31/7/1970 tarihli ve 1327 sayılı Kanunla ve 23/12/1972 tarihli ve 2 sayılı, 30/5/1973 tarihli ve 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle değişik 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun bazı maddelerinin değiştirilmesi ve geçici maddeler eklenmesi; 23/5/1972 tarihli ve 1593 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulunca 8/10 1973 tarihinde kararlaştırılmıştır.
36 ncı maddenin Teknik Hizmetler Sınıfının (e) fıkrası ve din hizmetleri sınıfının 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik (c) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
e) 4 yıl Yüksek teknik öğrenim görmüş ve yüksek mühendis veya yüksek mimar unvanını almış bulunanlar 9 uncu derecenin 2 nci, 5 yıl veya daha fazla yüksek öğrenim yapmış olanlar 9 uncu derecenin 3 üncü kademesinden işe başlarlar ve 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilirler.
c) İmam - Hatip Okullarının II nci devresini bitirmiş olan Müftü, Vâiz, imam - Hatip, Kur'an Kursu Öğreticisi ve Cami Personeli Kontrol Memurları 12 nci derecenin ilk kademesinden işe başlarlar ve 5 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilirler.
36 ncı maddenin Ortak Hükümler kısmının 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik (A) bendinin (a) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
a) İlkokul, Ortaokul, Lise veya bunların dengi okulları bitirdikten sonra, memurluğa girmeden önce bir üst seviyede öğrenim sayılmayan mesleki bir öğrenimi başarı ile tamamlayanlara, bu meslekleri ile ilgili görevlere girmiş olmak şartı ile, üç yıldan çok olmamak üzere, başarı ile tamamladıkları her yıl için bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Memurlukları sırasında ortaokul veya lise veya bunların dengi öğrenim üzerine hizmet içi eğitim sayılmayan ve öğrenim süreleri aralıksız en az iki öğrenim yılı olan kurumlarınca açılan meslek kurslarını bitirenlere bir derece yükselmesi uygulanır.
Bu fıkra kapsamına girenlerden ortaokul veya dengi öğrenim üzerine, iki öğrenim yılı süreli kursu başarı ile tamamlayanlar, meslekleri ile ilgili görevlerde bir süre çalıştıkları takdirde Genel idare Hizmetleri Sınıfında Lise veya dengi öğrenimi görenlerin yükselebilecekleri dereceye kadar yükselebilirler.
Lise veya dengi okulları bitirdikten sonra memurlukları sırasında Milli Eğitim. Bakanlığınca belli edilecek ve Kurumlarınca düzenlenen, bir yıllık meslekî hizmet içi öğrenim kurslarını başarı ile tamamlayanlara bir kademe ilerlemesi verilir.
36 ncı maddenin Ortak Hükümler kısmının 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik (A) bendinin (c) fıkrasına aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsündeki tahsillerini başarı ile bitirenlere bir kademe ilerlemesi verilir.
657sayılı Kanunun 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 74 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üstünde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanunî bekleme sürelerine, yukarda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilâve edilir.
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 126 ncı maddenin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Disiplin cezaları, Bakanlar Kurulunca veya ortak kararla atanan memurlarda ilgili Bakan, diğer memurlarda atamaya yetkili âmir, mahkemeler ve Adliyeye bağlı daireler memurlarına Adalet Komisyonları tarafından verilir.
657 sayılı Kanunun 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 146 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Bu kanun gereğince ödenecek asgarî aylık tutarı, bulunulan yerde İş Kanunu gereğince işçiler için tespit olunan asgarî ücretin aylık tutarından aşağı olamaz. Ödenecek aylık tutarının asgari ücretin aylık tutarından az olması halinde, aradaki fark, memurun özlük haklarıyla ilgilendirilmeksizin, tazminat olarak ödenir.
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 147 nci maddenin (G) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
G - İş güçlüğü, iş riski ve eleman teminindeki güçlük zamları: Hayat ve Sağlık için tehlike veya çalışma şartlan bakımından güçlük gösteren veya malî risk taşıyan veya normalin üstünde çabayı gerektiren veya eleman temininde güçlük çekilen görevler için yönetmelik hükümlerine göre ödenen parayı,
1327 sayılı Kanunun 71 inci maddesi ile eklenen «Ek Madde» nin birinci fıkrası değiştirilmiş ve ikinci fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Hayat ve Sağlık için tehlike ve çalışma şartları bakımından güçlük arzeden veya malî risk taşıyan veya normalin üstünde gayret sarimi gerektiren veya eleman temininde müşkülât çekilen görevler için iş güçlüğü, iş riski ve eleman teminindeki güçlük zamları ödenir.
