Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
KISALTMALAR
AB: Avrupa Birliği
ATM: Automatic Teller Machine - Bankamatik
BAŞKANLIK: Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı
BİK: Bankacılık İşlem Kayıtları
BM: Birleşmiş Milletler
BMGK: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi
BÖG: Birleşik Özgürlük Gücü
CDD: Customer Due Diligence - Müşteri Durum Tespiti
CMK: Ceza Muhakemesi Kanunu
DEAŞ: Devlet’ül Irak ve’ş Şam - Irak-Şam İslam Devleti
DHKP-C: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi
DKP: Devrimci Komünarlar Partisi
EFT: Elektronik Fon Transferi
EGM: Emniyet Genel Müdürlüğü
EGMONT: Egmont Group of Financial Intelligence Units
EUR: Euro
FATF: Financial Action Task Force - Mali Eylem Görev Gücü
FETÖ: Fetullahçı Terör Örgütü
FIU: Financial Intelligence Unit - Mali İstihbarat Birimi
GİB: Gelir İdaresi Başkanlığı
HKO: Halk Kurtuluş Ordusu
IMF: International Monetary Fund - Uluslararası Para Fonu
İPC: İdari Para Cezası
KCK: Koma Civakên Kurdistanê - Kürdistan Topluluklar Birliği
MASAK: Mali Suçları Araştırma Kurulu
MKP: Maoist Komünist Parti
ML: Marksist Leninist
MLKP: Marksist Leninist Komünist Parti
MLSPB: Marksist-Leninist Silahlı Propaganda Birliği
OECD: Organisation for Economic Co-operation and Development - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü
PKK: Partiya Karkerên Kurdistanê - Kürdistan İşçi Partisi
PDY: Paralel Devlet Yapılanması
PYD: Partiya Yekîtiya Demokrat - Demokratik Birlik Partisi
SGK: Sosyal Güvenlik Kurumu
ŞİB: Şüpheli İşlem Bildirimi
TCK: Türk Ceza Kanunu
Tedbirler Yönetmeliği: Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik
TF: Terörizmin Finansmanı
TİKKO: Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu
TKP: Türkiye Komünist Partisi
TL: Türk Lirası
USD: United States Dollar - Amerikan Doları
UYAP: Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi
Uyum Yönetmeliği: Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik
YPG: Yekîneyên Parastina Gel - Halk Koruma Birlikleri
1) GİRİŞ
A) AMAÇ
Teröristlerin ve terör örgütlerinin temel amacı gelir elde etmek olmasa da faaliyetlerini finanse edebilmeleri için mali desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle, terör örgütleri mali kaynak bulmak ve terör faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla bu fonları ihtiyaç duyan kişilere aktarma çabası içerisindedirler.
Teröristler ve terör örgütleri, faaliyetlerinin finansmanında kullanılan fonların gerçek sahiplerinin kimliğinin gizlenmesi veya yasa uygulama birimleri ile yükümlülerin dikkatini çekmemesi için yasadışı yollardan elde edilen gelirlerin kaynağını gizlemek amacıyla suç gelirlerinin aklanmasında kullanılanlara benzer yöntemler kullanmaktadır. Böylece bir taraftan terör eylemlerinde kullanılan fonların gizliliği sağlanmakta, diğer taraftan terörizmin finansmanı (TF) için ayrılan fonlara el konulması veya bu fonların müsaderesinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Ancak TF için yapılan mali işlemlerin çoğunlukla küçük tutarlarda olması ve daha önemlisi elde edilen fonların yasal yollardan da elde ediliyor olması, bu fonların takip ve tespitini, aklama suçunun takip ve tespitine göre daha zor hale getirmektedir.
Terör örgütlerini diğer suç örgütlerinden ayıran temel özellik, güttükleri amaçta kendini göstermektedir. Terör örgütlerinin nihai amacı geleneksel suç örgütlerinden farklı olarak gelir elde etmek değil, elde ettikleri gelirle ideolojilerini gerçekleştirmek ve faaliyetlerinin devamını sağlamaktır. Bu bağlamda, terörizm sadece yasadışı kaynaklardan elde edilen fonlarla değil, aynı zamanda yasal yollardan elde edilen kaynaklarla da finanse edilebilmektedir.
Fonların yasal yollardan elde edildiği durumda aklanmasına ihtiyaç duyulmamakla birlikte, terör örgütleri yine de yasal finans kaynaklarını ve bağlantılarını gizleme ihtiyacı duymaktadırlar. Bu ihtiyaç, terör örgütlerinin yetkili birimlerin dikkatini çekmeden fonları toplamak ve kullanmak için aklamaya benzer yöntemler bulmalarını gerekli kılmaktadır.
Hangi yoldan elde edilmiş olursa olsun işleme konu olan fonların ve diğer varlıkların teröristler ve terör örgütleri ile ilgili olup olmadığına dikkat edilmeksizin iş ilişkisi kurulması ve işlem tesis edilmesi ilgili mali kuruluşa önemli derecede itibari, fonksiyonel ve yasal risk getirecektir. Bu riskler; teröristlerin ve bunlarla bağlantılı kişi ve kuruluşların, ilgili mali kuruluşun denetim ve izleme prosedürünün eksikliğinden, kontrol dışı alanlardan ve görevli personelin ihmal veya kusurlu davranışlarından faydalanması suretiyle artabilmektedir.
Yükümlülerin terörizmin finansmanında suistimal edilmemeleri ve risklerle karşılaşmamaları için aklamanın önlenmesine yönelik tedbirlerin yanı sıra terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik de risk temelli yaklaşımlar ihdas etmeleri ve uygulamaları gerekmektedir.