Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
Bu Kılavuzun amacı, özel tıbbi amaçlı gıda ruhsat başvurularında ambalaj bilgileri ve okunabilirlikleri hakkında yapılacak iş ve işlemlerin usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
Bu Kılavuz, endüstriyel olarak hazırlanmış özel tıbbi amaçlı gıdalar ile bunlar için ruhsat başvurusunda bulunan veya ruhsat verilmiş olan gerçek veya tüzel kişileri kapsar.
Dayanak
Bu Kılavuz 28/01/2023 tarihli ve 32087 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özel Tıbbi Amaçlı Gıdalar Ruhsatlandırma Yönetmeliği 28 inci, 29 uncu, 30 uncu ve 31 inci maddeleri esas alınarak, anılan Yönetmelik ile birlikte uygulanmak üzere hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu kılavuzda geçen;
a) Ambalaj bilgileri: Etikette yer alanlar dahil iç veya dış ambalaj üzerindeki bilgileri,
b) Dış ambalaj: İç ambalajın, içine konulduğu ya da birlikte paketlendiği ambalajı,
c) İç ambalaj: Ürünle doğrudan temasta bulunan kap veya diğer ambalaj şeklini,
ç) Özel tıbbi amaçlı gıda (ÖTAG): Besin ögelerini veya metabolitlerini vücuda alma, sindirme, absorbe etme, metabolize etme ve vücuttan atma kapasitesi sınırlı, azalmış veya bozulmuş olan ve diyet yönetimleri, normal diyetin düzenlenmesi ile sağlanamayan hastaların diyetlerini düzenlemek amacıyla tıbbi gözetim altında kullanılmak üzere geliştirilen, özel olarak formüle edilip endüstriyel yöntemlerle elde edilen, beslenme yönünden tam veya tam olmayan ürünleri,
d) Yönetmelik: Özel Tıbbi Amaçlı Gıdalar Ruhsatlandırma Yönetmeliği’ni
ifade eder.
1. BÖLÜM
ÖZEL TIBBİ AMAÇLI GIDALARIN AMBALAJ BİLGİLERİ VE ÖZEL TIBBİ AMAÇLI GIDA BİLGİSİ
Özel tıbbi amaçlı gıdaların ambalaj bilgileri ve ÖTAG bilgileri aşağıda yer aldığı şekilde hazırlanmalıdır:
1. Özel Tıbbi Amaçlı Gıda ifadesi
Ambalajın görünür bir yerinde okunur ve net bir şekilde “Özel Tıbbi Amaçlı Gıda” ifadesi yer almalıdır.
2. Özel Tıbbi Amaçlı Gıdanın İsmi
ÖTAG’ın Kurumca kabul edilen ruhsata esas ismi aşağıdakileri içermelidir:
- ÖTAG’ın ismini, varsa aroma ve ambalaj miktarı bilgisini.
ÖTAG’ın ismi aşağıdakilerden biri olabilir:
- ÖTAG’ın ruhsat sahibinin ismi veya ticari marka ile birlikte verilen ismi.
- ÖTAG’ın ruhsat sahibinin ismi veya ticari marka ile birlikte verilen bilimsel ismi.
Bu bilgilerin, isim bütünlüğü bozulmadan aşağıdaki sıralamada verilmesi önerilir:
- ÖTAG’ın ismini, varsa aroma ve ambalaj miktarı bilgisini.
Örnek:
X 500 g
X Vanilya Aromalı 200 ml
Eğer ismin görünüşü, aynı görüş alanına entegre olmuş bir kısım ise bu bilgi metnin farklı satırlarında veya farklı punto büyüklüklerinde sunulabilir.
Örnek:
İsim X Vanilya Aromalı 200 ml
3. Bileşenlerin İsimleri ve Miktarlarının İfade Edilmesi
Bileşenlerin miktarları aşağıda verilen kurallara göre verilmelidir:
- ÖTAG’ın bileşenlerinin isimleri, Yönetmeliğin Madde 5 - (3) c bendine uygun olarak miktarları ile birlikte azalan sırada verilmelidir.
- ÖTAG’ın içerdiği protein ve/veya protein hidrolizatlarının yapısı (hidrolize protein olup olmadığı), kaynağı {bitkisel (buğday, pirinç, soya vb), hayvansal (süt, yumurta proteini vb.) }, ve bileşimi (whey/kazein oranı vb.) ile ilgili bilgiler verilmelidir.
- Ürünün yağ bileşimi {hayvansal yağlar (süt yağı, balık yağı vb.), bitkisel yağlar (ayçiçek yağı, kanola yağı, hurma yağı vb.)} ve yapısı (MCT, ω-6, ω-3, EPA, DHA vb.) ile ilgili detaylı bilgiler verilmelidir.
- Karbonhidrat kaynağı (glikoz şurubu, maltodekstrin, mısır şurubu vb.) ve yapısı (sakkaroz, dekstroz vb.) ilgili detaylı bilgiler verilmelidir.
- Lif kaynağı ve bileşimi ile ilgili detaylı bilgiler (FOS, GOS, inulin vb.) verilmelidir.
- Kullanılan aroma “aroma verici: kahve, çilek, çikolata, vanilya vb.” şeklinde verilmelidir.
- Kullanılan renklendiriciler ile ilgili detaylı bilgi (karminik asit vb.) verilmelidir.
- Tatlandırıcı içeriği (aspartam, sakkarin vb.) ile ilgili bilgiler verilmelidir.
- Alerjiye veya intoleransa neden olan belirli madde veya ürünler için TGK Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin Ek-1’ine {laktoz (sütten), buğday proteini (gluten) vb.} göre bilgi verilmelidir.
- Kullanılan gıda katkı maddelerinin fonksiyonel sınıf adını (kıvam artırıcı, koruyucu, emülsifiye edici vb. gibi) takiben kendi özel adları veya E kodları bilgisi verilmelidir. Eğer bir bileşen birden fazla fonksiyonel sınıfa giriyorsa, bu bileşenin söz konusu ÖTAG’daki temel fonksiyonuna uygun olan fonksiyonel sınıf adı belirtilir. Ayrıca, ÖTAG’da aynı fonksiyonel sınıfa giren birden çok gıda katkı maddesi bulunması durumunda bu katkı maddelerinin hepsi aynı fonksiyonel sınıf adını takiben, azalan sıra ile gıdadaki toplam ağırlığına göre bileşenler listesinde verilebilir.
Örnek:
kıvam arttırıcı (E407), asitlik düzenleyici (E330)
4. Enerji ve Besin Ögeleri Tablosu