Nakit ve kıymetlere vazıülyet olan veznedar, veznedar yardımcısı ve kıymet muhafızlarına (bu personelin dışındakilere malî risk karşılığı ödenecek zamlar hariç) verilmekte bulunan ve azamî haddi Maliye Bakanlığınca tespit edilen iş güçlüğü ve iş riski zamları kasa tazminatı sayılır.
657 sayılı Kanunun 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 80, 121, 134 üncü maddeleri üe 657 sayılı Kanuna 1327 sayılı Kanunla eklenen ek 2 nci maddesindeki «Tüzük» kelimeleri «yönetmelik» olarak değiştirilmiştir.»
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 2 nci maddenin (E) Bendinin VIII. No, lu fıkrası ile 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen IX No. lu fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı bende X, XI, XII ve XIII No. lu fıkralar eklenmiştir.
VIII - 644 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin (c) fıkrasında belirtilen görevler ile, sözü geçen Kanunun yürürlüğünden önce 644 sayılı Kanunla kurulan teşkilâtın görevini yürüten kuruluşda aynı nitelikteki görevlerde çalışanlardan bir kadroya alınanların bu görevlerde,
IX - Kanunlarına göre belirli bir başlangıç derecesi tespit edilen memuriyetlere, bu dereceyi veya bu derecenin üzerindeki herhangi bir dereceyi başka görevlerde kazanılmış hak olarak ihraz ettikten sonra, başlangıç derecesi ile atanmış olanların, atanılan derecede veya yukarı derecelerde (üç yıldan çok olmamak üzere),
X - Okul dönemi dahil yedek subaylıkta veya yedek subay Öğretmenlikte.
XI - 3656 sayılı Kanun ve değişiklikleri ile tespit olunan en aşağı barem derecesinin altında olmamak şartı ile, öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri derecenin altındaki derecelerden barem İçi veya barem dışı kadrolara atananların alt derecelerde, (üç yıldan çok olmamak üzere),
XII - Jandarma uzatmalı er, uzatmalı onbaşı ve uzatmalı çavuşlukta, (altı yıldan çok olmamak üzere),
XIII - 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 87 nci maddede sayılan kurumlarda 3656, 3659 ve 2847 sayılı Kanunlara tabi olmayan görevlerde, (altı yıldan çok olmamak üzere),
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 2 nci maddenin (E) Bendinin (XIII) No. lu fıkrasından sonraki kısmı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Geçen ve daha önceki intibaklarda kısmen veya tamamen değerlendirilmemiş bulunan başarılı hizmet yıllarının değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır.
III. No. lu hâl hariç;
a) Yukarıki fıkralarda yazılı istisnai hükümler hariç, 3656 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile tespit olunan giriş derecelerinin altında geçen süreler değerlendirilmez. Şu kadar ki, 3238 sayılı Kanuna göre eğitmenlikte ve Kanunları gereğince yardımcı öğretmenlikte geçen sürelerin değerlendirilmesinde alınan ücrete bakılmaz.
b) Öğrenim durumlarının değişmesi nedeniyle barem veya emeklilik yönünden kazanılan kıdemler, Öğrenim durumlarının değişmesinden önce geçen ve yukarıda değerlendirilmesi öngörülen sürelerden indirilir.
c) Bu maddenin diğer bendleri ve ek geçici 5, 27, 28, 29, 36, 39, ve 50 nci maddeler hükümlerinin sırayla uygulanması sonucunda:
1- Sınıflarında öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceden daha aşağı bir dereceye intibak etmiş olanlara, Öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceye varıncaya kadar her yıl için bir kademe ilerlemesi, her üç yıl için bir derece yükselmesi verilir. Yükselinebilecek en üst dereceye erişilmesi halinde, kalan süre için derece içinde kademe ilerlemesi uygulanır. Son kademenin uygulanmasından sonra artan süre dikkate alınmaz.
2- Öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceye intibak etmiş olanlara bu derece içinde kademe ilerlemesi verilir. Son kademenin uygulanmasından sonra artan süre dikkate alınmaz.
3- Öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceden daha yukarı bir dereceye intibak etmiş olanların bu tür hizmet süreleri intibak ettirildikleri derecelerde sadece kademe ilerlemesi verilmek suretiyle değerlendirilir. Bu derecede son kademenin uygulanmasından sonra artan süre dikkate alınmaz.
Başarılı hizmet yılı, olumlu sicil alınan ve ücret yükselmesi veya 4/10195 sayılı Kararnameye bağlı yönetmeliğin 5 inci maddesine göre kademe terfiine esas olan yıldır.
