Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 6)

Amaç ve kapsam

MADDE 1

Bu Kanun İstanbul Kentinin uluslararası olimpik anlaşma şartlarına uygun olarak olimpiyatlara hazırlanması ve olimpiyat oyunlarının düzenlenmesi ile ilgili esas ve usulleri belirler ve bu amaçla kendilerine görev verilen kurum, kuruluş, kurul ve komitelerin teşkil, görev, yetki ve çalışma usulleri ile diğer düzenlemeleri kapsar.

Kurul ve komite kurulması

MADDE 2

Bu Kanunun amacının gerçekleştirilmesi için İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ile bu Kurula bağlı Yürütme Kurulu ve Hazırlık Komitesi kurulur.

Hazırlık ve düzenleme kurulu

MADDE 3

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, Gençlik ve Spor Bakanının başkanlığında; Gençlik ve Spor Bakanının görevlendireceği üç yönetici üye, İstanbul Valisi, Dışişleri Bakanlığınca görevlendirilecek bir büyükelçi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve görevlendireceği iki üye, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve görevlendireceği bir üye, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri olmak üzere toplam onüç üyeden oluşur.

Kurul özel hukuk hükümlerine tabi olup tüzelkişiliğe sahiptir.

Bu Kurulda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinden Kurul Başkanınca belirlenen birer üye asbaşkanlık görevini yürütürler.

Gençlik ve Spor Bakanının katılmadığı toplantılarda Gençlik ve Spor Bakanı tarafından görevlendirilecek İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun bir üyesi Kurula başkanlık yapar.

Kurul en az iki ayda bir toplanır. Toplantı nisabı üye sayısının yarıdan bir fazlasıdır. Kararlar çoğunlukla alınır.

Kurulun sekreterya hizmetleri Yürütme Kurulu tarafından yerine getirilir.

Sorumluluk

MADDE 4

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu; oyunların hazırlığı, düzenlenmesi ve sonuçlandırılması ile ilgili her türlü iş ve işlemlerde yetkili ve sorumludur. Kurul bu Kanun hükümlerine aykırı olmamak üzere hizmet komiteleri ve idarî birimler kurabilir. Yetki ve sorumluluklarından bir kısmını Yürütme Kuruluna devredebilir.

Yürütme kurulu

MADDE 5

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun vereceği görevleri yerine getirmek, hizmet ve faaliyetleri yürütmek üzere, Gençlik ve Spor Bakanı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının belirleyeceği ikişer üye ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanının belirleyeceği bir üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşan bir Yürütme Kurulu oluşturulur.

Yürütme Kurulu kendi üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan yardımcısı seçer.

Yürütme Kurulu haftada en az bir kere toplanır.

Yürütme kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 6

Yürütme Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık, ve Düzenleme Kurulunca belirlenir.

Hazırlık komitesinin teşkili

MADDE 7

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık Komitesi; Gençlik ve Spor Bakanlığından dört, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından birer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığından ikişer ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanlığından bir üye olmak üzere toplam onbeş üyeden oluşur. Yürütme Kurulu gerekli gördüğü takdirde Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun onayını almak suretiyle bu Komiteye yeteri kadar yeni üye alabilir ve ihtiyaç halinde alt komiteler kurabilir.

Hazırlık Komitesinin Başkanı ve yardımcıları Yürütme Kurulunun teklifi üzerine İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunca belirlenir.

Hazırlık Komitesi, kamu kurum ve kuruluşlarından ihtiyaç duyduğu personeli atamaya yetkili amirin iznini almak kaydıyla geçici olarak bünyesinde görevlendirebilir. Geçici olarak görevlendirilecek personelin aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenir. Bunlara bu görevleri nedeniyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 34 üncü maddesi uyarınca tespit olunan Kamu İktisadî Teşebbüsleri Yönetim Kurulu Üyeleri ücretlerini geçmemek üzere Hazırlık Komitesince belirlenen miktarda bir ücret ayrıca ödenir.

Hazırlık komitesinin görev ve yetkileri

MADDE 8

Hazırlık Komitesinin görev ve yetkileri şunlardır:

Hazırlık Komitesi, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun Onayı ve Yürütme Kurulunun talimatları ile;

a) Olimpiyat oyunlarının yapılacağı alanları tespit etmek ve yaptırmak,

b) Yapılacak olan her türlü olimpik tesislerin projelerini değerlendirmek ve uygun görülen yapı ve tesisleri inşa ettirmek,

c) Mevcut tesislerin olimpik ölçülere uygun olarak modernizasyonunu yapmak ve yaptırmak,

d) Olimpiyat köyünün projelendirilmesi ve yapımı ile her türlü ulaşım ve haberleşmeyi sağlayacak alt yapının hazırlanmasında yerel ve merkezi yönetimle işbirliği içinde çalışmak,

e) Olimpiyat oyunları için gerekli olan her türlü yerli ve yabancı personeli işe almak ve bunların ücretlerini tespit etmek,

f) Her türlü bağışı kabul etmek,

g) Oyunlarla ilgili yurt dışı ilişkilerde yetkili organ görevini yapmak,

h) İhtiyaç duyulan her türlü mal ve hizmetleri satın almak, yapmak ve yaptırmak,

ı) Her türlü tesisleri işletmek, işlettirmek, kiralamak, satmak ve satın almak,

i) Yürütme Kurulunca verilecek diğer görevleri yapmak.

Arsa tahsisi

MADDE 9

Olimpiyat köyünün düzenlenmesi için Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun öngördüğü arazi Cumhurbaşkanı Kararıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hazine veya İstanbul Özel İdare Müdürlüğünce Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsis edilir.

Bu arazinin imarı ile ilgili işlemler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca sonuçlandırılır.

