ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Uygulamada yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırabilmek amacıyla maddede değişiklik yapılmıştır.
Asliye ticaret mahkemesi ile asliye hukuk mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki göreve ilişkin usul hükümlerinin uygulanması bakımından ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesine yönelik olarak maddede değişiklik yapılmıştır.
6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 28 inci maddesine, 29/3/2011 tarihli ve 6215 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle kişisel verilerin korunmasını sağlamak amacıyla hüküm ilave edilmiştir. Anılan düzenlemeye, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe gireceği 1/7/2012 tarihinden sonra da geçerlilik kazandırılmasını teminen maddeye dördüncü fıkra hükmü eklenmiştir.
Maddenin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle nispi olarak belirlenen idari para cezası maktu hale getirilmiş ve ayrıca bu cezayı uygulama yetkisi mahallin en büyük mülki amirine bırakılmıştır.
6102 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi, suç ve cezalarda orantılılık ilkesi çerçevesinde yeniden düzenlenmiştir.
Maddenin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle “her türlü kâğıt ve belge” kavramı bu konudaki 2009/101/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine uygun olarak netleştirilmiş ve bu belgeler tacirin ticari işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği, ticari mektuplar ve muhasebe kayıtlarının dayanağını oluşturan belgeler olarak belirlenmiştir. Bu belgelerde gösterilecek bilgiler de sınırlandırılmış ve gösterilmesi gereken bilgiler belirtilmiştir.
Maddenin birinci fıkrasındaki “ticaret sicili müdürüne ve Cumhuriyet savcılığına” ifadesi ikinci fıkrada yapılan değişiklikle bazı fiillerin idari para cezasına dönüştürülmesi nedeniyle “makamlara” şeklinde değiştirilmiştir.
Maddenin ikinci fıkrası suç ve cezalarda orantılılık ilkesi çerçevesinde yeniden düzenlenmiş ve 39 ilâ 45 inci ve 48 inci maddelerde belirtilen hükümlerin ihlali halinde uygulanacak ceza, idari para cezasına dönüştürülmüştür.
Maddeye eklenen üçüncü fıkra hükmüyle de Kanunun 46 ncı maddesini ihlal edenler ve 49 uncu maddeye aykırı olarak ticaret unvanını devredenlerle devralan ve kullanan kimselerin, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır.
Ticari defterlerin, Türkiye Muhasebe Standartlarına göre tutulması yükümlülüğünün kaldırılması nedeniyle maddenin birinci fıkrasında yer alan “Türkiye Muhasebe Standartlarına ve 88 inci madde hükümleri başta olmak üzere” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, fıkrada geçen “malvarlığı” ibaresine netlik kazandırılmış, maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle defterlerin açılış onaylarının hangi sürede yaptırılacağı, bu defterlerden sadece yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayına tabi olacağı, pay defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defterinin yeterli yapraklarının bulunması halinde bu defterlerin izleyen faaliyet döneminde veya dönemlerinde de tekrar açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılabileceği, defterlerin elektronik ortamda tutulması halinde noterce yapılması gereken açılış ve kapanış onaylarının bu defterler için aranmayacağı, fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulacak ticari defterlerin nasıl tutulacağı ile diğer hususların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılacak tebliğle belirleneceği hüküm altına alınmış, beşinci fıkra ile de bu Kanuna tabi gerçek ve tüzel kişilerin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defter tutma ve kayıt zamanıyla ilgili hükümleri ile aynı Kanunun 175 inci ve mükerrer 257 nci maddelerinde yer alan yetkiye istinaden yapılan düzenlemelere uymaları ve bu Kanunun defter tutma, envanter, mali tabloların düzenlenmesi, aktifleştirme, karşılıklar, hesaplar, değerleme, saklama ve ibraz hükümlerinin, vergi kanunlarından farklı düzenlemeler içermesi sebebi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile diğer vergi kanunlarının aynı hususları düzenleyen hükümlerinin uygulanmasına, vergi kanunlarına uygun olarak vergi matrahının tespit edilmesine ve buna yönelik mali tabloların hazırlanmasına engel teşkil etmeyeceği belirtilmiştir.
26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu kaldırılarak Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kurulmuştur. Bu nedenle madde, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye uyum sağlanabilmesi için yeniden düzenlenmiştir.
Maddenin ikinci fıkrası, işlem denetçilerinin kaldırılması nedeniyle değiştirilmiştir.
Maddenin ikinci fıkrası, işlem denetçilerinin kaldırılması nedeniyle yeniden düzenlenmiştir.
Kanunun 157 nci maddesinin ikinci fıkrası ilan maliyetlerinin azaltılması amacıyla değiştirilmiş, üçüncü fıkrası da işlem denetçilerinin kaldırılması nedeniyle yürürlükten kaldırılmıştır.