Bu durum karşısında bu güne kadar alınan dilek ve öneriler de dikkate alınarak, anılan Kanunun aksayan ve yetersiz kalan yönlerinin düzeltilmesi ve günün şartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla, bazı maddelerde değişiklik yapılmış ve (1) sayılı cetvel yeniden düzenlenmiştir. Buna göre, özellikle harcırah ödemelerinin yolculuk giderlerini karşılayabilecek bir düzeyde tespitli öngörülmüş ve ayrıca bu ödemelerin ilerde yeniden yetersiz bir hale düşmemesi içlin getirilen hükümler, günün şartlarına uyum sağlayabilecek dinamik esaslara bağlanmıştır. Bu arada, görev ve çalışma şartları itibariyle aralarında farklılık bulunmayan kimselere yapılan ödemelerde eşitlik ve denge sağlanmış, görev yolculukları özellik gösteren (teftiş ve denetim elemanları ile seyyar görev yapan ve fiilen arazi üzerinde çalışan) kimselerin durumu ise ayrıca dikkate alınmıştır.
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
GENEL GEREKÇE
6245 sayılı Harcırah Kanunu, bu konudaki yabancı mevzuat da incelenmek suretiyle hazırlanmış ve 1954 yılında yürürlüğe konulmuştur. Çeşitli kanun ve kararnamelerde yer alan harcırah hükümlerini bir arada toplayan bu kanun, uygulandığı 30 yıla yakın bir süre içinde hemen hemen hiç değişikliğe uğramamıştır. Ancak zamanla bazı hükümleri, memleketin gelişen ekonomik durumu karşısında ortaya çıkan sorunların çözümünde yetersiz kalmış ve tereddütler giderek artmıştır. Özellikle değişen yaşam şartlarına göre, harcırah ödemeleri görev yolculuklarında yapılan giderleri karşılayamaz bir hale gelmiştir.