18 haziran 1927 tarih ve 1087 sayılı kanunun birinci maddesi mucibince Aydın sanayi idadisile sanayi mektepleri atelyeleri için, 21 mart 1931 tarih ve 1774 sayılı kanun mucibince Milli Eğitim Bakanlığı emrinde bulunan meslek mektepleri atelye ve satış evleri için, 16 mart 1936 tarih ve 2920 sayılı kanun mucibince Milli Eğitim Bakanlığı emrinde bulunan kız meslekî ve teknik öğretim okulları için tahsis edilen ve 22 temmuz 1931 tarih ve 1867 sayılı kanunun dördüncü maddesi mucibince vilâyet hususî İdarelerinden san’at mektepleri için verilen döner sermayeler birleştirilmiştir.
Okulların döner sermayelerinin toplamı yüzmilyon Yeni Türk Lirasına (YTL) çıkarılmıştır. Bu miktar, Bakanlar Kurulunca on katına kadar artırılabilir. Sermaye artırımları; döner sermaye işletmelerinin yıl sonu bilançosunda görülen kârlarının üçte birinin doğrudan sermayeye eklenmesi suretiyle karşılanır. Döner sermaye işletme faaliyetlerinden elde edilecek kârın en çok üçte biri, bu kârın gerçekleşmesini sağlayan personele katkıları oranında üretimi teşvik primi olarak dağıtılır. Ancak, her personele verilecek primin yıllık tutarı en yüksek asgari ücretin yıllık tutarından fazla olamaz. Bakanlıkça uygun bulunan alanlarda, çalışma saati göz önünde bulundurulmaksızın parça başı ücret ödenmek suretiyle mal ve hizmet üretimi yaptırılabilir. Her personelin bir ayda alacağı parça başı ücretin toplamı, asgari ücretin iki aylık tutarından fazla olamaz. Okulların atölye, makine parkı ve tesisleri özel sektörle işbirliği yapılarak işletilebilir. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.
Bu sermayenin meslekî ve teknik öğretim okullarına tevzii ve icabında birinden diğerine nakli salâhiyeti Milli Eğitim Bakanlığına verilmiştir. İşbu tevzi ve nakiller Maliye Bakanlığı Sayıştaya bildirilir.
Ankara II nci Akşam Sanat Okulunun (Ders Aletleri Yapım Merkezi) döner sermaye işletmesinin sermayesi (500.000.000) beşyüz milyon liradır. Bu sermayenin (200.000.000) ikiyüz milyon lirası Genel Bütçeden, kalan (300.000.000) üçyüz milyon lirası ise her yıl sonunda elde edilecek döner sermaye kârından karşılanır.
Döner sermaye atelyeleri işlerine ve bu işlerin inkişafına göre muvakkaten memur istihdamına lüzum görüldüğü takdirde doğrudan doğruya bu işlerle meşgul olmak üzere Maliye Bakanlığının muvafakatile Milli Eğitim Bakanlığınca bu okullara kâfi mikdarda memur tayin olunabilir. Bu memurların ücretleri o okula aid döner sermaye atelyesinin umumî hasılatından tediye olunur.
Uhdelerine ilâve olarak döner sermaye muhasipliği veya memurluğu verilen okulun, maaşlı veya ücretli memurlarına okul döner sermaye atelyelerinin umumi gelirinden ödenmek üzere iş hacimleri gözönünde tutularak Millî Eğitim Bakanlığının tensibi ile ayda (30) liradan (150) liraya kadar ilâve ücret verilir.
Her okula verilen döner sermaye, Maliye Bakanlığının muvafakatile tayin olunan mesul muhasibin veya uhdesine ilâve olarak döner sermaye muhasibliği verilmiş olan okul kâtib ve hesap memurunun veya maaşlı veyahut ücretli diğer bir memurun ve Milli Eğitim Bakanlığınca tensib olunmak şartile okul direktöründen veya direktör muavinlerinden veyahut atelye şeflerinden birinin müşterek mesuliyeti altında mütemadiyen devir ve teselsül kaidesile kullanılır.
Meslekî ve teknik öğretim okulları döner sermaye-atelyelerinin muamelâtı, idare tarzı ve siparişlerden alınacak ücretlerle bu atelyede yapılan sipariş işlerinde çalıştırılacak talebeye umumî hasılattan verilecek ücretler Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca müştereken tesbit olunur.
Meslekî ve teknik öğretim okulları döner sermaye atölyelerinde yapılacak temrin işleri muamele vergisinden muaf tutulur.
Meslekî ve teknik öğretim okulları döner sermayelerinin sarf ve kabzı Mühasebei Umumiye Kanunu ile artırma, eksiltme ve ihale kanunu hükümlerinden müstesnadır.
Döner sermayesi olan meslekî ve teknik öğretim okullarında tenmiye edilecek mebaliğin Sayıştayca; atelyelerin umumî masrafları, ücretler, atelye için satın alınan demirbaş makina, avadanlık ve malzemenin tutarları çıktıktan sonra, bir malî seneye aid muamelâtının tedkik ve tasdiki neticesinde tahakkuk ettirilecek kârı usulüne tevfikan malsandıklarına yatırılır.
Bir malî seneye aid muamelâtı Sayıştayca tedkik ve tasdik edildikten sonra zararı olduğu tahakkuk eden okulların döner sermayelerindeki zarar mikdarı ertesi seneler zarfındaki kârlarından mahsub edilmek suretile kapatılır.
Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.
Bu kanunun hükümlerini icraya Maliye ve Milli Eğitim Bakanları memurdur.