Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel veya Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Elektronik ödeme yöntemleri gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer tutmaktadır. Hem ticari hem de günlük hayatta bu kapsamda birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir.
Benzer şekilde, farklı hizmet sağlayıcı kuruluşların birbirleriyle ödeme işlemi yapabilmesini sağlayan ödeme sistemlerinin fınansal istikrar bakımından önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Bu kapsamda, ödemeler alanı ülkeler açısından gerek reel ekonominin gerekse finansal sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi açısından önem düzeyini artırmakta, ödemeler alanının sorunsuz ve kesintisiz çalışması ülkelerin güvenliğini ilgilendiren bir mesele halini almaktadır.
Bu doğrultuda, ödemeler alanına özgü bir düzenleme olarak 2013 yılında 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun yürürlüğe konulmuştur.
6493 sayılı Kanun uyarınca, ülkemiz mevzuatında ilk defa “Ödeme sistemi”, “menkul kıymet mutabakat sistemi”, “ödeme hizmeti sağlayıcısı”, “ödeme kuruluşu” ve “elektronik para kuruluşu” gibi kavramlar tanımlanmış olup müşterilere ödeme hizmeti sunan veya elektronik para ihracı faaliyetinde bulunan ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları ile ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu; ödeme hizmeti sağlayıcılarının veya diğer finansal kuruluşların üye olarak birbirleri arasında işlem gerçekleştirecekleri ödeme sistemleri ve menkul kıymet mutabakat sistemleri ile ilgili olarak ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası görevlendirilmişti.
6493 sayılı Kanun hazırlanırken ilgili Avrupa Birliği müktesebatı başta olmak üzere uluslararası standartlar, uygulamalar ve düzenlemeler dikkate alınmıştır. 2013 yılında dikkate alınan Avrupa Birliği müktesebatı ile uluslararası standartlarda gelinen nokta itibarıyla önemli değişiklikler yaşanmış, yeni hizmet türleri ve bu hizmetleri sunan yeni kuruluş türleri ortaya çıkmıştır.
Ödemeler alanının oldukça dinamik bir alan olması nedeniyle sektörün de 2013 yılında hazırlanan düzenlemelerde değişiklik yapılmasına ilişkin ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Yine sektörün dinamizmi nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu arasında oluşturulan ikili düzenleme ve kontrol mekanizmasının da değiştirilmesi ve tek bir çatı altında toplanması ihtiyacı oluşmuştur.
Bu kapsamda, ödemeler alanına ilişkin olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna ait bazı yetkiler kanundaki bütünlüğü sağlamak üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına verilmekte ve ödemeler alanında ortaya çıkan ihtiyaçlara paralel olarak, 6493 sayılı Kanunda değişiklikler yapılmaktadır.