Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Sermaye Piyasası Kurulu
Kabul Tarihi:
27.06.2020
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
27.06.2020
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
SPKn’nun 23 üncü maddesinde Kurul “önemli nitelikteki işlemleri, önemlilik ölçüsü de dâhil olmak üzere bu nitelikteki işlemlerde bulunulabilmesi veya kararların alınabilmesi için uyulması zorunlu usul ve esasları halka açık ortaklıkların niteliğine göre belirlemeye” yetkili kılınmıştır. II-23.3 sayılı Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği (Tebliğ) ile hangi birleşme ve bölünmelerin önemli nitelikte işlem (ÖNİ) sayılacağına ilişkin esaslar belirlenmiş, malvarlığı devri ile ayni hak tesisi gibi işlemlerde ise önemlilik ölçütü halka açık ortaklıkların niteliğine göre farklılaştırılarak belirli büyüklüklerin %50’si veya %75’i olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede Tebliğ ile halka açık ortaklıkların;
• Tebliğ’in 5. maddesinde belirlenen birleşme ve bölünme işlemlerine taraf olması,
• Tebliğ’in 6. maddesinde belirlenen büyüklükteki mal varlığını devretmesi, devri sonucunu doğuran işlemler tesis etmesi veya bu mal varlığı üzerinde 3. kişiler lehine sınırlı ayni hak tesis etmesi,
• II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği uyarınca Birinci ve İkinci Grupta yer alan ortaklıklar ile girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları hariç payları borsada işlem gören ortaklıklardan fiili dolaşımdaki pay oranı yüzde %50’nin üstünde olanlar için, mal varlığına ilişkin işlemlerin Tebliğ’in 6. maddesinde belirlenen büyüklük kriterinden bağımsız olarak fiili faaliyet konusunun tümüyle değişmesine yol açması,
• Tür değiştirmesi,
• İmtiyaz öngörmesi veya mevcut imtiyazların kapsam veya konusunu değiştirmesi
ÖNİ olarak sayılmıştır. Diğer tebliğlerde önemli nitelikteki işlem olduğu belirtilen işlemler ise geçerliliğini korumaktadır.
Tebliğ hükümlerine açıklık getirmek amacıyla hazırlanan uygulama esaslarına aşağıda yer verilmektedir:
1) Tebliğ’in 4 üncü maddesinin ilk fıkrasının (c) bendi uyarınca mal varlığı üzerinde, 3/1/2014 tarihli ve 28871 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği’nin (Kurumsal Yönetim Tebliği) 12 nci maddesine aykırı olmamak kaydıyla, üçüncü kişiler lehine sınırlı ayni hak tesis edilmesi ÖNİ olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda ayni hak tesis edilirken Kurumsal Yönetim Tebliği’nin 12 nci maddesinde belirlenen esaslara aynen uyulacak olup, anılan madde hükümlerine uygun şekilde üzerinde ayni hak tesis edilen mal varlığı ile ilgili olarak Tebliğ’in 6 ncı maddesinde belirlenen önemlilik ölçütlerinin aşılması durumunda bu işlem ÖNİ olarak kabul edilecektir.
2) Tebliğ’in 6’ncı maddesinin birinci fıkrası kapsamında önemlilik ölçütlerini sağlayan mal varlığının devri veya bu malvarlığının devri sonucunu doğuran “TFRS 16 Kiralamalar” standardı uyarınca kiraya veren açısından finansal kiralama olarak sınıflandırılan kiralamalar veya trampa (takas) gibi işlemler tesis edilmesi veya bu mal varlığı üzerinde üçüncü kişiler lehine sınırlı ayni hak tesis edilmesi önemli nitelikte işlem sayılmıştır. Tebliğ’in 6 ncı maddesinde belirlenen önemlilik kriterlerine ilişkin hesaplamalarda aşağıdaki esaslar uygulanır:
a) Hesaplama, önemli nitelikteki işleme ilişkin Tebliğ’in 8’inci maddesi çerçevesinde alınan yönetim kurulu karar tarihi itibarıyla yapılacaktır.
b) Hesaplamalarda II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği çerçevesinde hazırlanmış ve kamuya açıklanmış finansal tablolar esas alınacaktır.
c) Tebliğ’in 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yalnızca mal varlığının devri durumunda uygulanacak olup, işlem tutarının döviz cinsinden kararlaştırılmış olması durumunda, yönetim kurulu kararından bir önceki iş günü T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen döviz alış kurları kullanılır.
ç) Tebliğ’in 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin uygulanmasında, işleme konu mal varlığından elde edilen gelir olarak, söz konusu mal varlığının gelir tablosuna sağladığı katkı dikkate alınmalıdır. Sürdürülen faaliyetler dönem net karı/zararına etki eden tüm gelir kalemlerinin toplamı ise hasılat, esas faaliyetlerden diğer gelirler, yatırım faaliyetlerinden gelirler, finansman gelirleri gibi Kar veya Zarar Tablosu’nda sürdürülen faaliyetler dönem karı/zararı kalemine kadar olan tüm gelir kalemlerinin toplamı dikkate alınır.
3) Halka açık bir ana ortaklık bakımından önemlilik ölçütlerini sağlayan ve bağlı ortaklığı tarafından yapılan işlemler, ana ortaklık açısından ÖNİ kabul edilir. Bu kapsamda, bağlı ortaklığın ilgili diğer mevzuat kapsamındaki yükümlülükleri saklı kalmak kaydıyla, ana ortaklık tarafından Tebliğ’de düzenlenen işleme ilişkin yönetim kurulu kararı alınması, işlemin genel kurul onayına sunulması ve ayrılma hakkı tanınması gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunludur. Bağlı ortaklık tarafından yapılan işlemlerin, halka açık ortaklık açısından ÖNİ olup olmadığının belirlenmesinde, 6 ncı maddenin ilk fıkrasının (a) ve (c) bendi uyarınca yapılacak hesaplamalarda halka açık ana ortaklığın konsolide finansal tabloları esas alınır.