Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2020/27
Kurum:
Vakıflar Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
25.08.2020
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
25.08.2020
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
Vakıflar Genel Müdürlüğü
Sayı: 28758755-010.06.01-E.96532
Konu: Yurt Dışına Yönelik Hizmet ve Faaliyetlerin Eşgüdümüne İlişkin Hususlar
GENELGE
2020/27
Cumhurbaşkanlığının 2019/26 sayılı ve "Yurt Dışında Yürütülen Faaliyetlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" konulu Genelgesinde; ülkemizin diğer ülkelerle ilişkilerinin çok yönlü bakış açısı ve mevcut hassasiyetlerin dikkate alınarak yürütülmesi, dış temsilde birlik ve etkinliğin sağlanması, ülkemizin menfaatlerinin en iyi biçimde korunması, mükerrerlikler nedeniyle oluşabilecek aksaklıkların önlenmesinin, dış ilişkilerimizin her boyutunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızın Dışişleri Bakanlığıyla yakın danışma ve eşgüdümünü gerektirdiği; tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, sürekli veya geçici olarak yurt dışına gönderilen görevlileri aracılığıyla gerçekleştirecekleri temasları ile çeşitli vesilelerle ülkemize davet etmeyi öngördükleri kişiler hakkında Dışişleri Bakanlığıyla her aşamada eşgüdüm ve işbirliği içinde hareket edecekleri; keza dış politikamızı ilgilendiren konularda üst düzey zevat tarafından kamuoyuna yapılacak açıklamalar öncesinde Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile eşgüdüm halinde olunacağı dile getirilmektedir.
Cumhurbaşkanlığının 2019/13 sayılı ve "Kıbrıs İşlerinin Koordinasyonu" konulu Genelgesinde; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin kalkınması için girişilecek çabalara katkıda bulunmak amacıyla ülkemizden KKTC'ye yapılacak ekonomik, mali ve teknik yardımların planlanması ve koordinasyonunu sağlamak maksadıyla Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğünün oluşturulmasının uygun görüldüğü ve KKTC ile yürütülecek her türlü konuya ilişkin iş ve işlemlerde adı geçen Koordinatörlük ile görüş alışverişi yapılarak gerekli mutabakat sağlandıktan sonra uygulamaya geçilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
27/02/2008 tarihli ve 26800 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ile kurulan Dış İlişkiler Daire Başkanlığının (Genelgenin devamında Daire Başkanlığı olarak anılacaktır.) görevleri; 4 numaralı "Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nin 712'nci maddesi ve "Vakıflar Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı Görev, Çalışma, Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"in 18'inci maddesi ile tanımlanmıştır.
Yukarıda bahsi geçen mevzuat doğrultusunda hazırlanan bu Genelge, Genel Müdürlüğün yurt dışında ve yurt dışına yönelik olarak yurt içinde gerçekleştirdiği hizmet ve faaliyetlerin tek bir elden takip edilmesi ve koordinasyonun sağlanmasına, bu alanda kurumsal bir hafızanın oluşmasına ve ülkemiz dış politikasının bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesine katkı sağlayacaktır.
Ayrıca, yurt dışı geçici görevlendirmelerde 6245 sayılı Harcırah Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve her yıl Resmi Gazetede yayımlanan "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Cumhurbaşkanı Kararı" ile "Yurt Dışı Gündeliklerine Dair Cumhurbaşkanı Kararı"nda belirtilen hususlar çerçevesinde bu Genelge ile yapılan düzenlemeler Genel Müdürlük kaynaklarının daha etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde kullanılmasına zemin hazırlayacaktır.
Buna göre;
1. Genel Müdürlüğün taraf olduğu konularda çeşitli ülkelerin hükümetleri ve kurum/kuruluşları ile akdedilecek uluslararası anlaşmalar, mutabakat zaptları, iyi niyet ve işbirliği protokolleri gibi anlaşma metinlerinin hazırlanması, imza süreci ve uygulanmasına yönelik işlemler Daire Başkanlığı tarafından ilgili birimlerle koordinasyon sağlanarak yürütülecektir.
2. Genel Müdürlüğün yurt dışında veya yurt dışına yönelik olarak yurt içinde gerçekleştirdiği hizmet ve faaliyetleri ile muhatap olunan uluslararası konular kapsamında yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarla, ülkemizin yurt dışı temsilcilikleriyle, uluslararası kurum ve kuruluşlarla, yabancı devletlerin ülkemizdeki temsilcilikleriyle, uluslararası ilişkilerimizden sorumlu yurt içindeki kurum ve kuruluşlarla yapılacak yazışma, ziyaret veya görüşme de olmak üzere her türlü iletişim ve irtibat Daire Başkanlığı kanalı ile gerçekleştirilecektir.
3. Yurt dışından, yabancı/uluslararası kurum ve kuruluşlardan, yabancı devletlerin ülkemizdeki temsilciliklerinden Genel Müdürlüğe yapılacak ziyaret veya görüşmelerin organizasyonu Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir. Ancak istisnai durumlarda taşra teşkilatına iletilen ziyaret veya görüşme talepleri aynı gün içinde resmi yazı (talebin konusunu, konunun evveliyatını ve heyet bilgisini içeren) ile Daire Başkanlığına bildirilecektir. Acil durumlarda ise telefon, kurumsal e-posta veya faks gibi uygun iletişim kanalları aracılığıyla Daire Başkanlığına bildirilecektir. Konuya ilişkin mezkûr talep Daire Başkanlığının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcılığı ve/veya Genel Müdürlük Makamına arz edilmek suretiyle değerlendirilecektir. Talebin uygun görülmesi halinde gerekli koordinasyon ve iletişim Daire Başkanlığınca sağlanacak ve taşra teşkilatına dönüş resmi yazı ile yapılacaktır. Acil durumlarda ise telefon, kurumsal e-posta veya faks gibi uygun iletişim kanalları aracılığıyla taşra teşkilatına dönüş yapılacaktır. Ziyaret veya görüşme taşra teşkilatına dönüş yapıldıktan sonra gerçekleştirilecektir. Ziyaret veya görüşme sonrasında içeriğe dair rapor Ek-1'de yer alan formatta taşra teşkilatı tarafından hazırlanarak resmi yazı ile en geç 3 gün içinde Daire Başkanlığına gönderilecektir.