Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 13/03/2025 tarihli toplantısında; Standart sözleşme olarak düzenlenen ve Ek’te yer alan “Perakende Satış Sözleşmesi”nin kabul edilerek Resmî Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine,
karar verilmiştir.
PERAKENDE SATIŞ SÖZLEŞMESİ
TARİH: .../.../... SAYI: ...1-...2-...3-...4
Sözleşmenin niteliği ve tarafları
(1) Bu “perakende satış sözleşmesi” (Sözleşme), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (Kurul) tarafından 13/03/2025 tarihli ve 13364 sayılı Kurul Kararı ile standart sözleşme olarak düzenlenmiştir.
(2) Sözleşme, isim, ünvan, adres ve iletişim bilgileri sözleşme ekinde yer alan “serbest olmayan tüketici ya da son kaynak tedariki kapsamındaki tüketici” (Tüketici) ile “görevli tedarik şirketi” (Şirket) arasında tanzim edilmiş ve kurulmuştur.
Tanımlar
(1) Sözleşmede kullanılan terim ve ibareler, 30/5/2018 tarihli ve 30436 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği (Yönetmelik)’nde, bu Yönetmelikte hüküm bulunmaması halinde ilgili mevzuatta kullanılan anlam ve kapsama sahiptir.
Sözleşmenin konusu
(1) Sözleşmenin konusu; yeni veya mevcut bir tüketim tesisi ve/veya kullanım yerine ilişkin, tarihi ve kullanıcı numarası EK-l’de belirtilen bağlantı anlaşması bilgilerine istinaden Tüketiciye elektrik enerjisi ve/veya kapasite temini ile hizmet verilmesidir.
Sözleşmenin kapsamı
(1) Sözleşme, Tüketiciye elektrik enerjisi ve/veya kapasite temini ve hizmet verilmesinde taraflarca uyulması gereken yükümlülükler ile ilgili mevzuat ve Sözleşme şartlarına uyulmaması hâlinde taraflara uygulanacak hüküm ve yaptırımları kapsar.
Sözleşme gücü
(1) Sözleşme, tarihi ve kullanıcı numarası EK-1 ’de belirtilen ve bağlantı anlaşmasında belirlenen güç (kilowatt/kW) üzerinden yapılmıştır. Bağlantı gücünün aşılması hâlinde ilgili mevzuata göre işlem yapılır.
Sayaç ve ölçüm sistemleri
(1) Sözleşme uyarınca Tüketici tarafından kullanılan elektrik enerjisi veya Tüketiciye tahsis edilen kapasite, ilgili mevzuat uyarınca tesis edilen sayaç ve/veya ölçüm sistemleri üzerinden tespit edilir.
(2) Tüketici, Sözleşme kapsamındaki sayaç ve/veya ölçüm sistemlerine müdahale etmemek, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) veya ilgili dağıtım şirketi ile Şirket’in sayaç ve/veya ölçüm sistemlerine erişimini engellememekle mükelleftir.
Fatura dönemi
(1) Ön ödemeli sayaç kullanılması gibi hâller dışında Sözleşme kapsamındaki fatura dönemi/tüketim dönemi (fatura dönemi) Yönetmelikle düzenlenen okuma dönemi esas alınarak EK-l’de belirtilmiştir.
(2) Enerjinin borçtan dolayı kesilmesi, sözleşmenin sona ermesi veya feshi ya da tedarikçi değişikliği gibi mevzuatta özel olarak tanımlanan haller dışında aynı ay içerisinde birden fazla faturalama yapılamaz.
(3) Yönetmelikte yer alan istisnalar dışında, aylık okuma yapılamayan fatura dönemlerine ilişkin vade farkı uygulanmaksızın okuma dönemindeki ay sayısı kadar eşit tutarda taksitlendirme yapılır. Tüketicinin talebi olması halinde peşin ödeme yapılabilir.
Tüketimin hesaplanması
(1) Yönetmelikte yer alan istisnalar dışında, TEİAŞ veya ilgili dağıtım şirketi tarafından okunan birbirini takip eden iki dönem arasındaki endeks farkının çarpan faktörü ile çarpımı sonucu bulunan değer veya ilgili mevzuat gereği varsa ilave değerin eklenmesi sonucu bulunan değer Tüketicinin elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilir.
Faturalama ve ödeme
(1) Fatura dönemi sonunda Şirket tarafından ödeme bildirimi/fatura (fatura) düzenlenir. Faturada Yönetmelikte ve ilgili mevzuatta belirtilen unsurlara yer verilir. Fatura, son ödeme tarihinden en az 10 gün önce düzenlenir ve Tüketicinin açık şekilde tercihinin alınması kaydıyla yazılı olarak veya kısa mesaj, e-posta, e-fatura ya da e-arşiv kanalıyla elektronik ortamda iletilir. Mesken tüketici grubu dışında yer alan ve uzaktan okunan kullanım yerlerinde Tüketicinin ayrıca bir talebi olmadığı sürece fatura elektronik ortamda iletilir. Elektronik ortamda gönderilen fatura, doğrudan görüntülenebilir/indirilebilir ve görme engelli vatandaşlar için ekran okuyucu programlarla uyumlu ve erişilebilir formatta hazırlanır. Tüketicinin iletişim bilgisi bulunması hâlinde, iletilen fatura tutarı ve son ödeme tarihi hakkında kısa mesajla da bilgilendirilmesi zorunludur.
(2) Tüketici faturada yer alan bedeli; faturada belirtilen ödeme merkezi ve kanalları ile süresi içerisinde ödemekle yükümlüdür. Faturalar, kredi kartı ile ödenebilir. Fatura bedelinin kredi kartıyla ödenmesine ilişkin Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla Şirket veya Şirket’in hizmet alımı yaptığı kişiler tarafından faturaların tahsilatı işlemi sebebiyle Tüketiciden herhangi bir ad altında bedel talep ve tahsil edilemez.