2 ve 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile değişik ek geçici 3 üncü maddenin (A) ve (E) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu maddeye aşağıdaki (F) ve (G) bendleri eklenmiştir:
A) 3656 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi kapsamına giren (D) cetveli kadrolarında çalışanların intibakları, 5434 sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanunu Hükümleri çerçevesinde emeklilik keseneklerine esas olan ücret derecelerine göre yapılır. Ancak, bu gibilerin 87 nci maddede sayılan kurumlarda 18 yaşını doldurmadan önce veya intibak sırasında haiz bulundukları öğrenim seviyesinin altında geçen hizmet süreleri ile aynı maddede sayılan kurumlar dışında geçen hizmet sürelerinin, 1214 sayılı Kanun Hükümlerine göre değerlendirilmesi suretiyle emeklilik keseneklerine esas aylıklarının yükseltilmiş olması halinde intibaklarda bu süreler nedeniyle yapılan yükseltmeler dikkate alınmaz.
Bütçelerin (D) cetveli kadrolarında çalışanların daha önce:
I - 3656 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi gereğince (E) cetveli ve diğer teadül Kanunlarına dayanılarak ihdas edilen geçici kadrolarda,
II - 4/10195 sayılı Kararnameye bağlı Muayyen ve Muvakkat Müddetli Hizmetlerde çalıştırılacak Yevmiyeli Personel Yönetmeliğine tabi statüde.
III - 3656 sayılı Kanun ile ek ve değişiklikleri gereğince barem içi memurlar için tespit olunan en düşük derece tutarının altında ücret almak suretiyle hizmetli kadrolarında (3 yılı aşmamak üzere),
IV - Kanunları gereğince adaylıkta (1 yılı aşmamak üzere) ve stajyer memurlukta,
V - 3238 sayılı Kanun gereğince eğitmenlikte (6 yıldan çok olmamak Üzere),
VI - Kadrosuzluk nedeni ile kazanılmış hak derecesinde kanuni yükselme süresinden çok (6 yıldan çok olmamak üzere),
VII - Yardımcı veya muvakkat Öğretmenlikte (3 yıldan çok olmamak üzere),
VIII - Barem dışından barem içine ve tekrar barem dışına atananların bu şekilde statü değişikliği sebebiyle barem içinde veya barem dışında,
IX - 644 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin (c) fıkrasında belirtilen görevler ile sözü geçen kanunun yürürlüğünden önce 644 sayıl: Kanunla kurulan teşkilâtın görevini yürüten kuruluşta aynı nitelikteki görevlerde çalışanlardan bir kadroya alınanların bu görevlerde,
X - Kanunlarına göre belirli bir başlangıç derecesi tespit edilen memuriyetlere, bu dereceyi veya bu derecenin üzerindeki herhangi bir dereceyi başka görevlerde kazanılmış hak olarak İhraz ettikten sonra, başlangıç derecesi ile atanmış olanların, atanılan derece veya yukarı derecelerde (3 yıldan çok olmamak üzere),
XI - Okul dönemi dahil yedek subaylıkta veya yedek subay öğretmenlikte,
XII - 3656 sayılı Kanun ve değişiklikleri ile tespit olunan en aşağı barem derecesinin altında olmamak şartıyla, öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri derecenin altındaki derecelerden barem içi veya barem dışı kadrolara atananların alt derecelerde (3 yıldan çok olmamak üzere),
XIII - Jandarma uzatmalı er, uzatmalı onbaşı ve uzatmalı çavuşlukta (6 yıldan çok olmamak üzere),
XIV - 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 87 nci maddede sayılan kurumlarda 3656, 3659 ve 2847 sayılı kanunlara tabi olmayan görevlerde (6 yıldan çok olmamak üzere),
Geçen ve önceki intibaklarda kısmen veya tamamen değerlendirilmemiş bulunan başarılı hizmet yılları, ek geçici 2 nci maddenin (E) bendindeki esaslara göre değerlendirilir.
E) İntibak sırasında 28/2/1959 tarihli ve 7244 sayılı Kanunun 934 sayılı Kanunla değişik 5 inci maddesindeki cetvelin 14 üncü derecesi karşılığı 250 lira aylık ücretle istihdam olunan hizmetliler, bu kanunla tespit edilen derecelerden 15 inci dereceye intibak ettirilirler. Bunların bu derecede geçirdikleri sürelerin her yılı bir kademe, her Üç yılı bir derece yükselmesi olarak ve azami 2 dereceyi geçmemek üzere değerlendirilir. 6 yıldan artan süre için en çok iki kademe ilerlemesi verilir ve artan süre kademede geçmiş sayılır.
Bu gibilerin 250 lira ücretten aşağı ücrette geçmiş hizmetleri hakkında, ayrıca yukarıdaki A bendinin III No. lu hali dikkate alınır.
