Geçici madde düzenlemesiyle, bu düzenleme öncesinde 15 Temmuz darbe teşebbüsü dahil 3713 sayılı Kanun kapsamında, terör eylemleri veya terörle mücadele görevleri sırasında yaralananlardan malul olmadıkları için aylık bağlanamayanlara, müracaatları üzerine bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihteki durumları esas alınarak ve 1053 sayılı Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname hükümlerine göre tespit edilecek maluliyet dereceleri esas alınarak 1.404 TL ila 2.150 TL arasında aylık bağlanması öngörülmektedir.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Madde ile, 15 Temmuz darbe teşebbüsü dahil 3713 sayılı Kanun kapsamında terör eylemleri veya terörle mücadele görevleri sırasında yaralananlardan, bu yaralanmalarına bağlı olarak malul olmadıkları için aylık bağlanamayanlara, ilgili nizamname hükümlerine göre tespit edilecek maluliyet dereceleri esas alınarak 1.404 TL ila 2.150 TL arasında aylık bağlanması amaçlanmaktadır.
Madde ile, Merkez Bankasının Kamu İhale Kanunundan istisna kapsamı genişletilmektedir. Teknoloji ve güvenlik temelli alımlar, dış kaynak temini, danışmanlık hizmeti alımları istisna kapsamına eklenmektedir.
Madde ile, kamu ihalelerine girmekten terör bağlantısı sebebiyle yasaklanacaklara ilişkin bildirimlerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılması, MİT Müsteşarlığının sadece yurt dışı bağlantılı kişi ve kuruluşlarla ilgili bildirim yapması hükme bağlanmaktadır. Ayrıca, TMSF’nin kayyım görevi yürüttüğü şirketlerin kamu ihalelerinden terör nedeniyle yasaklanamayacağı hükmü konulmaktadır.
Madde ile, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan yapılan yardımların terörle mücadele kapsamında zarar görenlere ödenen tazminattan mahsup edilmesine son verilmektedir.
Madde ile, sermayesinin yarıdan fazlası doğrudan veya dolaylı olarak kamuya ait olan veya kamu tarafından kontrol edilen bankaların alacaklarının varlık yönetim şirketlerine satışında uygulanacak usul ve esasları belirlemeye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkili kılınmaktadır. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun yürürlüğe girmesinden önce ve sonra kumlan varlık yönetim şirketleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile özel sermayeli bankaların ve diğer mali kurumların tahsili gecikmiş alacaklarını satın alarak veya hasılat paylaşımı anlaşmaları yaparak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Düzenlemeyle, yapılacak satışlarda kamu sermayeli bankalar için, satışta uygulanacak ihale usulleri hükme bağlanarak, satışların açık, şeffaf ve alacakların etkin tahsiline imkân verecek şekilde yapılabilmesi amaçlanmaktadır.
Madde ile, terör bağlantılı ihraççıların hukuka aykırı, sermayeyi ve malvarlığını azaltıcı işlemleri hakkında açılan davalarda Sermaye Piyasası Kurulunun yüksek meblağlı harç ve teminat ödemekten korunması amaçlanmaktadır.
Madde ile, terör bağlantılı ihraççıların örtülü kazanç aktarımına dair işlemleri hakkında açılan davalarda Sermaye Piyasası Kurulunun yüksek meblağlı harç ve teminat ödemekten korunması amaçlanmaktadır.
Madde ile, Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketicinin gerekçe göstermeden sözleşmeden dönmesi durumunda ödenecek tazminat miktarının sözleşme tarihinden itibaren belli cayma sürelerinde kademeli olarak artırılması, sözleşmenin imzalanmasından yirmidört ay geçtikten sonra gerekçe göstermeden sözleşmeden dönülememesi hükme bağlanmaktadır. Ayrıca, sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge doksan yerine yüzseksen günde tüketiciye verilecektir.
Madde ile, iktisadi devlet teşekküllerinden, bunların müessese, bağlı ortaklık, işletme, işletme birimleri ile varlıkları ve iştiraklerindeki kamu paylarından, sermayesinin tamamı veya yarısından fazlası Devlete ve/veya diğer kamu tüzel kişilerine ait olan ticari amaçlı kuruluşlardaki kamu paylarından, sermayesinin tamamı kamuya ait olan ticari amaçlı kuruluşların sahip olduğu hisse ve varlıklardan, Devletin diğer iştiraklerindeki kamu paylarından ve Hazineye ait paylardan Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına veya Şirket tarafından yönetilmesine karar verilenler, Fonun kaynakları arasına eklenmektedir.
Madde ile, 6749 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 6 ncı maddesinde, otuz gün olarak düzenlenen gözaltı süresi yedi güne indirilmektedir. Delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle bu süre yedi gün uzatılabilecek ve toplam gözaltı süresi ondört günü geçemeyecektir. Olağanüstü halin ilanına neden olan olayların ciddiyeti, bu olaylara ilişkin soruşturmaların kapsam ve niteliği ile şüpheli sayılarının çokluğu gibi nedenlerle başlangıçta otuz gün olarak belirlenen süre, geçen zaman zarfında soruşturmalarda alınan mesafe ve ihtiyaç doğrultusunda yeniden belirlenmektedir.