Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2008/DK.D-158
Kurum:
Kamu İhale Kurumu
Kabul Tarihi:
31.12.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
31.12.2008
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
…5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun’un 1’inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para biriminin Yeni Türk Lirası olduğu hüküm altına alınmıştır. Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar ile Yeni Kuruş madeni paralar, 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkarılmış; Türk Lirası banknot ve madeni paralar ise 1 Ocak 2006 tarihinde tedavülden kaldırılmıştır.
Anılan Kanun’un 2’nci maddesinde; Türk Lirası değerler Yeni Türk Lirasına dönüştürülürken, bir milyon Türk Lirası (1.000.000 TL) eşittir bir Yeni Türk Lirası (1 YTL) değişim oranının esas alınacağı hüküm altına alınmıştır.
4/4/2007 tarihli ve 2007/11963 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2009 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para birimi olan Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan “Yeni” ibarelerinin kaldırılması kararlaştırılmıştır. Yeni Türk Lirası değerler Türk Lirası'na dönüştürülürken değişim oranı, 1 Yeni Türk Lirası (1 YTL) eşittir 1 Türk Lirası (1 TL) olacaktır.
Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta Yer Alan Yeni İbarelerinin Kaldırılmasına ve Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ’de, tedavülde bulunan Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş ibaresi taşıyan paraların, 31/12/2009 tarihinde tedavülden kaldırılacağı hüküm altına alınmıştır.
İhale tarihi 1/1/2009 ve sonrası olan ve ihale dokümanında teklif para biriminin Türk parası olarak belirlendiği ihalelerde; teklif mektubu, teminat mektubu ve banka referans mektubu ile mali durum bildiriminin Türk Lirası üzerinden düzenlenmiş olması esastır. Ancak Yeni Türk Lirası’ndan Türk Lirası’na geçiş sürecinde bu ihalelerde ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesinde ve diğer ihale işlemlerinde aşağıdaki hususların esas alınması gerekmektedir:
1) İhale tarihi 1/1/2010 tarihinden önce olan ihalelerde; teklif mektubu, geçici teminat mektubu, banka referans mektubu ile mali durum bildiriminin Yeni Türk Lirası (YTL) üzerinden düzenlenmiş olması durumunda idarelerce bu belgeler kabul edilecek ve aynı değer ölçüsünde Türk Lirası olarak işlem görecektir.
2) İhale tarihi 1/1/2010 ve sonrası olan ve teklif para biriminin Türk parası olduğu ihalelerde ise teklif mektubu, geçici teminat mektubu, banka referans mektubu ile mali durum bildiriminin Türk Lirası olarak düzenlenmesi zorunludur. Bu belgelerde “Yeni Türk Lirası” ibaresine yer verilmesi durumunda teklif değerlendirme dışı bırakılacaktır.
3) Yeni Türk Lirası’na geçmeden önce kullanılan Türk Lirası üzerinden düzenlenen ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler, 5083 sayılı Kanun’un 2’nci maddesindeki değişim oranı esas alınarak değerlendirilecektir.
İhale komisyonları tarafından belgelerin düzenlenmesinde esas alınan Türk Lirası konusunda tereddüde düşülmesi durumunda belgenin düzenlenmesinde esas alınan para birimi araştırılarak işlem tesis edilecektir.
4) 1/1/2005 tarihinden itibaren Yeni Türk Lirası üzerinden düzenlenen ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterlik belgeleri, Uygulama Yönetmeliklerindeki hükümler çerçevesinde geçerli oldukları süre içerisinde sunulabilecek ve kabul edilecektir.
5) İdarelerce iş deneyim belgesinin düzenlenmesinde sözleşmedeki para birimi esas alınarak parasal tutar yazılacaktır. Ayrıca bu parasal tutarın belgede Yeni Türk Lirası ve Türk Lirası olarak ayrı ayrı gösterilmesi de mümkündür.
6) İhale tarihi 1/1/2009 öncesi olan ve tekliflerin değerlendirilmesi işlemi devam eden ihalelerde ise değerlendirme teklif edilmesi gereken para birimi esas alınarak gerçekleştirilecektir.
7) İhale üzerinde bırakılan istekli ile sözleşme Türk Lirası üzerinden bağıtlanacak ve kesin teminat mektubu da Türk Lirası üzerinden düzenlenecektir. Ancak sözleşmenin imzalanmasına yönelik işlemlerin başlandığı ihalelerde, kesin teminat mektuplarının 1/1/2009 tarihinden önce Yeni Türk Lirası üzerinden düzenlenmiş olması durumunda bu teminat mektupları kabul edilecektir.
8) İdareler tarafından Yeni Türk Lirası’ndan Türk Lirası’na geçiş sürecinde ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesinde, 5083 sayılı Kanun ve bu kanun çevresinde yürürlüğe konulan ikincil mevzuat ile yetkili kurumlarca yapılan açıklamalar esas alınacaktır.