F) 644 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin (c) fıkrasına göre özel görevlerde çalışanların bu görevlerde ve mezkûr kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce aynı teşkilâtta bu nitelikteki görevlerde geçen süreleri, sınıflarının bu kanunun değişik 36 ncı maddesinde belirtilen öğrenim durumlarına göre girebilecekleri dereceler esas alınarak her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
Belirli bir barem veya emeklilik derecesini kazanılmış hak olarak elde ettikten sonra özel görevlere atanıp intibaklar sırasında bu görevlerde ‘bulunanların özel görevlerde gecen hizmetleri, kazanılmış hak dereceleri esas alınmak suretiyle, yukarıdaki esaslar dairesinde değerlendirilir.
G) Daimî hizmetli kadrolarında istihdam edilmekle beraber T. C. Emekli Sandığı Kanununa tabi olmayan hizmetlilerin intibakı, 24/2/1961 tarih ve 263 sayılı Kanun gereğince % 35 zamma esas olan itibarî emeklilik dereceleri üzerinden yapılır.
2 ve 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile değişik ek geçici 15 inci madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Ek geçici 12 ve 13 üncü maddelerde yazılı personelin emeklilik, ek geçici 13 üncü maddenin son fıkrasında ve ek geçici 14 üncü maddede yazılı personelin aylık bakımından intibakında, bu maddelerin başlangıç dereceleri esas alınmak suretiyle ve söz konusu maddelerde yazılı görevler ile 87 nci maddede sayılan kurumlarda ek geçici 12, 13 ve 14 üncü maddelerde yazılan stajyer sanatkâr ve sanatkâr niteliğindeki hizmetlerde ve okul dahil yedek subaylıkta ve yedek subay öğretmenlikte geçen süreler her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
1309 ve 1310 sayılı kanunlarda yazılı orkestra yönetim kurulu, teknik kurul ve sanat ve yönetim kurulu tarafından tespit edilen ücretler, ek geçici 12 ve 13 üncü maddelerde yazılı personelin halen almakta oldukları brüt aylık tutarlarından az olduğu takdirde, ilgililerin ücretleri bu aylık seviyesine yükselinceye kadar aradaki fark Ödenmeye devam olunur. Bunların, ücretlerinin azaltılmış olması, emeklilik keseneğine esas aylık derece ve kademeleri yönünden kazanılmış haklarını ihlâl etmez.
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname İle değişik ek geçici 17 nci maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
Belirli bir barem veya emeklilik derecesi bulunmayanların okul dahil yedek subaylıkta veya yedek subay öğretmenlikte geçen süreleri İntibakta ayrıca değerlendirilir.
Bu maddeye göre intibakta nazarı itibara alınacak sürelerden 16 yaşını doldurmadan önce geçen süreler değerlendirilmez.
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 18 inci maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir,
Belirli bir barem veya emeklilik derecesi bulunmayanların okul dahil yedek subaylıkta veya yedek subay öğretmenlikte geçen süreleri intibakta ayrıca değerlendirilir.
Bu maddeye göre intibakta nazarı itibare alınacak sürelerden 18 yaşını doldurmadan önce geçen süreler değerlendirilmez.
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 27 nci maddenin (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
A - Hizmete ilk başladıktan sıradaki öğrenim durumları ile intibak sırasındaki öğrenim durumları aynı olan ve ek geçici 2, 3, 4, 17 ve 18 inci maddeler uyarınca, barem veya emeklilik derecesi esas alınmak suretiyle intibakı yapılanlar ile ek geçici 4 üncü maddenin (c) fıkrasına göre intibakı yapılanların (öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıfın görevini bir süre yapmış olmak kaydıyla, intibaklar sırasında fiilen ifa ettikleri görev dolayısiyla dahil edildikleri sınıfa bakılmaksızın) 36 nci maddede belirtilen sınıflarının öğrenim durumlarına göre tespit olunan giriş derece ve kademelerinin altındaki derece ve kademelere tekabül eden aylık veya ücretlerde kanunî bekleme sürelerini aşmamak şartiyla fiilen geçen (okul dönemi ile birlikte yedek subaylık süreleri ve Devlet lisan veya bu imtihana eşit kabul edilen Dışişleri Meslek Memurluğu Lisan imtihanının verilmesi nedeniyle kazanılan kıdem süreleri dahil) sürelerinin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
Ancak, öğrenim süreleri dört yıldan az olan yüksek öğretim kurumlarını bitirenlerin bu eksik öğrenim süreleri, (Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç) bu bend gereğince eklenecek süreden indirilir. 644 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında istihdam edilmekle beraber Millî Emniyet Teşkilâtında fiilen emniyet hizmeti gören personelden lise veya dengi okul mezunları hakkında bu maddenin uygulanmasında, kadro unvanları yerine fiilen yaptıkları göreve göre tespit olunan Emniyet Hizmetleri Sınıfının başlangıç derecesi olan 12 nci derece esas alınır.
