Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 16/11/2016 tarihli toplantısında; 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 8 inci maddesinin beşinci fıkrası ve 28 Ocak 2014 tarihli ve 28896 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliğinin 20 nci maddesi çerçevesinde ekte yer alan “Geri Ödemeye Esas Gerçekleşen Yatırım Tutarı Tespit Metodolojisi”nin kabul edilerek Resmî Gazete’de yayımlanmasına,
karar verilmiştir.
Geri Ödemeye Esas Gerçekleşen Yatırım Tutarı Tespit Metodolojisi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç ve kapsam
(1) Bu Metodoloji, elektrik iletim sistemine bağlanmak isteyen kullanıcılar tarafından TEİAŞ adına tesis edilen iletim varlıklarının geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarının tespitinde dikkate alınacak usul ve esasları düzenler.
Dayanak
(1) Bu Metodoloji, 14/03/2013 tarih ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 8 inci maddesinin beşinci fıkrası ile 28/01/2014 tarihli ve 28896 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliğinin 20 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Enerji İletim Hatları
Genel Esaslar
(1) Bağlantı anlaşması kapsamında tesis edilen 380 kV enerji iletim hatlarının gerçekleşen yatırım tutarı hesaplanırken TEİAŞ tarafından ihalesi gerçekleştirilmiş uzunluğu 10 km ve üzerindeki 380 kV enerji iletim hatlarının sözleşmeleri değerlendirmeye alınır.
(2) TEİAŞ tarafından ihalesi gerçekleştirilen yenileme içerikli hat sözleşme bedellerinden, direk, tel ve diğer malzemelere ait tüm demontaj fiyatları düşülerek ortaya çıkan yeni sözleşme fiyatları Metodoloji kapsamında değerlendirilir.
(3) Bağlantı anlaşması kapsamındaki hattın OPGW’li olduğu ve ihale edilmiş işlerde aynı karakteristikli OPGW'li hattın bulunmadığı durumlarda, Metodoloji'nin her adımı için aynı karakteristikli OPGW’siz hat seçilir, OPGW bedelinin tespiti için ise Metodoloji'nin her adımı için aynı gerilim seviyesindeki OPGW’li hattın, OPGW temini ve çekimi ile ilgili fiyatlar dikkate alınarak, OPGW kilometrik birim fiyatı hesaplanır. Hesaplanan OPGW kilometrik birim fiyatı, tespit edilmiş olan OPGW’siz hattın kilometrik birim fiyatına eklenerek emsal hat kilometrik birim fiyatı tespit edilir.
(4) Bağlantı anlaşması kapsamındaki hattın OPGW’siz olduğu ve TEİAŞ tarafından ihale edilmiş işlerde aynı karakteristikli OPGW’siz hat bulunmadığı durumlarda Metodoloji’nin her adımı için aynı karakteristikteki OPGW’li hat dikkate alınır. Ancak OPGW’li hattın sözleşme bedelinden OPGW temini ve çekimi ile ilgili fiyatlar düşülerek ortaya çıkan yeni sözleşme fiyatları Metodoloji kapsamında değerlendirilir.
(5) TEİAŞ tarafından Türk Lirasının yanı sıra yabancı para birimi cinsinden de teklifleri alınarak ihalesi gerçekleştirilen ve sözleşmesi imzalanmış olan enerji iletim hatlarının sözleşme bedelleri, ihale tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmış olan T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirası cinsine çevrilerek enerji iletim hatlarının kilometrik birim fiyatları hesaplanır.
Enerji iletim hattı tesislerinin geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarının hesaplama yöntemi
(1) İlgili hat tesisinin geçici kabul tarihi ile bağlantı anlaşması tarihi arasındaki sürede TEİAŞ tarafından 04/01/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen ve sözleşmesi imzalanan aynı karakteristikli enerji iletim hattı (EİH) yapım işlerindeki en düşük kilometrik birim fiyat (e1), geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarının hesabı için emsal EİH kilometrik birim fiyatı kabul edilir ve geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarı (GYT) aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
(2) Bu formülde geçen;
e1: Emsal EİH 1 km’sinin birim fiyatını (TL/km),
e2: Emsal EİH 1 km’sindeki galvanizli demir direk ağırlığını (ton/km),
e3: Emsal EİH toplam sözleşme bedeli içerisindeki galvanizli demir direk imalat ve montaj bedelini (TL),
e4: Emsal EİH toplam sözleşme bedelini (TL),
b: Bağlantı anlaşması kapsamındaki EİH 1 km’sindeki galvanizli demir direk ağırlığını (ton/km),
U: Bağlantı anlaşması kapsamındaki EİH uzunluğunu (km),
GYT: Bağlantı anlaşması kapsamındaki EİH’nın Metodolojiye göre hesaplanan gerçekleşen yatırım tutarını (TL)
ifade eder.
(3) İlgili hattın geçici kabul tarihi ile bağlantı anlaşması tarihi arasında bir yıldan daha az bir süre olması halinde gerçekleşen yatırım tutarının hesaplanmasında geçici kabul tarihinden önceki bir yıl esas alınır. Birinci fıkra ve bu fıkra kapsamında hesaplanan gerçekleşen yatırım tutarı için herhangi bir fiyat farkı veya eskalasyon verilmez.
(4) İlgili hattın geçici kabul tarihi ile bağlantı anlaşması tarihi arasında anlaşmaya esas yapım işiyle aynı karakteristiğe sahip en az bir sözleşme bulunmuyorsa TEİAŞ tarafından 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi gerçekleştirilmiş olan ve bağlantı anlaşması tarihinden geriye doğru anlaşma tarihine en yakın aynı karakteristiğe sahip hattın sözleşmesine ait kilometrik birim fiyatı (e1) dikkate alınarak, bağlantı anlaşması tarihine kadar eskalasyon uygulanır ve yukarıda yer alan formüle göre gerçekleşen yatırım tutarı hesaplanır. Eskalasyon yapılırken temel endeks ve güncel endeks olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan (2003=100) Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun “Yurt İçi ÜFE” sütunundaki sayı esas alınır. Bağlantı anlaşması tarihinden geriye doğru aynı karakteristiğe sahip en az bir sözleşme bulunmuyorsa TEİAŞ tarafından 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi gerçekleştirilmiş olan bağlantı anlaşması tarihinden ileriye doğru en yakın aynı karakteristiğe sahip hattın sözleşmesine ait kilometrik birim fiyat (e1) dikkate alınır. Dikkate alınan kilometrik birim fiyat, bağlantı anlaşması tarihine eskale edilir ve yukarıda yer alan formüle göre gerçekleşen yatırım tutarı hesaplanır. Eskalasyon yapılırken temel endeks ve güncel endeks olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan (2003=100) Temel Yıllı Üretici Fiyattan Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun “Yurt İçi ÜFE” sütunundaki sayı esas alınır.