Reklam, yayın ve pazarlama

MADDE 10

Olimpiyat oyunlarının hazırlık ve düzenlenmesiyle ilgili her türlü naklen yayın, ulaşım, reklam, sponsor, pazarlama ve şehircilik hizmetleri Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kuralları dikkate alınarak Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun iznine tabidir. Bu hizmetleri yerine getirecek komiteler aynı kurul tarafından belirlenir.

Gelirler

MADDE 11

Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun gelirleri şunlardır.

a) Spor Toto-Loto hasılatının % 1'i,

b) Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün bir önceki yıla ait safı hasılatının % 5’i,

c) Konut Fonunda toplanan aylık gelirin % 1'i,

d) Her yıl konsolide bütçeden ayrılan pay,

e) İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tasdik edilen bütçesinin % 0,5'i,

Yeniden düzenleme: 3/7/2005 t. 5398 s. K. m.27

f) 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna istinaden düzenlenen “At Yarışları Müşterek Bahis” bilet satış hasılatının % 1’i,

g) Diğer gelirler,

Yukarıda belirtilen miktarları beş katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Bu gelirler, ilgili kuruluşlarca Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun kamu bankasında açtıracağı hesaba her ay aktarılır.

Birinci fıkranın (e) bendinde sayılan gelirler takip eden yılın ilk ayında, diğerleri ise tahsilini takip eden ayın 15'ine kadar ilgili kuruluşlarca Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu hesabına yatırılır.

Sözleşme yetkisi

MADDE 12

Olimpiyat oyunları düzenlenmesi ile ilgili olarak; Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile gerekli sözleşmeyi yapmaya Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi yetkilidir.

Vergi muafiyeti

MADDE 13

Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu;

a) Olimpiyat oyunlarından elde ettiği gelir ile her türlü işlemleri ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kâğıtlar,

b) Yurt içi ve yurt dışında yaptığı mal ve hizmet alımı ve harcamalar,

c) Bu Kurula yapılan bağış ve yardımlar,

Dolayısıyla mükellef olduğu her türlü vergi (katma değer vergisi hariç), resim ve harçtan muaftır.

Hizmet zorunluluğu

MADDE 14

Bütün kamu kurum ve kuruluşları ile özel idareler ve belediyeler olimpiyat oyunları hazırlık ve düzenleme çalışmaları sırasında, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun bu yöndeki taleplerini öncelikle karşılarlar.

Kurulun tasfiyesi

MADDE 15

Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, olimpiyat oyunlarının kapanış töreninden bir ay sonra tasfiye işlemlerine başlar ve en geç bir yıl içerisinde tasfiye ile ilgili faaliyetlerini tamamlar.

Olimpiyat düzenlenmesiyle ilgili olarak toplanan ödeneklerden ve gelirlerden artan meblağ Kurulun tasfiyesini müteakip herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Konsolide Bütçeye gelir olarak kaydedilir.

Tesis ve gayrimenkullerin devri

MADDE 16

İstanbul Olimpiyat Oyunları için İstanbul ve diğer illerde yaptırılan spor tesisleri ile olimpiyat için tahsis edilmiş sportif amaçlı gayrimenkuller olimpiyatların bitiminden itibaren herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne devredilmiş sayılır.

Yapılan diğer konaklama tesislerinin kullanımı, paylaşımı veya satışları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılacak bir protokolle kararlaştırılır.

Uluslararası olimpiyat komitesi kurallarına uyma zorunluluğu

MADDE 17

Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Uluslararası Olimpiyat Komitesi Kurallarına uymak zorundadır. Bu Kurulun oyunlarla ilgili alacağı kararlar, getireceği kurallar ve imzalayacağı bütün sözleşmeler Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kurallarına aykırı olamaz.

Olimpiyat ad ve ambleminin korunması

MADDE 18

Olimpiyat ad ve ambleminin ticaret, propaganda ve benzeri amaçlarla kullanılması İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun iznine tabidir.

Genelge

MADDE 19

Bu Kanunun uygulamasıyla ilgili genelgeler Olimpiyat Oyunları Hazırlık Komitesince hazırlanır. Yürütme Kurulunun teklifi ve İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun Onayı ile yürürlüğe girer.

Alım-Satım ve ihale işleri

MADDE 20

Bu Kanun kapsamına giren alım-satım ve ihale işleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile Sayıştay Kanununun vize ve denetimine tabi değildir. Alım-satım ve ihale işlemlerine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle tespit edilir.

Bu Kanun kapsamında yapılacak her türlü mal ve hizmet alımları, ceza ve ihaleden yasaklama hükümleri hariç 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi değildir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Kamu İhale Kurumunun görüşü üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenir.

Denetim

MADDE 21

Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun, bu Kanun kapsamındaki her türlü işi ve işlevine ilişkin harcamaları, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun denetimine tabidir.

Onur kurulu

MADDE 22

Bu Kanun kapsamındaki hizmet ve faaliyetleri yerine getirmek üzere görevlendirilen kişilere verilecek disiplin cezalarına ve genel hükümlere göre yapılacak işlemlere ait kararları almak üzere Gençlik ve Spor Bakanının başkanlığında Gençlik ve Spor Bakanın görevlendireceği iki yönetici üye, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanından oluşan Onur Kurulu kurulur.

GEÇİCİ MADDE 1

3 üncü ve 22 nci maddelerde yer alan kurullarda görevli bulunan üyeler bu maddelerde belirtilen aslî görevlerinden ayrılmaları halinde olimpiyat oyunları onur üyesi olurlar.

GEÇİCİ MADDE 2

İstanbul Olimpiyat Oyunları bittikten ve 15 inci maddede öngörülen tasfiye işlemleri tamamlandıktan sonra bu Kanun yürürlükten kalkar.

MADDE 23

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 24

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.