Bir süre Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu veya bu kanunla yürürlükten kaldırılan hükümlere göre çalışmış bulunanlar (sicillen emekliye sevkedilmiş olanlar hariç) hakkında bu bendin uygulanmasında Genel îdare Hizmetleri Sınıfı bakımından 36 nci maddedeki giriş derecesi yerine 1323 sayılı Kanunla tespit olunan giriş derecesi esas alınır. Bunların ilk ilerleme veya yükselmeleri için gerekli kanunî bekleme sürelerine yukarda kazandıkları süre ilâve edilir.
5 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 29 uncu maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsündeki tahsillerini başarı ile bitirenlere bir kademe ilerlemesi verilir.
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 36 nci madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Hizmete başladıktan sonra öğrenim durumları değişenlere veya öğrenim derecesi aynı kalmakla beraber öğrenim durumu değişen ve 36 nci maddeye göre daha ileri kademe veya daha yüksek dereceden hizmete girme hakkını kazananlara uygulanacak hükümler:
EK GEÇİCİ MADDE 36
A - Ek geçici 2, 3, 4, 17 ve 18 inci maddelere göre kadro dereceleri veya barem veya emekliliğe esas aylıkları dikkate alınarak intibak yapılanlardan;
a) Yüksek öğrenimlerini (Yüksek Öğrenimi bitirdikleri tarihte memuriyette olup olmadıklarına bakılmaksızın) hizmete başladıktan sonra ve bu öğrenimleri için 36 nci madde ile tespit olunan sınıflarının giriş derecesine erişmeden önce tamamlayanlar hakkında yeni öğrenim durumlarına göre ve bu öğrenimi tamamladıktan sonra geçen hizmet süreleri gözönüne alınmak suretiyle, ek geçici 27 nci maddenin (A) bendi hükmü uygulanır.
b) (a) fıkrasında belirtilenlerden girdikleri sınıfta, hizmete ilk defa başladıkları tarihteki öğrenim durumları için 36 nci madde ile tespit olunan başlangıç derecesi 3656 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen memuriyete giriş derecesinin üstünde bulunanlara, önce bu öğrenim durumları esas alınarak ek geçici 27 nci maddenin (A) bendi hükümleri uygulanır, bundan sonra (a) fıkrasına göre işlem yapılır.
c) Yüksek öğrenimlerini (Yüksek öğrenimi bitirdikleri tarihte memuriyette olup olmadıklarına bakılmaksızın) hizmete başladıktan ve bu öğrenimleri için 36 nci madde ile tespit olunan sınıflarının giriş derecesine eriştikten sonra tamamlayanlardan; girdikleri sınıfta hizmete ilk defa başladıkları tarihteki öğrenim durumları için 36 nci madde ile tespit olunan başlangıç derecesi, 3656 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki memuriyete giriş derecesinin üstünde bulunanlara, bu öğrenim durumları esas alınarak, ek geçici 27 nci maddenin (A) bendi hükümleri uygulanır.
d) Yüksek öğrenim görenler dışında kalan ve hizmete ilk başladıkları sıradaki öğrenim durumları 36 nci maddeye göre daha ileri kademe veya yüksek dereceden hizmete alınma hakkı verecek şekilde değişenlerden (öğrenim durumlarının değiştiği tarihte memuriyette olup olmadıklarına bakılmaksızın) sonradan yaptıkları öğrenimleri için 36 nci maddede tespit olunan giriş dereceleri, evvelce 3656 sayılı Kanunla tespit olunan giriş derecesinin üstünde olanların, yeni öğrenim durumları dikkate alınmak suretiyle bu öğrenimi tamamladıktan sonra geçen hizmet süreleri hakkında da ek geçici 27 nci maddenin (A) bendi hükümleri uygulanır.
Bunlardan, önceki öğrenim durumları için 36 nci maddede tespit olunan giriş dereceleri 3656 sayılı Kanunla tespit olunan giriş derecesinin üstünde olanların, önceki öğrenim durumlarına göre, 3656 sayılı Kanunla tespit olunan giriş derecesinde geçen hizmet süreleri, ek geçici 27 nci maddenin (A) bendindeki esaslar dahilinde ayrıca değerlendirilir.
e) Avukatlık hizmetleri sınıfında bulunanlardan, bir süre memuriyette bulunup ayrıldıktan sonra avukatlık stajım açıkta iken yapanlara iki, memuriyette iken yapanlara bir kademe ilerlemesi uygulanır. Şu kadar ki bunlardan, Avukatlık Hizmetleri Sınıfına girmeleri nedeniyle 36 nci madde uyarınca giriş derecesinde iki kademe ilerlemesinden faydalanmış olanların yararlandıkları bu süre, bu fıkraya göre verilecek kademenin hesabında dikkate alınır.
f) Yukarıdaki esasların uygulanmasından sonra intibaklar sırasındaki öğrenim durumlarına göre 36 nci maddede belirtilen sınıfların başlangıç derecesinin altında kalanlar, bu başlangıç derecesine yükseltilirler ve son öğrenim durumlarında geçirdikleri hizmetler için haklarında kademe ilerlemesi uygulanır.
