Seçiminde; yurt düzeyinde seçim sonuçlarının birleştirilmesi, Ankara İl Seçim Kurulunca Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulundan gelen yurt dışı ve gümrük kapısı sandık sonuçlarının birleştirilmesi, ilân edilmesi, seçilenlerin tespiti, bildirilmesi ve tutanakların verilmesi; siyasi partilerin oy yüzdelerinin hesaplanması icap etmektedir.
Bu kapsamda; 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde İl Seçim Kurullarının Seçim Sonuçlarına İlişkin Görevleri ile Yurt Düzeyi Seçim Sonuçlarının Belirlenmesinde Uygulanacak Esas ve İlkeleri Gösterir 136 sayılı Genelge taslağı Kurulumuza sunulmuş olmakla;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 12/A, 29, 31, 32, 33, 34, 35 ve 36. maddeleri ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 94/B, 94/C, 94/E ve 109. maddeleri ile diğer ilgili kanun maddeleri göz önünde bulundurularak; komisyonca hazırlanan 136 sayılı "İlçe ve il Seçim Kurullarının Seçim Sonuçlarına İlişkin Görevleri ile Yurt Düzeyi Seçim Sonuçlarının Belirlenmesinde Uygulanacak Esas ve İlkeleri"ni gösterir Genelge’nin kabulüne karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ
1) 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak 136 sayılı "İlçe ve il Seçim Kurullarının Seçim Sonuçlarına İlişkin Görevleri ile Yurt Düzeyi Seçim Sonuçlarının Belirlenmesinde Uygulanacak Esas ve İlkeleri"ni gösterir Genelge’nin kabulüne ve kararın eki sayılmasına,
2) Karar örneği ve eki Genelge’nin;
a) Seçime katılabilme yeterliliğine sahip oldukları tespit ve ilân edilen siyasi parti genel başkanlıklarına gönderilmesine,
b) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce www.ysk.gov.tr internet adresinde ve Kurumsal portalda yayımlanmasına,
c) Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iç-mail olarak iletilmesine,
d) Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
3) Karar örneği ve eki Genelge’nin Resmî Gazete’de yayımlanmasına,
16/05/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
136 SAYILI GENELGE
İlçe ve il Seçim Kurullarının Seçim Sonuçlarına İlişkin Görevleri ile Yurt Düzeyi Seçim Sonuçlarının Belirlenmesinde Uygulanacak Esas ve İlkeler
Amaç ve kapsam
Bu Genelge, 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde; yurt düzeyinde seçim sonuçlarının birleştirilmesi, Ankara İl Seçim Kurulunca Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulundan gelen yurt dışı ve gümrük kapısı sandık sonuçlarının birleştirilmesi, ilân edilmesi, seçilenlerin tespiti, bildirilmesi ve tutanakların verilmesi; siyasi partilerin oy yüzdelerinin hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları düzenler.
Tanımlar
a) Yurt içi oylar: Yurt içinde kurulan sandıklarda kullanılan geçerli oylar toplamını,
b) Yurt dışı oylar: Yurt dışında ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda kullanılan geçerli oylar toplamını,
c) Yurt düzeyi oy toplamı: Yurt içi ve yurt dışı geçerli oyların toplamım ifade eder.
İlçe seçim kurullarında birleştirme, ittifakın ortak oylarının dağıtımı
İlçe seçim kurulu, sandık tutanaklarının birleştirilmesinde, siyasi partiler ile bağımsız adayların her birinin aldıkları oy sayısını ve ittifakların ortak oy sayısı ile ortak oylarından gelen payı tespit ederek Örnek: 90 sayılı tutanağa geçirir.(2839/31)
Bu tutanağa;
a) İl adı,
b) İlçe seçim kurulu adı ve varsa numarası,
c) Seçimin türü ve çevresi,
d) Tutanak sayfa numarası,
e) Teselsül sırasına göre sandık kurulu numarası,
f) Sandığın bulunduğu seçim bölgesinin adı,
g) Sandık seçmen listesinde yazılı seçmenlerin sayısı,
h) Oy kullanan seçmenlerin sayısı,
i) İtiraz edilmeksizin geçerli sayılan oy pusulalarının sayısı,
j) İtiraz üzerine geçerli sayılan veya hesaba katılan oy pusulalarının sayısı,
k) Geçerli oy pusulalarının toplamı,
l) Geçersiz sayılan veya hesaba katılmayan oy pusulalarının toplamı,