Amaç ve Kapsam
Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünle imal ve ithal edilen tütün mamulleri ile ağır alkollü içkilerin satış bedellerinden yüzde iki oranında alınacak pay, bu Kanun hükümlerine göre hak sahiplerine ödenir. Bu oran Bakanlar Kurulunca bir katına kadar artırılabilir.
Payların Toplanması
1 inci maddede sayılan ürünlerin satış bedellerinin yüzde ikisinin aylık tutarları, T.C. Ziraat Bankası Merkez Müdürlüğünde “Malûller, Şehit Dul ve Yetimleri Hesabı” adıyla Maliye ve Gümrük Bakanlığı adına açılacak cari hesaba her ay sonunda Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünce yatırılır.
Bu paralar, yatırıldığı günden itibaren faize tabi tutulur. Faiz miktarı aynı şartlarla verilen azamî faiz oranından az olamaz.
Bankaya, bu hesapla ilgili hizmetler için masraf veya komisyon namı ile herhangi bir ödeme yapılmaz.
Faydalanacaklar
2 nci maddede belirtilen hesapta toplanan paralardan;
a) Harp malûllerine,
b) Şehit dul ve yetimlerine,
c) Barışta, olağanüstü yönetim usullerinin uygulandığı haller ile talim, tatbikat veya manevra sırasında görevin veya çeşitli harp silah ve vasıtalarının sebep ve tesiri ile vazife malûlü sayılan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile askerî harekâtı gerektiren iç tedip hareketleri veya güvenlik veya asayişin sağlanmasında Silahlı Kuvvetlerle birlikte veya ayrı olarak görevlendirilenlerden bu görevlerin çeşitli sebep ve tesirleri ile vazife malûlü sayılan jandarma ve emniyet mensupları ile sivil görevlilere,
d) (c) bendinde belirtilen görevlerin ifası sırasında, bu görevlerin çeşitli sebep ve tesirleri ile ölenlerin dul ve yetimlerine,
Bu Kanun hükümlerine göre ödeme yapılır.
Bu ödemeler hiçbir vergi, resim veya harca tabi tutulmaz.
Ödeme Esasları
Ödemeler aşağıdaki esaslar dahilinde yapılır:
a) Hak sahiplerine, 3 üncü maddede yazılı durumlar sebebiyle, sosyal güvenlik kurumlarınca aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olarak müracaat tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde ve kaynağı 2 nci maddede yazılı hesaptan önceden aktarılacak paralardan karşılanmak üzere T.C. Emekli Sandığı tarafından ödeme yapılır. Ay farkları yıllık miktarın onikiye bölünmesi suretiyle hesaplanır.
b) Her yıl ödenecek miktar, malûllük derecelerine göre aşağıdaki yazılı göstergelerin ödemenin yapılması gereken yılın ilk dönemindeki Devlet memuru aylıklarına uygulanacak katsayı ile çarpımı neticesi bulunacak tutardır.
Malûllük Derecesi | Göstergeler |
1 | 40000 |
2 | 36000 |
3 | 31000 |
4 | 28000 |
5 | 25000 |
6 | 22000 |
3 üncü maddenin (b) ve (d) bendinde sayılan dul ve yetimlere 1 inci derece malûllere uygulanan gösterge üzerinden; bunlar bir kişi ise tamamı, birden fazla ise eşit olarak paylaştırılmak suretiyle ve sosyal güvenlik kanunlarına göre dul ve yetim aylığı aldıkları sürece ödeme yapılır.
c) Harp veya vazife malûlü olanlara hayatta bulundukları sürece ödeme yapılır. Ancak, ölen malûlün son yıldaki pay tutarının 5 katı, bir defaya mahsus olmak şartıyla kendisinden dul ve yetim aylığı bağlanacaklara eşit miktarda paylaştırılmak suretiyle yardım olarak ödenir.
d) Hesapta toplanan miktarın ödemelere yetmemesi halinde aradaki fark Hazinece karşılanır. Ödemeler sonucunda kalan miktarın % 25'i şehit ve malûl çocuklarının eğitim ve öğretiminde sarfedilmek ve sosyal tesisler yapım, onarım ve işletilmesinde kullanılmak üzere T.C. Emekli Sandığına ödenir. Arta kalanı ise bir taraftan Hazineye gelir, diğer taraftan Maliye ve Gümrük Bakanlığının bina, makine ve teçhizat alımları ile yapı, tesis ve büyük onarım ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ilgili hizmet tertiplerine bu Bakanlıkça uygun görülen miktarı ödenek kaydedilir. Bu suretle kaydedilen ödeneklerin yılı programı ile ilişkisi Devlet Planlama Teşkilatınca kurulur ve bunlardan yılı içinde sarfedilmeyen miktarları ertesi yıla devren gelir ve ödenek kaydedilir.
Bayilik
Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünce satışı yapılan ürünlerin bayiliği, başka isteyenlere tercihan, aşağıdaki sıra dahilinde derece ve müracaat sırası gözönünde bulundurularak;
a) Harp malûllerine,
b) Şehit dul ve yetimlerine,
c) Bu Kanun kapsamına giren asker ve sivil vazife malûllerine,
d) 3 üncü maddenin (d) bendinde sayılan dul ve yetimlere, verilir. Bunların bayiliği fiilen kendilerinin yapması şarttır. Bayiliği veya menfaatini her ne suretle olursa olsun başkalarına devredenlerden bayilik geri alınır.
Yetki
Bu Kanunun uygulanmasına ait esasları belirlemeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
10.11.1983 tarih ve 2951 sayılı Tekel Bey’iyeleri Üçte Birlerinin Dağıtımı Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
İlgililere 1988 yılında ödenmiş olan 1987 yılına ait paylar ile bu Kanuna göre aynı dönem için ödenecek paylar arasındaki fark ayrıca ödenir. Hesapta arta kalan para hakkında da bu Kanunun 4 üncü maddesinin (d) bendine göre işlem yapılır.
Yürürlük
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.