B - Ek geçici 3, 4, 17 ve 18 inci maddelere göre ve öğrenim du rumları itibariyle 36 nci madde ile tesis edilen sınıfların giriş derece ve kademeleri esas alınmak suretiyle intibakı yapılanlardan, hizmete girdikten sonra yüksek öğrenimlerini tamamlayanlara veya hizmete ilk başladıktan sıradaki öğretim durumları 36 nci maddeye göre daha ileri kademe veya yüksek dereceden hizmete alınma hakkı verecek şekilde değişenlere, sınıflarında yeni öğrenim durumları için tespit olunan başlangıç dereceleri ve yeni öğrenimlerini tamamladıktan sonra geçen hizmet süreleri esas alınarak yapılan değerlendirme, hizmete başladıkları sıradaki öğrenim durumları esas alınarak yukarıdaki maddelere göre yapılan değerlendirmeye nazaran lehte olduğu takdirde intibaklar lehe olan değerlendirmeye göre yapılır.
Öğrenim durumları itibariyle 36 nci maddeye göre giriş derece ve kademesinin birden fazla değişmesi halinde, her değişiklik için yukarıdaki paragrafa göre yeniden bir mukayese yapılır.
C - Bu maddenin:
a) (A) bendinin (a) fıkrası şümulüne girenlere, ek geçici 27 nci maddenin (A) bendine göre verilecek kıdem süresi, 4 yıldan az süreli yüksek öğrenimlerini tamamlamış olanlarda bir, 4 yıl veya daha fazla süreli yüksek öğrenimlerini tamamlamış olanlarda iki,
(A) bendinin (d) fıkrası şümulüne girenlere, ek geçici 27 nci maddenin (A) fıkrası uyarınca verilecek süre bir, yıldan az olamaz.
b) Yüksek öğrenimlerini (Yüksek okulu bitirdikleri tarihte memuriyette olup olmadıklarına bakılmaksızın) hizmete başladıktan sonra ve bu öğrenimleri için 36 ncı madde ile tespit olunan sınıflarının giriş derecesine eriştikten sonra tamamlayanlardan «(A) bendinin Cc) fıkrasına girenler dahil»; dört yıldan az süreli yüksek öğrenimlerini tamamlamış olanlara bir, dört yıl veya daha fazla süreli yüksek öğrenimlerini tamamlamış olanlara iki kademe ilerlemesi uygulanır.
c) (A) bendinin (d) fıkrası şümulüne girenlerden, değişen öğrenim durumlarına göre 36 ncı maddede tespit olunan giriş derecesine eriştikten sonra, öğrenim durumları değişenlere bir kademe ilerlemesi verilir.
d) (B) bendi şümulüne giren, hizmete başladıkları sıradaki öğrenim durumları esas alınarak intibakı yapılan ve sonradan yüksek öğrenimlerini tamamlayanlardan (Yüksek öğrenimlerini tamamladıkları tarihte memuriyette olup olmadıklarına bakılmaksızın) dört yıldan az süreli yüksek öğrenimlerini tamamlayanlara iki, (B) bendi şümulüne girenlerden yüksek öğrenim görmemiş olanlar hakkında bir kademe ilerlemesi uygulanır.
D - Ortaokul veya dengi okul mezunu olup da, lise veya dengi bir öğrenimi hizmete başladıktan sonra tamamlayanlarla, lise veya dengi okul mezunlarından yüksek öğrenimlerini hizmete başladıktan sonra tamamlayanlara, (bir üst öğrenimlerini tamamladıkları tarihte memuriyette olup olmadıklarına bakılmaksızın) 3656 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinden yararlanmamış olmak şartiyle bu maddenin diğer bentleri hükümlerinden ayrı olarak bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Bunlardan 3656 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinden 1 yıldan az yararlanmış olanların, yararlanmış bulundukları süre bir yıla tamamlanır.
E - Bu madde hükümlerine göre verilen kademe ilerlemeleri derece yükseltilmelerinde nazara alınır. Artan süre üst derecede değerlendirilir.
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 39 uncu madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Memurlardan üst derecede öğrenim sayılmayan mesleki öğrenim görenlere veya kurumlarınca açılan uzun süreli meslek kurslarını bitirenlere kademe ilerlemesi uygulanacağı"
"EK GEÇİCİ MADDE 39
Bu Kanuna göre Devlet memurluğuna intibakı yapılanlardan:
A) İlkokul, ortaokul, lise veya bunların dengi okulları bitirdikten sonra memurluğa girmeden Önce bir üst seviyede öğrenim sayılmayan meslekî bir öğrenimi başarı ile tamamlayanlara, mezuniyetlerinden sonra ilk defa meslekî öğrenimleri ile ilgili görevlere girmiş olmaları şartiyle, üç yıldan çok olmamak üzere, bu öğrenimlerini başarı ile tamamladıkları her yıl için bir kademe ilerlemesi verilir.
