Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
52.2 (7/215)
Kurum:
Sermaye Piyasası Kurumu
Kabul Tarihi:
07.03.2014
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.03.2014
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Kurulumuzun Seri:VII, No:10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 37. maddesinin son fıkrası ve 01.07.2014 tarihinde yürürlüğe girecek III-52.1 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin (Fon Tebliği) 15. maddesinin yedinci fıkrası çerçevesinde, Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nda (eski unvanı Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu) işlem görecek fonlar, Platform’a üyeliğin gerçekleştirileceği son tarih, sistemin faaliyete geçişi ve uygulanacak aracılık komisyon oranları ile ilgili diğer hususlar aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
1. Platform’da İşlem Görecek Fon Türleri
Aşağıda belirtilen fonlar dışındaki diğer tüm fonların Platform’a üye olması zorunludur.
Şu kadar ki;
i) Portföy yönetim şirketleri tarafından kendi müşterilerine ilişkin olarak gerçekleştirilecek ve kurucusu oldukları fonların katılma paylarının alım satımı işlemlerinin,
ii) Fon Tebliği’nin geçici 1. maddesi uyarınca 01.07.2015 tarihine kadar süre tanınmış olan fonların portföy yönetim şirketlerine devir işlemleri tamamlanana kadar, söz konusu fonlara ilişkin kurucu bankalar ve aracı kurumlar tarafından kendi müşterilerine ilişkin olarak gerçekleştirilecek kurucusu oldukları fonların katılma payları alım satımı işlemlerinin
Platform üzerinden gerçekleştirilmesi zorunlu değildir.
Öte yandan;
i) Özel fonların,
ii) Serbest fonların,
iii) Gayrimenkul yatırım fonlarının,
iv) Girişim sermayesi yatırım fonlarının,
v) Garantili ve anapara koruma amaçlı fonların
katılma payları Platform’da işlem görmeyecektir.
Para piyasası fonları (likit fonlar) ile kısa vadeli tahvil ve bono fonlarının katılma payları ise, ancak kurucunun talebi olması halinde Platform kapsamına alınabilecektir.
Bu istisnalar dışında Platform’a üye olacak tüm fonların katılma payı alım satım işlemlerinin sadece Platform üzerinden gerçekleştirilmesi zorunludur.
2. Platform’a Üyeliğin Gerçekleştirileceği Son Tarih
Yatırım kuruluşları ile portföy yönetim şirketlerinin en geç 30.06.2014 tarihine kadar İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. nezdinde Platform’a üyelik işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. İş bu Karar ile belirlenen yeni esaslar çerçevesinde Platform’da işlemlerin başlanma tarihi ise, 2014 yılının 3. çeyreği içinde olmak kaydıyla Kurulumuz tarafından ayrıca duyurulacaktır.
3. Platform’da Uygulanacak Komisyon Paylaşım Oranları
i) Fon katılma paylarının satışını gerçekleştiren dağıtım kuruluşuna (yatırım kuruluşları ve portföy yönetim şirketleri) ödenecek komisyon oranı (genel komisyon oranı) sabit olarak ilgili fonun yönetim ücretinin %35’i,
ii) Fon kurucuları ile fon katılma paylarının satışını gerçekleştiren dağıtım kuruluşları arasında fon paylarının aktif pazarlanmasına yönelik ikili özel anlaşmalar yapılması halinde, dağıtım kuruluşuna ödenecek özel komisyon oranı ise genel komisyon oranının altında olmamak üzere ilgili fonun yönetim ücretinin azami %65’i olarak belirlenmiştir. Buna ilaveten dağıtım kuruluşları tarafından, fon içtüzük ve izahnamesinde belirtilenler haricinde, fon katılma payı alım satım işlemleri için yatırımcılardan komisyon, ücret gibi muhtelif adlar altında herhangi bir masraf alınmaması gerekmektedir.
4. Yatırımcıların Platforma Erişiminde Kullanılacak Dağıtım Kanalları
Yatırımcı emirlerinin fon dağıtım kuruluşlarına iletiminde bu aşamada yatırım kuruluşları ile portföy yönetim şirketlerinin merkez ve şubeleri ile internet şubelerinin kullanılması zorunlu olup, anılan kurumların ATM ve mobil cihazları üzerinden Platform’a iletilmek üzere emir almaları hususu ise ilerleyen aşamalarda değerlendirilecektir.
5. Katılma Payı Alım Satımına İlişkin Mevcut İkili Anlaşmalar
Mevcut durumda katılma payı alım satımı yapan kuruluşlar ile fon kurucuları arasında tesis edilmiş olan ikili anlaşmaların, fon katılma payı alım satım işlemlerinin ancak Platform üzerinden ve Platform’da öngörülen şartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesinin mümkün olabileceği hususu dikkate alınarak en geç yeni esaslar çerçevesinde Platform’da işlemlerin başlanma tarihine kadar Platform’un işlem şartlarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir.