Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 10/08/2023 tarihli toplantısında; aşağıdaki Doğal Gaz İhracatında Uygulanacak İletim Kapasite Bedeline İlişkin Usul ve Esasların kabul edilerek Resmî Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine,
karar verilmiştir.
Doğal Gaz İhracatında Uygulanacak İletim Kapasite Bedeline İlişkin Usul ve Esaslar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Usul ve Esasların amacı; doğal gaz ihracatında uygulanacak iletim kapasite bedeline ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
(2) Bu Usul ve Esaslar, yalnızca boru hattı ile doğal gaz iletim faaliyeti yapan lisans sahiplerini kapsar.
(3) Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) ihracatına ilişkin faaliyetler bu Usul ve Esasların kapsamı dışındadır.
Hukuki dayanak
(1) Bu Usul ve Esaslar, 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) İhracat çıkış noktası: Doğal gazın yurt dışındaki bir bağlanan sisteme, taşıyıcı tarafından teslim edildiği noktayı,
b) İletim kapasite bedeli: Tedarikçinin talep ettiği günlük azami doğal gaz miktarının iletim şebekesine getirdiği yüke ve tedarikçiye ayrılan azami günlük kapasiteye göre belirlenen bedeli,
c) İletim şirketi: İletim faaliyetlerini gerçekleştiren tüzel kişiyi,
ç) İlgili mevzuat: Doğal gaz piyasasına ilişkin kanun, yönetmelik, tebliğ, genelge ve Kurul kararı ile ilgili tüzel kişinin sahip olduğu lisans veya lisansları,
d) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,
e) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,
f) Yöntem bildirimi: Her bir tarife uygulama dönemi öncesinde iletim şirketi tarafından sunulan ve ilgili uygulama dönemi boyunca uygulanmak üzere Kurul onayıyla yürürlüğe giren, ilgili uygulama döneminin her bir tarife yılı için belirlenen gelir tavanının hangi birim bedellerle nasıl karşılanacağını ve ilgili uygulama dönemi için geçerli olacak iletim ve sevkiyat kontrol bedellerinin nasıl belirleneceğini içeren düzenlemeyi,
ifade eder.
(2) Bu Usul ve Esaslarda geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer kavram ve kısaltmalar, ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.
İletim kapasite bedelinin belirlenmesi
(1) İletim şirketi, her bir ihracat çıkış noktasında uygulayacağı iletim kapasite bedelini, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla serbestçe belirler. İhracat çıkış noktasında uygulanan iletim kapasite bedeli Kurul onayına tabi değildir.
(2) İletim şirketi, sonraki takvim yılında her bir ihracat çıkış noktasında uygulayacağı iletim kapasite bedelini ve bu bedelin uygulanmasına ilişkin koşullan her yıl Kasım ayı içerisinde belirler ve kendi internet sitesinde ilan eder. İhracat çıkış noktası iletim kapasite bedelinde ve bu bedelin uygulanmasına ilişkin koşullarda yapılacak değişiklikler, iletim şirketinin internet sitesinde yayınlandıkları günü izleyen ay başından itibaren uygulamaya girer.
(3) İhracat çıkış noktaları için iletim kapasite bedeli yoluyla elde edilen gelirler ile ihracat çıkış noktaları için yapılan harcamalar, iletim şirketinin 30/10/2013 tarihli ve 28806 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Doğal Gaz İletim Lisansı Sahibi Şirketlerin Tarifelerine Esas Gelir Tavanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara göre yapılacak gelir tavanı hesaplamalarında dikkate alınmaz.
Yöntem bildiriminin uyumlaştırılması
(1) İletim şirketi, bu Usul ve Esasların yürürlüğe girmesinden itibaren en geç iki ay içerisinde, yürürlükteki yöntem bildirimini bu Usul ve Esaslarla uyumlu hale getirir ve onaylanması için Kuruma sunar. İletim şirketinin bu maddeye göre yapacağı başvuru Kurul tarafından onaylanıncaya kadar, yürürlükteki yöntem bildiriminin uygulanmasına devam edilir.
Yürürlük
(1) Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.