Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel veya Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
GENEL GEREKÇE
Profesyonel orduya geçişin ilk aşaması olan uzman erbaş istihdamına yönelik çalışmalara 1984 yılında başlanmış ve bu amaçla hazırlanan 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu 18/3/1986 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 3269 sayılı Kanun uyarınca uzman erbaş istihdamına ise 1989 yılında başlanmıştır. Özellikle terörle mücadelede görev yapan komando birliklerinin uzman erbaşlardan teşkil edilmesine yönelik alınan karar çerçevesinde, bu birliklerde muvazzaf erbaş ve er görevlendirilmesine son verilmiş olup, Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman erbaşların istihdamı artarak devam etmektedir.
Uzman erbaşlar komando, tank şoförü, silah sistem operatörü gibi teknik bilgi ve beceri ile fiziksel nitelik gerektiren görev kadrolarında istihdam edilmektedir. Ancak yirmi yıldan fazla süredir elde edilen tecrübeler, uzman erbaşların otuz yaşını geçtikten sonra özellikle fiziki güç gerektiren görevlerde arzu edilen verimi sağlayamadığını göstermiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri, 1984 yılından bu yana özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bölücü terör örgütü mensupları ile mücadelesini başarıyla sürdürmektedir. Bu süreçte subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar profesyonel askerler olarak, erbaş ve erler ise yükümlü olarak görev almışlardır. Erbaş ve erler, ortalama üç ay süreli temel askerlik eğitimini müteakip iç güvenlik birliklerine tertip edilmekte ve kalan hizmet sürelerini bu birliklerde tamamlamaktadır. Bölgeye alışıp, terörle mücadelede tam olarak tecrübe kazandıklarında ise askerlik yükümlülükleri sona ermektedir. Bu nedenle Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülecek kadrolarda, mevcut erbaş ve erler yerine iyi eğitimli ve profesyonel personelin kısa ve belirli süreli olarak istihdamına ihtiyaç duyulmuştur.
Bu kapsamda Tasarı ile sözleşmeli erbaş ve erlerin;
a) Askerlik yükümlülüğünü yerine getirdikten sonra istihdam edilmeleri,
b) En az ilköğretim mezunu olmaları,
c) Terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemesi ve yirmi altı yaşından gün almamış olmaları,
ç) Ön sözleşmeyi müteakip askeri eğitime alınmaları,
d) Statüleri,
e) Sözleşmeli erbaş ve erlikte en az iki yılını tamamlamaları halinde bir üst rütbeye yükseltilebilmeleri,
f) Sözleşmelerinin fesih hal ve şartları,
g) Aylık ve ikramiyeleri ile diğer sosyal ve ekonomik hak ve yükümlülükleri, düzenlenmiştir.