Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 6)

Kanunun şümulü

MADDE 1

Köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacı, DSÎ Umum Müdürlüğü tarafından temin ve tedarik olunur.

DSÎ Umum Müdürlüğü; 4 üncü maddedeki programlara giren bazı köylere ait işlerin, kendi kontrol ve murakabesi altında yapılmasını ilgili vilâyete bırakabilir.

Vilâyete bırakılan işler için vilâyete nakdi ve ayni yardım yapılır.

Tahsisat

MADDE 2

Bu kanuna göre yapılacak işler için DSİ Umum Müdürlüğü bütçesine her yıl lüzumu kadar tahsisat konur.

Çalışma ve icraî programlar

MADDE 3

Kâfi miktarda sıhhi ve içme suyu olmıyan bütün köyler ve köy mahallelerinin tesbitinden sonra:

a) İhtiyacı en çok,

b) Nüfusu en kalabalık,

c) Nüfus başına su getirme masrafı en az,

d) İçme su tesisleri için memba, para ve arazi hibe eden,

Mülga bent: 01/02/1977 t. 2032 s. K. m.3

e) Bir kaç köye ait işlerde aralarında birlik kuran,

f) En fazla iş birliğinde bulunan,

Köylere, bağlı bulundukları vilâyetlerle teşriki mesai edilerek, rüçhaniyet sırası verilmek suretiyle DSİ Umum Müdürlüğünce her mali yıl başında üç yıllık çalışma programları hazırlanır.

MADDE 4

Her sene bütçe yılı başında her vilâyet için valinin reisliği altında bir daimi encümen âzası ile DSÎ bölge müdürü ve nafıa müdüründen müteşekkil bir heyet tarafından üç yıllık çalışma programına uygun olarak yıllık icraat programları hazırlanıp, DSİ Umum Müdürlüğüne gönderilir.

DSİ Umum Müdürlüğünün teklifi ve Nafıa Vekilinin tasdiki ile programlar mer'iyete girer.

İşin yapılması

MADDE 5

Yukarıda üçüncü ve dördüncü maddelerde adı geçen programlar bu kanunla, 6200 sayılı kanunun hükümleri ve bütçe ile verilen tahsisat dâhilinde DSİ Umum Müdürlüğü tarafından icra ve tatbik olunur.

DSİ Umum Müdürlüğü bu işleri tabi olduğu mevzuat dairesinde emaneten yapabileceği gibi, tediyesi diğer yıllara sâri taahhütlere de bağlıyabilir,

Aynı veçhile bu işlerin etüd ve projelerinin ihzarı için gerekli taahhütlere girişebilir,

DSİ Umum Müdürlüğü bu maksatlar için, lüzumlu her türlü vasıta, makina, âlet, edevat ve malzemeyi bu tahsisatlarla tedarik edebilir.

Fabrika Ve imalâthaneler kurma salâhiyeti

MADDE 6

DSİ Umum Müdürlüğü köy içme sularına lüzumlu içme su borularını, motor ve tulumbalarını ve sair teferruatını imal etmek üzere, Cumhurbaşkanının müsaadesi ile müstakilen fabrika, imalâthane kurabileceği gibi, İller Bankası veya diğer yerli ve yabancı müessese ve teşekküllerle ortak olarak fabrikalar ve imalâthaneler kurabilir.

Bu maksatla kullanılacak bilûmum malzeme için birinci fıkra hükümleri dairesinde, lüzum gördüğü fabrika ve imalâthanelere ortak olabilir.

Teşkilât ve personel

MADDE 7

DSİ Umum Müdürlüğü köy içme su işleri için merkezde, bölgelerde ve şubelerde gerekli teşkilâtı kurar. Bu teşkilâtın ihtiyatı bulunan teknik elemanların yetişmesi için yurt içinde ve dışında mevcut öğretim müesseselerine bursla talebe gönderebilir.

Ayrıca lüzumlu teknisiyenleri yetiştirmek üzere kurslar açabilir.

Belediyelerle müştereken yapılacak tesisler

MADDE 8

Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü bir veya mütaaddit köylerle birlikte, taraflar için fayda mülâhaza edildiği ve kendilerine isabet eden masrafları karşıladıkları takdirde İlleler Bankası ile teşriki mesai ederek mücavir belediyelerin de su tedarik ve isale işlerini ihtiva eden müşterek tesisler yapmaya salâhıyetlidir.

Tesislerin devir ve teslimi

MADDE 9

Köy İçme su tesisleri bitirilince tatbik projeleri ile birlikte, bir zabıtla İhtiyar meclisine ve bir kaç köye veya bir kaç köy ile birlikte belediyelere ait sularda ise, birliklere ve belediyelere ve ihtiyar meclislerine devir ve teslim edilir. Bu suretle tesis; köylerin, belediyelerin veya köylerle birlikte belediyelerin müşterek malı olur.

Tesislerin bakım ve işletilmesi

MADDE 10

Köy ihtiyar meclisine devir ve teslim edilen ve bir köye ait olan tesislerin bakım, onarım ve işletmesi ve icabında bazı parçalarının yemlenmesi, o köy ihtiyar Heyetinin vazifesi olup bu yolda ihtiyar edilecek masraflar köy bütçesinden ödenir.

