Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 18/07/2019 tarihli toplantısında; ekteki Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararı'nın kabul edilerek yayımlanmasına,
karar verilmiştir.
Ek
Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararı
Amaç ve kapsam
(1) Bu Kararın amacı; farklılaştırılmış akaryakıtın tanımlanmasına ve piyasaya sunumuna ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
(2) Bu Karar; katkı maddesi eklenerek bir veya birden fazla özelliği iyileştirildigi lisans sahiplerince beyan edilerek farklı bir ticari isimle piyasaya arz edilen farklılaştırılmış akaryakıtın takibine ve kullanıcıya sunumuna ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Karar, 04/12/2003 tarih ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 1 inci, 3 üncü ve 7 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Kararda geçen;
a) DKA (Diğer Kodlu Akaryakıt): Kuruma "Diğer" olarak bildirimi yapılan ve fiyat farkı uygulanan akaryakıtı,
b) Farklılaştırılmış akaryakıt, 14/10/2008 tarihli ve 27024 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği'nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde "Farklılaştırılmış Ürün " olarak tanımlanan akaryakıtı,
c) Katkı maddesi: Akaryakıt ürünlerinin özelliklerini iyileştirmeye matuf organik ve inorganik maddeleri.
ç) Katılma: Akaryakıtın ismini değiştirmeksizin, özelliğini iyileştirmek maksadıyla ve her halükarda hacmen %0,5’i aşmayacak şekilde katkı maddesi ilavesini,
d) Teknik düzenleme: Petrolün ve madeni yağın, ilgili idari hükümler de dahil olmak üzere, standartları, ölçüleri, özellikleri, işleme ve üretim yöntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirmesi işlenilen hususlarından biri veya birkaçını belirten ve uyulması zorunlu olan her türlü düzenlemeyi, ifade eder.
(2) Bu Kararda geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer terini ve kavramlar, aksi belirtilmedikçe 10/09/2004 tarihli ve 25579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmelik'in 4 üncü maddesindeki anlam ve kapsama sahiptir.
Katkı maddesi
(1) Dağıtıcı lisansı sahipleri, farklılaştırılmış akaryakıtı piyasaya sunmadan önce, kullanılacak katkı maddesinin akaryakıtın özelliklerini hangi şekilde ve ölçüde iyileştirdiğine ilişkin asgari olarak Ek-1'de yer alan bilgileri ve raporları Kuruma sunmakla yükümlüdür. Raporların yabancı bir dilde olması durumunda. orijinal raporla birlikte Türkçe tercümesi de Kuruma sunulur. Raporun yeterli veya anlaşılır görülmemesi durumunda Kurum ilave bilgi veya açıklama isteyebilir, Farklılaştırılmış akaryakıtın piyasaya sunumu, başvurunun Kurul tarafından onaylanması sonrasında yapılır.
(2) Kurulca onaylanmış farklılaştırılmış akaryakıt özelliklerine ilişkin, katkı maddesi ve katkılama oranı haricindeki, değişiklik talepleri Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığınca sonuçlandırılır. Farklılaştırılmış akaryakıta ilişkin iddia ve faydalardaki değişiklikler, bu kapsamdaki talebin onaylanması sonrasında kullanılabilir.
(3) Bu amaçla kullanılacak katkı maddesi, akaryakıtı teknik düzenlemelere aykırı hale getiremez ve metalik unsurlar içeremez. Katkı maddesinin ulusal marketin özelliklerini bozmayacak nitelikte olması ve kullanılan bütün katkıların toplanınım hacmen akaryakıtın %0.5'inin üzerinde olmaması zorunludur.
Katkı maddesinin takibi
(1) Farklılaştırılmış akaryakıt elde edilmesine ilişkin katkı maddesinin edinimine ve akaryakıta katkılanmasına ilişkin her türlü bilgi, belge ve rapor gerektiğinde Kurum tarafından talep edildiğinde sunulmak üzere dağıtıcı lisans sahibi tarafından en az 5 yıl süreyle saklanır. Konuya ilişkin raporların asgari olarak ay başı ve ay sonu katkı stoku ve her bir katkılama işlemine ilişkin bilgileri içermesi zorunludur.
Farklılaştırılmış akaryakıt
(1) Farklılaştırılmış akaryakıtın kullanıcılara sunumunda ve veya herhangi bir mecrada bu konuda yapılan reklamda ve veya duyuruda; lisans sahipleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna veya muvafakati olmaksızın herhangi bir kamu kurum veya kuruluşuna herhangi bir atıfta bulunamaz ve bu anlama gelebilecek ibarelere ver veremez. Farklılaştırılmış akaryakıtın reklam, pazarlama ve sunumunda Kuruma sunulan bilgiler haricinde hiçbir bilgiye yer verilemez.
(2) DKA ikmali, bayilik lisansı sahipleri tarafından tüketicinin bu konudaki açık talebi olmadan gerçekleştirilmez.