BİRİNCİ KISIM
Resmî Gazete ile neşri mecburî mevat, kanunların ve nizamnamelerin meriyet tarihi
Aşağıda yazılı mevadın resmî gazete ile neşri mecburidir:
A - Kanunlar, devletlerle münakit mukavele ve muahedelerle sair düvelî akitler, inhisarî ve malî taahhüdü mutazammın mukavele ve imtiyazlar, kanunların tefsiri, hususî af ilânı, cezaların tahfif veya tahvili veya tecili, tahkikat ve takibatı kanuniye icrası veya tecili gibi ammeyi alâkadar eden Büyük Millet Meclisi kararları ve meclis zabıtları.
B - Nizamnameler.
C - Tasdikı Âliye iktiran eden memuriyet kararnameleri.
D - Umumî hizmetlerden birini ifa maksadile aktedilip İcra Vekilleri Heyetince tasdik olunan mukavele ve imtiyaznameler.
H - Şurayi devletçe nizamnamelerin tefsirine ve menafii umumiyeye hadim cemiyetlerin tasdikına ve imtiyaz ihtilâflarına ait ittihaz olunan kararlar ile ammeyi alâkadar eden istişarî mukarrerattan Başvekâletçe tasdik kılınanlar.
V - Refi tezat ve tevhidi içtihada dair temyiz mahkemesi heyeti umumiyesince ittihaz olunan kararlar.
Z - Nizamnamelerin ahkâmını tavzih etmek veya kanun veya nizamnamelerin tatbikatında memurine rehber olmak veya kanun ve nizamnamelere mugayir ahkâmı muhtevi bulunmamak üzere bir vekâlet tarafından münferiden veya alâkadar vekillerce müştereken yahut İcra Vekilleri Heyetince kaleme alınan talimatnameler.
H - Kanun ve nizamnamelerde Resmî gazete ile neşri mecburî olarak irae edilen mevat.
Kanunu mahsusları mucibince vilâyetler, şehremanetleri ve belediyeler tarafından kanun ve nizamnamelere mugayir ahkâmı havi olmamak üzere tanzim olunan talimatnamelerin ve ammeyi alâkadar eden mukavelenamelerin mahallerinde resmî veya gayri resmî gazetelerle, bulunmadığı takdirde vesaiti münasebe ile neşir ve ilânı mecburidir.
Kanun ve nizamnameler, metinlerinde başka suretle sarahat bulunmadığı takdirde, resmî gazete ile neşrini takip eden günün başlangıcından hesap edilmek üzere kırk beşinci günün hitamından itibaren Türkiye'nin her tarafında aynı zamanda mer'i olur.
Resmî gazetenin bir sayısına derci kabil olmıyan mufassal kanun ve nizamnamelerin ilk maddesinin dercedildiği gün neşir tarihi başlar ve müteakip dört sayısında neşrin tamamlanması mecburidir. Meriyetin hesabında son neşir tarihine itibar olunur.
İKİNCİ KISIM
Kanun ve nizamnamelerin tabı ve tevzileri
Kanunlar ile nizamnameler Reisicumhur tarafından ve kanunî tefsir ile Heyeti umumiye kararları Büyük Millet Meclisi Reisi tarafından takımile Başvekâlete tevdi olunur. Müdevvenat müdüriyetince bunların kabul tarihlerile nizamnamelerin Reisicumhur tarafından imza edildiği günün tarihleri kayıt ve tesbit ve suretleri çıkarılıp asılları hazinei evraka teslim olunur ve resmî gazete ile neşir ve ilân ettirilir.
Kanun ve nizamname ve talimatnamelerin ayrı ayrı memurine tebliği usulü ilga edilmiş ve bunların tebliği vazifesi valilere verilmiştir.
Kanun, nizamname, vesairenin kâfi miktarda matbu nüshaları merkezdeki dairelere tevzi olunmak üzere müdevvenat müdüriyeti tarafından doğrudan doğruya Büyük Millet Meclisi âzasına ve vekâletlere ve Erkâni harbiyei umumiye riyasetine gönderilir.
