775 sayılı Gecekondu Kanununun belediye sınırları ile mücavir alanlardaki tatbikatı için Bayındırlık ve İskân Bakanlığına verilen hak, yetki ve görevler ilgili belediyelere devredilmiştir. Belediyeler bu hak, yetki ve görevleri yetkili organları eliyle kullanırlar.
Büyük şehirlerde bu Kanunun tatbikatı büyük şehir belediyelerinin koordinatörlüğünde ilçe belediyelerince yapılır.
775 sayılı Gecekondu Kanununun 14 üncü maddesine göre Bayındırlık ve İskân Bakanlığı emrinde Türkiye Emlak Bankası nezdinde kurulmuş bulunan Fonun İdaresi ile Fona ait bütün bak ve vecibeler Toptu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresine devredilmiştir. Belediyelerce yapılan veya yaptırılan gecekondu tasfiye, ıslah ve önleme bölgelerine ait projelere dayanılarak Başbakanlık Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı tarafından, kamulaştırma, arazi ıslah ve düzenlenmesi, alt yapı işlemleri ve bina yapımı için karşılıklı veya karşılıksız olarak yardım yapılabilir. Bu yardımın şekil ve şartı adı geçen Başkanlıkça hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.
775 sayılı Kanunun 12 nci maddesine göre kurulması öngörülen Fonların idaresi ile bu Fonlara ait her türlü hak ve vecibeler ilgili belediyelere devredilmiştir. Belediyeler bu hak, yetki ve görevleri yetkili organları eliyle kullanırlar.
775 sayılı Gecekondu Kanununun 6 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
775 sayılı Gecekondu Kanununun 34 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Bu Kanun hükümlerine göre belediyelerce tahsis olunan arsalar, yapılar ve bu arsalar üzerinde yapılan bina ile meydana gelen taşınmaz mallar, tahsis tarihinden itibaren 10 yıl süre içinde:
a) Devir ve temlik olunamaz.
b) Rehin ve diğer aynî haklarla takyidedilemez.
c) Satış vâdi sözleşmesine konu teşkil edemez.
d) Taksim ve satış suretiyle şuyuun giderilmesi talebine konu olamaz.
e) Haczedilemez ve işgal olunamaz.”
“27 nci maddedeki inşaat yapımına ait süreler saklı kalmak şartıyla, 20 yıllık süre içinde borçlanma bedellerinin tamamının ödenmesi halinde, takyitlerin tamamı kalkar. Bu şekilde yapılacak devir, temlik ve satışlarda 33 üncü maddedeki muafiyetler uygulanmaz.”
775 sayılı Gecekondu Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1
775 sayılı Gecekondu Kanununa göre yapılan hak sahipliği tespit işleminde beyan esası dikkate alınır.”
11.6.1985 tarihinden önce 775 sayılı Kanun hükümlerine göre Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yetkisine dayanılarak başlatılmış olan iş ve işlemlere adı geçen Bakanlıkça devam edilir.
Bu Kanunda öngörülen devir işlemleri ile birinci fıkradaki iş ve işlemler bu Kanuna esas olan Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımı tarihinden İtibaren en geç beş yıl içinde sonuçlandırılır.
775 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre kurulmuş bulunan Fonun idaresi ile bu Fona ait bütün hak, yetki ve vecibeler de ikinci fıkrada belirtilen süre içinde Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca kullanılır.
775 sayılı Gecekondu Kanununa göre çıkartılmış yönetmelikler bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca yeniden düzenlenerek Resmi Gazetede yayımlanır.
Yeni yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar mezkûr yönetmeliklerin aykırı olmayan bükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
3.6.1986 tarihli ve 3296 sayılı Yetki Kanunu ile Bakanlar Kuruluna verilen Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi, 775 sayılı Gecekondu Kanunu için adı geçen Kanunla verilen süre bitimine kadar geçerlidir.
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.