Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel veya Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
GENEL GEREKÇE
Devletin ve milletin can ve mal emniyetini koruyan, suç ve suçlularla mücadele eden, suç işlenmesi halinde suçu aydınlatarak suçluları adli mercilere intikal ettiren genel kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma ve sahil güvenlik) gerek hiyerarşik bir sistemde mesleğini icra edebilmesi, gerekse vatandaşın güvenini kazanarak en iyi şekilde hizmet sunabilmesinin temelinde disiplinli olması yer almaktadır.
Disiplin konusunda alman tedbirlerin diğer kurum ve kuruluşlara göre mahiyet bakımından farklılıklar arz edeceği hususu göz önünde bulundurulmalıdır. Zira; disiplinin sağlanması, muhafazası ve devam ettirilmesi, genel kolluk görevi yürüten kurumların (Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı) görevlerini yerine getirebilmesi için olmazsa olmaz hususlardandır.
Hazırlanan Kanun Hükmünde Kararnamenin temel amacı, genel kolluk görevi yürüten kurumların iç disiplininin sağlanması ve hukuka uygun olarak hareket etmeye yönelik usul ve esasların belirlenmesi şeklinde de ifade edilebilir.
Olağanüstü hal kapsamında, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının yapısı değiştirilerek, tüm unsurlarıyla birlikte İçişleri Bakanlığına bağlanmış, ayrıca disiplin işlerine ilişkin Özel düzenleme yapılana kadar jandarma ve sahil güvenlik personelinin disiplin suç ve cezalarının Emniyet teşkilatı disiplin mevzuatına göre belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Bahse konu Emniyet teşkilatı disiplin mevzuatının dayanağı olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 83 üncü maddesinin birinci cümlesinin, Anayasanın 38 inci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen “suçta kanunilik" ilkesi ile 128 inci maddesinin ikinci fıkrasında hükme bağlanan “kanuni düzenleme” ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesince iptaline karar verilmiştir. 29 Ocak 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu kararda; 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 83 üncü maddesinin birinci cümlesinin iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştır.
Bu doğrultuda hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname ile, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin disiplinsizlik oluşturan fiillerinin belirlenmesi ve disiplinsiz personele uygulanacak idari yaptırımların düzenlenmesi, personelin görev, yetki ve sorumluluklarının kamu hizmeti ve hizmet gerekleri ile sınırlandırılması, bu sınırların dışına çıkanların ise disiplin cezaları ile cezalandırılmaları amaçlanmıştır.