Vilâyet, kaza ve nahiyelerdeki daire ve makamlara tevzi olunmak üzere kanun ve nizamnamelerin kâfi miktarda matbu nüshaları mezkûr müdüriyetçe doğrudan doğruya vilâyetlere gönderilir.
Valiler, vilâyet merkezinde kanun, nizamname vesairenin kâfi miktarda matbu nüshalarını aşağıda yazılı dairelere en çok kırk sekiz saat zarfında (Tatil günleri hariç) zimmetle tevzi ve ayrıca vilâyet gazetelerile ilân ederler.
A - Adlî, mülkî ve askerî bilumum devlet dairelerine
B - İdarei hususiyelere
C - Belediyelere
H - Barolara
V - Ticaret ve sanayi ve ziraat odalarına
Z - Resmî kütüphanelere
Yukarıdaki maddede yazılı makamlar bu kanun ve nizamnameleri vesaireyi vilâyet merkezindeki memuriyetlerinin dairesi içinde bulunan alâkadarlara münasip suretlerle derhal tebliğ ederler.
Kaza kaymakamları nahiyelere ait olan nüshaları nahiyelere irsal ve gerek kaymakamlar ve gerek nahiye müdürleri sekizinci maddeye tevfikan kaza ve nahiye dahilindeki devair ve müessesata zimmetle tebliğ ederler.
Cezaya, vergiye, askerliğe ve halkı alâkalandıran diğer hususlara ait kanun, nizamname vesaire derhal şehir veya kasabalarda mutat vechile belediyeler ve köylerde muhtarlar vasıtasile ilân ettirilir ve keyfiyet zabıt varakasile tesbit edilerek dosyasında saklanır.
Kanunların ve nizamnamelerin meriyet müddeti kırk beş günden az ve hükümlerinin acele ilânı zarurî bulunduğu takdirde Başvekâlet tarafından valilere telgrafla tebliğ edilir. Valiler matbuaların vusulünü beklemeksizin bu kanun ve nizamnameleri teksir ettirerek 8, 9 ve 11 inci maddeler mucibince tevzi ve ilân ederler.
Her mali yıla ait kanun ve nizamname vesairenin her yerde bir arada muhafazasile seleften halefe devri mecburidir.
Kanun ve nizamname vesaireyi (Tatil günleri ve esbabı mücbire hariç) teehhurla tevzi, tebliğ ve ilân edenler Türk ceza kanununun 230 uncu maddesine tevfikan ceza görürler.
Resmî gazete; müdevvenat müdüriyetince tab ettirilir. Bu müdüriyet her içtima senesine ait düsturların tabı ve tabedilmemiş eski düsturların ikmali ile de mükelleftir.
Düsturlara aşağıdaki yazılı mevat dercolunur:
A - Kanunlar ve nizamnameler
B - Devletlerle münakit mukavele ve muahedelerle sair düvelî akitler
C - İnhisarı ve malî taahhüdü mutazammın mukavele ve imtiyaznameler ve kanunların tefsirine müteallik Büyük Millet Meclisi kararları
D - Umumî hizmetlerden birini ifa maksadile aktedilip İcar Vekilleri Heyetince tasdik olunan mukavele ve imtiyaznameler
H - Nizamnamelerin tefsirine müteallik Şurayi Devlet kararlarile refi tezat ve tevhidi içtihada mütedair Mahkemei Temyiz heyeti umumiyesi kararları
Resmi Gazete, basılı olarak ve internet ortamında yayımlanır. Resmi Gazetenin içeriği, düzeni, basımı, dağıtımı ve ilanlara ilişkin usul ve esaslar ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin diğer hususlar, Başbakanlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.*
18 Mayıs 1327 tarihli kanun ile bu kanuna mugayir diğer hükümler mülgadır.
Bu kanunun hükmünü icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.