Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç ve kapsam
(1) Bu programın amacı; kamu veya özel sektör kurum ve kuruluşlarında, Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan bilim insanı/araştırmacı açığının kapatılmasına ve bilim üretimine katkıda bulunmak üzere yurtdışındaki üniversitelerde veya araştırma kuruluşlarında çalışmakta olan kendi uzmanlık alanlarında seçkin bilim insanlarının/araştırmacıların Türkiye’ye getirilerek, araştırma yapma, laboratuvarda çalışma, ürün geliştirme, konferans/kongre düzenleme, seminerler verme, ortak proje yazma gibi her türlü akademik ve Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmesine olanak sağlamaktır.
(2) Ayrıca, TÜBİTAK Başkanlığı tarafından bilgi ve deneyiminden faydalanılması, araştırmalara katılması, TÜBİTAK adına bilimsel etkinlikler düzenlemesi ve benzeri faaliyetlerde bulunması amacıyla yurt dışında veya yurt içinde yerleşik bilim insanlarının davet edilmesi mümkündür.
(3) Akademik izin döneminde (sabbatical) Türkiye’deki Üniversite ve Enstitülere gelecek olan konuk bilim insanları da program kapsamında desteklenir.
Dayanak
(1) Bu Yürütme Kural ve İlkeleri, 17.7.1963 tarih ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkındaki Kanun’un 4. maddesine dayanılarak hazırlanmış Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı Burs, Destek ve Yarışma Programları Genel Uygulama Esas’larının 5 inci ve 18 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yürütme Kural ve İlkelerde adı geçen;
a) Başkan: TÜBİTAK Başkanı’nı,
b) BİDEB: Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nı,
c) BİDEB Başkanı: Bilim İnsanı Destek Programları Başkanını,
ç) Bilim Kurulu: TÜBİTAK Bilim Kurulu’nu,
d) Danışma Kurulu: Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nda oluşturulan komitelere, yürütülen programların geliştirilmesi, izlenmesi, değerlendirilmesi, panel ve jürilerin oluşturulması, başvuruların değerlendirilmesi gibi konularda yardımcı olmak ve görüş oluşturmak üzere TÜBİTAK Başkanı tarafından atanan konularında uzman kişilerden oluşan kurulu,
e) Danışman: Burs/destek/etkinlik başvurularını değerlendirmek, görüş bildirmek veya Kurullara yardımcı olmak üzere BİDEB tarafından görevlendirilen alanında uzman kişileri,
f) Grup: Bilimsel ve teknolojik alanlardaki eğitim, araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetlerini teşvik edecek ve destekleyecek sistemleri geliştirmek ve uygulamak üzere kurulan Bilim İnsanı Destek Gruplarını,
g) Grup Koordinatörü: Grup yöneticisini,
ğ) Grup Yürütme Kurulu (GYK): Grup faaliyetleri ile ilgili konularda görüş, öneri ve karar oluşturan Bilim İnsanı Destek Gruplarına ait Yürütme Kurulunu,
h) Konuk bilim insanı: Türkiye dışında çalışıp Türkiye’deki bir üniversite veya kurum/kuruluş tarafından davet edilen veya yurt içi/dışından TÜBİTAK’a davet edilen bilim insanını,
ı) Kurum: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nu (TÜBİTAK),
i) Panel: Burs ve destek başvurularının değerlendirilmesinde görev alan alanında uzman bilim insanları tarafından gerçekleştirilen toplantıyı,
ifade eder.
Başvuru koşulları
(1) Başvuru koşulları aşağıda sıralanmıştır:
a) Üniversitelere davet edilecek bilim insanının doktora veya eşdeğer bir dereceye, özel sektör veya kamu kurum ve kuruluşlarının davet edeceği bilim insanının doktora derecesine veya 5 yıllık bir iş deneyimine sahip olması.
b) Konuk bilim insanının en az 5 iş günü en çok 12 aylık bir süre için davet edilmesi.
c) Akademik izin döneminde gelecek konuk bilim insanlarının en az 3 en çok 12 ay için davet edilmesi.
ç) Konuk bilim insanının, araştırma yapacağı üniversite, kamu kurum ve kuruluşu, Ar-Ge merkezi belgesine sahip özel sektör kuruluşları veya Teknoloji Geliştirme Bölgesi şirketleri tarafından kabul edilmiş olması.
d) Desteklenecek kişinin program kapsamında başvuru dönemi ilk günü itibariyle son 3 yıl içerisinde toplamda 12 aydan fazla desteklenmemiş olması.
e) Akademik izinle gelen konuğu davet eden üniversite veya enstitünün konuk bilim insanına çalışma ofisi ve tercihen barınma imkanı sağlanacağını taahhüt etmesi gerekir.
Başvuru dönemi
(1) Başvuru yılda en çok 6 dönemdir. Başvurular, ilgili ayın son iş günü mesai saati bitimine kadar yapılır.
Yurtdışından konuk bilim insanı davet edecek kamu veya özel sektör kurum/kuruluşlarının ya da konuğu davet eden bilim insanlarının, BİDEB’e her yıl ilan edilen süreler içinde başvurmaları gerekir. İlan edilen süreler dışında ve/veya eksik belge ile yapılan başvurular kabul edilmez.
Başvuru sırasında istenecek belgeler
(1) Başvuru sırasında istenecek belgeler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.