B) Ortaokul veya lise veya bunların dengi öğrenim görmüş memurlardan, memurlukları sırasında hizmet içi eğitim sayılmayan vs öğrenim süreleri en az, aralıksız iki öğrenim yılı olan meslek kurslarını bitirenlere bir derece yükselmesi uygulanır.
C) Lise veya dengi okulları bitirdikten sonra memurlukları sırasında, Millî Eğitim Bakanlığınca belli edilen ve kurumlarınca düzenlenen, bir yıllık meslekî hizmet içi öğrenim kurslarını başarı ile tamamlayanlara bir kademe ilerlemesi verilir.
Ancak, yukarıdaki bendler kapsamına girenlerden çeşitli teadül ve kuruluş kanunları veya özel kanunlar hükümlerinden faydalanmış olanların faydalandıkları süreler, bu maddeye göre verilecek sürelerden indirilir."
2 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek geçici 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"EK GEÇİCİ MADDE 40
Dışişleri Bakanlığı Dış Kuruluşlarında (D) cetvelinden alınan torba kadrolarda istihdam edilmeleri sebebiyle emeklilikle ilgilendirilmeleri gerekirken ücretlerinden emeklilik keseneği kesilmeyen hizmetlilerin, 4644 ve 5434 sayılı Kanunlar hükümlerine göre 1/12/1944 tarihinden sonra geçen hikmet süreleri dikkate alınmak ve aldıkları ücretler uygun olmak şartıyla ek geçici 3 üncü madde esasları dairesinde emeklilik keseneğine esas aylık dereceleri tespit edilir ve bunlardan 30/11/1970 tarihinde görevde bulunanlar bu dereceler üzerin den Devlet memurluğuna intibak ettirilirler.
Bu suretle, intibakları yapılanların her derecede geçirdikleri süre içinde almaları lâzım gelen emeklilik keseneğine esas aylıklardan bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kesilmesi gereken kesenekler adlarına borç kaydedilir ve aylıklarından ayrıca % 10 kesilmek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına ödenir. Karşılıkları aynı süre içinde kurumlarınca Sandığa ödenir.
Ancak yukarıdaki esaslara göre intibakları yapılanlardan, bu kanunun 4 üncü maddesinin (D) fıkrası uyarınca Bakanlar Kurulu Kararı ile işçiler eliyle gördürülmesi kararlaştırılacak olan hizmetlerde çalışmakta bulunanlar, 1/6/1973 tarihinden itibaren işçi statüsüne geçirilirler ve haklarında Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri uygulanır.
Dışişleri Bakanlığı dış kuruluşlarında bütçe kanunlarındaki hükümler uyarınca 1/12/1970 tarihi ile 31/5/1973 tarihleri arasında torba kadrolarda istihdam edilmek üzere yeniden işe alınan personelden öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla belirli bir barem veya emeklilik derecesi olanlar bu derecelerden, açıktan atananlar ise 36 ncı maddedeki giriş derecesinden Devlet memurluğuna intibak ettirilirler.
Bunların göreve başladıkları tarih ile 31/5/1973 tarihi arasında geçen hizmet sureleri kademe ilerlemesi olarak verilir. Öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceyi aşmamak kaydıyla 68 inci maddedeki kanunî bekleme süresini dolduranlarda bu süre derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir. Bunlara durumlarına uygun unvan, sınıf ve derecelerden Bakanlar Kurulunca ihdas edilecek kadrolar tahsis edilir."
1327 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesine 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen Ek Geçici 49 uncu maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir,
İntibakları Ek Geçici 7 nci maddeye göre yapılanlardan mesleğe ilk defa Avukatlıktan geçenlere, tamamı memuriyet dışında geçmek şartıyla avukatlık staj süresi için, yukarıdaki esaslar dahilinde bir kademe ilerlemesi uygulanır.
1327 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesiyle getrilen ek geçici maddelere aşağıdaki ek geçici 50, 51, 52 ve 53 üncü maddeler eklenmiştir.
"EK GEÇİCİ MADDE 50
Mülga Maden Teknisyen Okulu mezunlarının intibakı 11 inci derecenin 1 inci kademesi esas alınarak bu Kanun hükümlerine göre yapılır.
Bunlardan ve Nafia Fen Mektebini bitiren Pen Memurlarından özel statüsüne göre Mühendis unvanını almış bulunanlara ayrıca bir derece verilir.
