Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 01/02/2024 tarihli toplantısında; aşağıdaki “İletim Sisteminde Yer Alan Sayaçlarda Hatalı Ölçüm Kaydedilmesi veya Ölçüm Kaydedilmemesi ile Sayaca/Ölçü Devresine Müdahale Durumunda Tesis Edilecek İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar"ın kabul edilerek Resmî Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine,
karar verilmiştir.
İletim Sisteminde Yer Alan Sayaçlarda Hatalı Ölçüm Kaydedilmesi veya Ölçüm Kaydedilmemesi ile Sayaca/Ölçü Devresine Müdahale Durumunda Tesis Edilecek İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Usul ve Esasların amacı, iletim sistemine bağlı ölçüm noktalarında bulunan uzlaştırmaya esas ana sayacın veya ana ve yedek sayacın uzaktan okunamadığının veya hatalı okunduğunun, kayıt yapmadığının veya kontrol ve test sonucu hatalı ölçüm yaptığının, mührünün kopartıldığının veya sayaçların doğru ölçüm yapmasına engel olacak mahiyette sayaçlara ya da ölçü devresine herhangi bir müdahalede bulunulduğunun tespit edildiği durumlarda, kullanıcının sayaç verilerinin ve müdahale zamanının tespit edilmesinde kullanılacak yöntemlerin belirlenmesidir.
(2) Bu Usul ve Esaslar, iletim sistemine verilen ya da iletim sisteminden çekilen elektrik enerjisini ölçen sayaçları kapsar.
Sayacın uzaktan okunma hatası
(1) Uzlaştırmaya esas ana sayaç verisinin otomatik olarak uzaktan okunamadığı veya uzaktan okuma sisteminin hatalı okuma yaptığının tespit edilmesi halinde, ana sayacın verisi yerinde okuma yapılarak elde edilir.
Sayacın/sayaçların kaydettiği ölçüm verilerinin hatalı olması
(1) Ölçüm noktasında yer alan uzlaştırmaya esas sayacın/sayaçların arızalanması, bağlantılarında veya bağlantılı olduğu ölçü transformatörlerinde ölçüm verilerini etkileyecek şekilde arıza meydana gelmesi, sayaçta/sayaçlarda kayıtlı konfıgürasyon (çarpan) bilgisinin hatalı olduğunun tespit edilmesi gibi durumlarda sayacın/sayaçların kaydetmiş olduğu verilerin hatalı olduğu kabul edilir.
(2) Uzlaştırmaya esas ana sayacın veya ana ve yedek sayacın verilerinin hatalı olduğunun tespiti durumunda, bu Usul ve Esaslarda belirtilen yöntemler kullanılarak ilgili ölçüm noktasına esas ölçüm verileri tespit edilir ve ilgili mevzuatta düzenlenen hesaplamalarda bu veriler kullanılır.
(3) Sayacın ölçüm yapmaması veya yanlış ölçüm yapmasından dolayı oluşan ölçüm farkları ve ilgili döneme esas iletim tarifeleri esas alınarak hesaplanan iletim bedelleri, sorunun tespitinden itibaren 10 iş günü içinde kullanıcıya tek seferde fatura edilir veya iade işlemi gerçekleştirilir ve bu işlemlerde gecikme zammı uygulanmaz. Ölçüm farkları Geçmişe Dönük Düzeltme Kalemi (GDDK) işlemlerinin yapılması için sorunun tespitinden itibaren 10 iş günü içerisinde EPİAŞ’a gönderilir.
Uzlaştırmaya esas sayacın/sayaçların hatalı veri kaydetmesi veya veri kaydetmemesi
(1) Uzlaştırmaya esas ana sayaca ait yük profilinde hiç veri olmadığının veya verilerin herhangi bir nedenle eksik veya fazla olduğunun tespiti halinde öncelikle yedek sayaçta yer alan eş zamanlı periyot verileri kullanılır.
(2) Ölçüm noktasında yer alan uzlaştırmaya esas ana ve yedek sayaçların her ikisinin de aynı periyota ait verileri faz kaybı, sayaç konfigürasyonunda çarpan değeri hatası gibi sebeplere bağlı olarak hatalı kaydettiğinin tespit edildiği durumlarda mevcut sayaç verileri üzerinden matematiksel hesaplamalar yapılarak veriler elde edilir.
(3) Ölçüm noktasında yer alan uzlaştırmaya esas ana ve yedek sayacın her ikisinin de aynı periyota ait verileri kaydetmediğinin tespit edilmesi durumunda;
a) Bir transformatör merkezinde hem transformatör çıkışında hem de aynı bara üzerinde yer alan tüm fiderlerde sayaç var ise, barada yer alan tek bir ölçüm noktasında veri kaydedilmediğinin tespit edilmesi ve diğer sayaç verilerinin doğruluğunun teyit edilmesi halinde, ilgili ölçüm noktasına ait veriler ölçüm hesabına dahil olan diğer sayaçların verilerinin kullanılması suretiyle hesaplanır.
b) İlgili ölçüm noktasına/sayaca ait veriler aynı ölçüm noktasında yer alan analizör, Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS), Güç Kalitesi Çözümleyici (GKÇ), SCADA vb. ölçü aletleri/ölçü-kayıt sistemleri verileri kullanılarak tespit edilir. Bahse konu sistemlerin kaydettiği verilerin, sayaç verileri ile değişim oranı dikkate alınarak ilgili ölçüm noktasma/sayaca ait veriler hesaplanır (Örneğin GKÇ de 100 MWh’lik bir ölçüm anında sayaçta 90 MWh'lik ölçüm yer alıyorsa, sayaçta veri olmayan bir periyotta GKÇ’de 100 MWh görüldüğü durumda sayacın eksik periyottaki verisi 90 MWh olarak kabul edilir).
c) İlgili ölçüm noktasma/sayaca ait verilerin tespit edilebilmesi için kullanılacak bir analizör, YTBS, GKÇ, SCADA gibi bir ölçü aleti/ölçü-kayıt sistemi yoksa veya cihazların/sistemlerin ölçüm doğruluğundan şüphe duyuluyor ise, kullanıcının sayaç verisi 30/5/2018 tarihli ve 30436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde tespit edilir.