Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Giriş
Bu kılavuz 11 Aralık 2021 tarihli ve 31686 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği ve 18 Aralık 2021 tarihli ve 31693 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmelik’e göre ruhsatlandırılmış ürünlerle ilgili yapılması düşünülen yeni bir başvurunun çeşitleme başvurusu ya da varyasyon başvurusu olup olmadığına karar verilebilmesi amacı ile hazırlanmıştır.
Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmelik Ek-1’de çeşitleme başvuruları iki ana kategoride yer almaktadır:
1. Etkin madde/maddelerdeki değişiklikler,
2. Yitilik, farmasötik şekil ve uygulama yolundaki değişiklikler.
Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmeliğin Ek-1’inde belirtilen durumlarda yapılacak tüm başvurular, ilişkili olduğu ruhsatlı beşeri tıbbi ürünün ilk ruhsatlandırıldığı prosedür ile aynı doğrultuda değerlendirilir. Çeşitleme başvurusunun uygun bulunması halinde, ya eski ruhsat iptal edilerek yeni bir ruhsat düzenlenir ya da ek olarak farklı bir ruhsat düzenlenir.
Çeşitleme başvurusu ile ruhsat talebinde bulunan firmaların eski ruhsatın iptal talebi durumunda yeni ruhsat başvurusu için ruhsatlandırma süreci CTD Ön İnceleme uygunluğu alması akabinde başlatılır. Eski ruhsat iptal edilerek yeni ruhsatın düzenlendiği tarihten sonra altı ay süre ile eski ruhsata ait barkodlu ürünlerin aynı barkod ile üretilmesine ve piyasaya sunulmasına izin verilir. Bu durumdaki ürünlerin üretim bildirimlerine ilişkin kontrol işlemleri İlaç Takip Sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Bu ürünler, miatları doluncaya kadar piyasada bulunabilir.
Çeşitleme başvurusu yapılan beşeri tıbbi ürünün bütünleşik tıbbi cihaz içermesi halinde, başvuru sahibi tarafından hali hazırda ruhsatlı beşeri tıbbi ürününün bütünleşik tıbbi cihazında değişiklik/ekleme/çıkarma ya da cihazın performansını etkileyecek bir değişiklik olmadığı beyanın sunulması halinde çeşitleme başvurusu yapılan beşeri tıbbi ürünün bütünleşik tıbbi cihazına ilişkin CE sertifikası veya onaylanmış kuruluş görüşü aranmaz.
Çeşitleme başvurusuna tipik bir örnek olarak Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmeliğin Ek-1 kısmında 1(ç)’ye dâhil edilebilecek etkililik/güvenlilik karakteristiklerinin önemli ölçüde farklı olmadığı farklı bir kaynaktan yeni bir ana hücre bankası dahil olmak üzere antijeni veya kaynak materyali üretmek için kullanılan vektörün modifikasyonudur.
Etkin maddede değişiklik olmasına rağmen çeşitleme başvurusu olmayan istisnalar şunlardır: Gribe karşı mevsimsel, pandemi öncesi veya pandemik bir aşının etkin maddesindeki değişiklikler, bir serotip, suş, antijen veya serotip kombinasyonunun değiştirilmesi, eklenmesi veya çıkarılması. Bunlar etkin maddede bir değişiklikle ilgili olmalarına rağmen, bu tip değişiklikler için Tip II varyasyon başvurusu yapılmalıdır.
Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmeliğin Ek-1 kısmında verilmesine rağmen farmasötik şekil ve yitilik değişikliği ile ilgili yapılabilecek çeşitleme başvuruları ile varyasyonlar karışabileceği için, bu terimler hakkında ortak bir anlayış oluşturmak gereklidir.
Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmeliğin uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla, yukarıda belirtilen terimlerin uyumlu ve standart kullanımının sağlanması için Avrupa İlaç Kalite ve Sağlık Hizmetleri Direktörlüğü (EDQM) tarafından yayınlanan Avrupa Farmakopesi “Standart Terimler Giriş ve Kullanım Kılavuzu”na uyumlu olmalıdır.1
1 https://www.edqm.eu/sites/default/files/standard_terms_introduction_and_guidance_for_use.pdf
Bu kılavuz, yalnızca Ruhsatlı Beşeri Tıbbi Ürünlerdeki Varyasyonlara Dair Yönetmelik doğrultusunda yapılan varyasyon prosedürleri ile ilişkilidir. Özellikle, bu Kılavuzdaki yitilik tanımı, tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi (KÜB), ambalaj ve Kullanma Talimatı (KT)’nda yer alan yitiliği ifade etmez. Yitiliğin uygun ifadesi, ilgili beşeri tıbbi ürüne bağlıdır ve ürünün doğru kullanımına izin vermelidir. Ürün bilgileri (ad, KÜB, ambalaj ve KT) uygun yitilik ifadesini taşımalıdır. Bununla birlikte, uygun olduğu durumlarda (örneğin ücretler) aşağıdaki tanımları diğer düzenleyici kararlara uygulamak (kısmen) her otoritenin takdirindedir.
A) Tanımlar ve ilkeler
1) Farmasötik şekil
EDQM tarafından yayınlanan Avrupa Farmakopesi “Standart Terimler Giriş ve Kullanım Kılavuzu”na uyumlu olmalıdır. Avrupa Farmakopesi “Standart Terimler Giriş ve Kullanım Kılavuzu”na (Standard Terms Introduction and Guidance for use) göre, dozaj şekli ve farmasötik şekil terimleri aşağıdaki gibi tanımlanır:
Dozaj şekli:
Farmasötik doz şekli. (Not: 'Dozaj şekli' ve 'Farmasötik doz şekli' eşanlamlıdır.)