Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 3)

Bu Kanun 25/7/2016 tarihli ve 29787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırılmış olup, 9/11/2016 tarihli ve 29898 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6756 sayılı Kanunun 109 uncu maddesi ile bu düzenleme aynen kabul edilmiştir.

Amaç ve kapsam

MADDE 1

Bu Kanun, subay, askerî memur, astsubay, uzman jandarma çavuş ve uzman erbaş emeklileri ile 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 69 uncu maddesinde belirlenen ailelerinden kimsesiz olup da devamlı bakım ve gözetime muhtaç olanların barındırılma, bakım, tedavi ve gözetimlerini sağlamak amacıyla bazı askerî hastanelere döner sermaye tahsisine ilişkin esas ve usulleri kapsar.

Döner sermaye tahsisi

MADDE 2

Birinci madde kapsamına girenlerden devamlı bakım ve gözetime muhtaç olanların barındırılma, bakım, tedavi ve gözetimlerini sağlamak üzere, Millî Savunma Bakanlığınca özel bakım için, uygun görülecek askerî hastanelere toplam 100 milyon liraya kadar döner sermaye tahsis edilir.

Kaynak

MADDE 3

Döner Sermaye; Millî Savunma Bakanlığı bütçesine konulacak ödeneklerle Hazinece yapılacak aynî yardımlar, döner sermaye faaliyetlerinden elde edilecek kârlar, bağış ve yardımlardan oluşur.

Bağış ve yardımlar tahsis edilen sermaye ile sınırlı olmaksızın sermaye tutarına eklenir. Ancak, bu şekilde artışlarla orantılı olarak Milli Savunma Bakanının teklifi ve Maliye Bakanının uygun görüşüyle sermaye artırımı sağlanır.

Ödenmiş sermaye bu tutarı bulduktan sonra karlar hesap dönemini izleyen yılın 4 üncü ayı sonuna kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili saymanlığa yatırılır.

Gelir ve giderler

MADDE 4

Özel bakım veren hastanelere kabul edilen kişilerden alınacak yatak ve yemek ücretleriyle döner sermaye faaliyetlerinden sağlanan diğer hâsılat döner sermayenin gelirlerini; döner sermayenin memur ve işçi kadrolarında çalıştırılan personele ödenen ücretler ile diğer hizmetler için yapılacak harcamalar döner sermayenin giderlerini oluşturur.

Döner sermaye ve alım satım işleri

MADDE 5

Döner sermaye işlemleri 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanununa tabi değildir.

Döner sermaye ile yapılan işlerden doğan gelir ve giderler için malî yılın sonundan itibaren en geç iki ay içinde düzenlenecek bilanço ve ekleri, gelir ve gider belgeleri ile birlikte Sayıştay Başkanlığına, bilanço ve eklerinin onaylı birer örnekleri de aynı süre içinde Maliye Bakanlığına gönderilir.

Ücret

MADDE 6

Döner sermaye işlerinde ek görevle görevlendirilen subay ve astsubaylara, Millî Savunma Bakanlığı Döner Sermaye Yönetim Kurulunca 50-250 arasında tespit edilecek gösterge rakamının her yıl bütçe kanunlarında gösterilen aylık katsayısı ile çarpılmasından elde edilecek miktar, aylık ek görev ücreti olarak ödenir.

Yönetmelik

MADDE 7

Döner sermayenin işletilmesiyle ilgili her türlü malî ve idarî işlemlerin yürütülme şekli, muhasebe usulleri, iştirak payları, alınacak yatak ve yemek ücretleri, hastaneye kabul ve taburcu edilme ve disiplin işlerine ve Döner Sermaye Yönetim Kuruluna ait esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanan bir yönetmelikte gösterilir.

Yürürlük

MADDE 8

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.