Bir kaç köy veya varsa belediye veya belediyelere devir ve teslim edilecek müşterek tesislerin bakımı, onarım ve işletilmesi ve icabında bazı parçalarının yenilenmesi hizmetlerinin ifası için bu idareler kendi mevzuatları gereğince aralarında birlikler kurarlar. Birlik Ana Nizamnamesinde ne gibi hususların yer alacağını DSİ Umum Müdürlüğü ve alâkadar âmme hükmi şahıslar temsilcileri tesbit ederler. Tesislerin bakım, onarım, işletme ve icabında yenilenme hizmetlerinin devamlı ve iyi yapılması, idari makamlarca takıp ve intac olunur.

İçme suyunun tahsis ve tevsii

MADDE 11

Bu kanunun tatbikini temin için umuma ait sular ile hususi kanunlarla köye veya köylere devir ve tahsis edilmiş veya köyün veya köylerin öteden beri intifamda bulunmuş olan suları, köyün, köylerin veya meskûn mahallerin içme suyu ihtiyacına göre tevzie, kısmen veya tamamen başka köyün, köylerin veya meskûn mahallerin ihtiyacına tahsis etmeye veya tahsis şeklini değiştirmeye DSİ Umum Müdürlüğü salahiyetlidir.

Suyun bir veya bir kaç köye aidiyetinin evvelce ferman ve mahkeme ilâmı gibi vesikalara bağlanmış olması bu madde hükmünün tatbikine mâni olmaz.

Bu hususta istimlâk yoluna gidilmez ve İstimlâk Kanunu hükümleri tatbik olunmaz.

Su tesislerinin vücuda getirilmesine ve su yollarının geçirilmesine lüzumlu olan arazı Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya köyün veya köylerin umumi yerleri içinde bulunuyorsa o araziler hakkında dahi bu madde hükmü tatbik olunur.

İstimlâk hükümleri

MADDE 12

Bu kanunun tatbikim temin için sahipli veya köyün bedeli mukabilinde iktlsabettiği sularla diğer gayrimenkulleri 6830 sayılı İstimlâk Kanunu gereğince istimlâke veya gayrimenkul üzerinde irtifak hakkı tesisine DSİ Umum Müdürlüğü salâhiyetledir.

MADDE 13

Bu kanunun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrası ile yapılması vilâyetlere bırakılan köylerin içme ve kullanma su ihtiyacını temin için 11 ve 12 nci maddelerde yazılı salâhiyetler vilâyet idare heyetlerine aittir.

MADDE 14

11 ve 13 üncü maddelerin tatbiki bakımından DSİ Umum Müdürlüğü ile vilâyet idare heyetlerinin kararları kesindir.

Bu kararlar aleyhine adlî ve İdari kaza mercilerine müracaat edilemez.

Mülga fıkra: 18/07/1963 t. 293 s. K. m.1

MADDE 15

Mülga madde: 24/05/1983 t. 2824 s. K. m.1

Belediye teşkilâtı bulunan ve nüfusu son umumi nüfus sayımına göre 3000 e kadar olan (3000 dâhil) kasabalar da bu kanun hükmüne tabıdır.

Ceza hükümleri

MADDE 16

Bir kimse, daha önceden veya bu Kanun hükümlerine göre kurulmuş olan içme suyu tesislerini tahrip veya imha eder veya bozar yahut bunlara zarar verirse Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre cezalandırılır.

Tesis edilen su kullanım düzenini bozanlara veya yetkili mercilerce alınan kararlara uymayanlara mahalli mülki amir tarafından yüz Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

GEÇİCİ MADDE 1

Bu kanunun mer'iyete girmesinden evvel adli ve idari mercilere intikal etmiş olup da kanunun mer'iyete girdiği tarihe kadar katiyet kesbetmemış olan ihtilâflar bu kanun hükümlerine göre halledilir.

GEÇİCİ MADDE 2

Bu kanunun gerektirdiği masraflar 1960 malı yılında DSİ Umum Müdürlüğü bütçesinin (A/2) İşaretli cetvelinin 791 ncı «Köy su işlerine yardım» faslından ödenir.

GEÇİCİ MADDE 3

Bu kanunun tatbikatı için 3.960 malî yılı içinde istihdam edilecek geçici hizmetlilerin ücretlerini karşılamak üzere, DSİ Umum Müdürlüğü bütçesinin 791 inci «Köy su işlerine yardım» tertibinden aynı bütçenin 203 üncü «Geçici hizmetliler ücreti» faslına lüzumlu tahsisatı aktarmaya Maliye Vekili mezundur.

GEÇİCİ MADDE 4

Ek madde: 24/05/1983 t. 2824 s. K. m.2

Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı Yol - Su - Elektrik Genel Müdürlüğünce mukaveleye bağlanmış işlerle yapımına başlanmış işler veya 1983 yılı Yapım Programına alınmış olanlar bu Genel Müdürlükçe ifa ve ikmal olunur.

MADDE 17

Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.

MADDE 18

Bu kanun hükümlerini icraya icra Vekilleri Heyeti memurdur.