EK GEÇİCİ MADDE 51
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 1322 sayılı Genel Kadro Kanununa istinaden öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecelerin üstündeki kadro aylığım alan personel, aynı dereceden diğer unvanlı memuriyetlere aldıkları aylıkla naklen atanabilirler.
Yukarıdaki fıkraya göre atama yapılması, genel hükümler dairesinde ilgililerin kazanılmış hak aylık derecelerine eşit kadrolara atanmalarına engel teşkil etmez.
Yukarıdaki fıkralara girenler ile Yüksek öğrenim görmüş olup da kadro derecelerinin üstünde aylık alanlara, aynı dereceden diğer unvanlı memuriyetlere naklen atanmaları halinde, kazanılmış hak olarak aldıkları üst derece aylığının verilmesine devam olunur. Bu fıkra hükmü dış kuruluşlara atamada uygulanmaz. Bunların fiilen almakta oldukları aylıkların altındaki dereceden bir kadroya atanmaları halinde, haklarında 161 inci madde hükmü uygulanır.
Bu madde hükümleri ek geçici 6, 9 ve 10 uncu maddeler kapsamına giren personel hakkında da uygulanır.
EK GEÇİCİ MADDE 52
Bu Kanuna göre intibakı yapılanlardan yüksek öğrenim görmemiş olanlar; bu Kanunun genel hükümleri gözönüne alınmak ve hiç bir şekilde 4 üncü derecenin son kademe aylığım geçmemek şartiyle, değişik 36 ncı maddede tespit olunan sınıflarında öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecelerin bir üst derecesinin son kademesine kadar yükseltilebilirler.
Şu kadar ki, bunlar hakkında derece yükselmesi yapılabilmesi için; ilgililerin intibak ettirildikleri derecelerde, öğrenim durumları itibariyle değişik 68 inci maddede tespit olunan asgari bekleme süreleri kadar fiilen çalışmış olmaları şarttır.
Bu madde hükmü, bu Kanuna göre yapılacak intibaklarda dikkate alınmaz.
Bu madde ile 4 üncü dereceden kadrolara atanma hakkı tanınanlar, yüksek öğrenim şartı aranmaksızın değişik 68 inci maddenin 4 ve 5 inci fıkralarına göre 4 üncü dereceki görevlere 31/12/1973 tarihine kadar atanabilirler.
EK GEÇİCİ MADDE 53
36 ncı maddenin «Genel îdare Hizmetleri Sınıfı» nın değişik (c) fıkrasında zikredilen lise dengi meslek okullarını bitirenlerden, meslekleriyle ilgili görevlere 30/11/1970 - 1/6/1973 tarihleri arasında 13 üncü derece ile atanmış olanlar 12 nci dereceye yükseltilirler. Bunların 13 üncü derecede geçen süreleri kademe ilerlemelerinde değerlendirilir.
Kanun Hükmünde Kararnamelerle 36 ncı maddede yapılan değişiklikler, ilgililerin, durumlarının bu değişikliğe uygun hale geldiği tarihten geçerli olmak üzere, aylıklarında yapılacak derece yükselmesi ve kademe ilerlemesinde dikkate alınır.
Bu madde gereğince, memur lehine doğacak aylık farkından dolayı, 1/6/1973 tarihinden önceki süre için herhangi bir ödeme yapılmaz."
1327 sayılı Kanunla Devlet Memurları Kanununa getirilen 93 üncü maddenin (B) bendine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
Şu kadar ki, 3659 ve 2847 sayılı Kanunlara tabi personelin 9 aylık maaş farklarının hesabında 7244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi esasları dairesinde 2 aylık ücret tutarında ödenmiş bulunan temettü, ikramiye ve primler dikkate alınmaz.
Bu Kanun kapsamına giren kurumlarla, Ek geçici maddelerle aylık ve ücretleri bu Kanuna tabi tutulan kurumlar personelinden 1/3/19701/12/1970 tarihlerine ait lehlerine net maaş farkı bulunmayanların, bu süre için hesaplanacak emekli artış ve kesenekleri farkları ile Memur Yardımlaşma Kurumu kesenekleri kurumlarınca ödenir.
Durumları bu Kararname ile değiştirilen veya yeniden getirilen hükümlere uyanların intibakları 657 sayılı Kanunun değişik 36 ncı maddesinin bu Kararnameyle değişik hükümleri ile 2 ve 5 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin 1 - 4 üncü maddeleri hükümleri de gözönünde bulundurularak ve söz konusu geçici maddelerdeki tarihlerden geçerli olmak üzere yeniden düzenlenir. Ancak intibak ve kadro işlemlerinin tamamlanması 28/2/1974 tarihini geçemez.
Bu Kararnamenin 5 inci maddesi hükmü, 1/12/1973 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.