Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması; yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması, teşvik ve desteklerin kritik ve öncü teknolojilere yoğunlaşması, üretici üzerindeki mali yüklerin kaldırılması, planlı sanayileşmesinin sağlanması, yerli, yeşil ve yenilikçi üretime geçişin tamamlanması ve rekabet gücümüzü artıracak düzenlemeler yapılmasına bağlıdır.
Tasarı ile; ülke sanayisinin canlanması, yerli ve yabancı yatırımcılar için yeni sanayi alanları oluşturulması, mevcut sanayi alanlarının genişletilmesi, yatırımların bürokratik süreçlere takılmadan hızla hayata geçebilmesi, organize sanayi bölgeleri (OSB), endüstri bölgeleri (EB), teknoloji geliştirme bölgeleri (TGB), sanayi siteleri (SS) ve serbest bölgelere (SB) ilave Devlet teşviklerinin verilmesi amaçlanmaktadır. Üreticinin desteklenmesi ve sanayinin geliştirilmesi için sanayi siciline kayıtlı işletmelerin elektrik tüketiminde alınan TRT payının kaldırılması, 2/1/1924 tarihli ve 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanundan kaynaklanan mali yüklerin sonlandırılması; planlı sanayi alanlarında üretim yapan sanayicilerin yukarıdaki desteklere ilave olarak tapu ve kadastro harçlarından, damga vergisinden, emlak vergisinden muaf tutulması ve enerji giderlerinin azaltılması sonucunda üretim maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanmaktadır.
Bedelsiz veya kısmen bedelli arsa tahsis uygulamasının yeniden ve kalıcı olarak yürürlüğe konulması, parsel fiyatlarına üst limit getirilmesi ve OSB'ler tarafından kurulacak GYO'lar aracılığı ile OSB'lerde katılımcılara üst yapılı/üst yapısız parsel satılması, kiralanması imkânı verilerek sanayiciye uygun fiyatlı ve üretime hazır sanayi parseli tahsisinin sağlanması ve OSB içindeki boş parsellerin üretime kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca özel EB uygulamasının kalıcı hale getirilmesi ile yüksek ve orta yüksek teknoloji alanında büyük ölçekli sanayi yatırımları için altyapısı Devlet imkânları ile yapılan yatırıma hazır sanayi alanlarının oluşturulması amaçlanmaktadır.
OSB'lerde yer alan katılımcılara daha kısa sürede hizmetlerin sağlanabilmesi amacıyla OSB'lerin tüm faaliyetleri için kredi verilmesi ile OSB'lerin iç ve dış kaynaklardan kullandıkları krediler için kredi faiz desteği verilmesi düzenlenmektedir. OSB'lerin kuruluş süreçlerinin hızlandırılması amacıyla; OSB imar planlarının hazırlanmasına ilişkin süreçlerin kısaltılması ve daha güçlü OSB'ler için OSB yönetim organlarının sürdürülebilirliğini sağlayacak ve kurumsal kapasitesini artıracak yapısal değişikliklere gidilmesi, OSB uygulamalarının etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması hedeflenmiştir. Diğer taraftan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının OSB'ler üzerindeki denetim yetkilerinin artırılarak OSB iş ve işlemlerinde etkin bir denetim mekanizması oluşturulmuştur.
Çarpık kentleşmeyi ortadan kaldırmak, yaşanabilir, yeşil ve ferah yerleşim alanları sağlamak amacıyla altyapı, üstyapı ve taşınma noktasında kredi destekleri vererek kent içinde kalan sanayi sitelerinin kent dışındaki alanlara taşınması sağlanacaktır.
Türk sanayisinin rekabet düzeyi ve teknoloji yoğunluğunun artırılmasının ilk adımı, nitelikli eleman yetiştirmektir. Yükseköğretim Kanununda yapılacak değişiklikler ile 4. Sanayi Devrimi (dijital sanayi) ve 2023 hedeflerine ulaşma noktasında ihtiyaç duyulan, teorisi ve uygulaması güçlü, nitelikli işgücünün yükseköğretim kurumları aracılığı ile yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda fen bilimleri ve mühendislik alanlarında eğitim gören üniversite öğrencilerine uygulamalı işyeri eğitimi getirilmiştir.
Ayrıca, yüksek teknoloji ürünlerin geliştirmesini sağlayacak ve ders verme yükümlülüğü olmayan araştırmacıların üniversitelerde çalışabilmesi imkânı getirilmiştir.
TGB'lerde temel bilimler mezunlarının istihdamının teşvik edilmesi ile ürün tasarım ve geliştirme süreçlerinde kalite artacak ve daha detaylı çalışmaların yapılması ile birlikte Ar-Ge çalışmaları artırılarak yüksek teknoloji ürünlerde dışa bağımlılık azaltılacaktır.
Sicil kaydı yaptırmamış olan işletmelerin denetim altına alınabilmesi ve üretim yapan tüm firmaların sicil kaydına alınabilmesi için Sanayi Sicili Kanununda düzenlemeye gidilmiştir.
Bu sayede, doğru veriler ışığında hazırlanan strateji ve politikaların sektörel ve bölgesel ölçekte etkisi artacaktır. Ayrıca, sanayi siciline yeni kayıt yaptıran sanayicinin de elektrik tüketiminde sanayici tarifesinden faydalanabilmesi sağlanarak üretim maliyetleri düşürülecektir. Öte yandan, bilişim ve yazılım firmaları sanayici kapsamına alınarak sanayiye sağlanan teşvik ve desteklerden yararlandırılacaktır.
Tasarı, yukarıda izah edilen amaçlarla hazırlanmıştır.