Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Usul ve Esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumunda bilişim hizmetlerini yürütmek üzere sözleşmeli olarak istihdam edilecek uzman personelin hizmete alınmaları, nitelikleri, görevleri, sorumlulukları, ücretleri ve diğer sosyal haklarına ilişkin hususları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.
Kapsam ve dayanak
(1) (Değişik:07/03/2019 tarihli ve 2019/55 sayılı Y.K.K) Bu Usul ve Esaslar, 16/05/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun 28 inci maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak Sosyal Güvenlik Kurumunda istihdam edilecek bilişim hizmetlerini yürütecek uzman personeli kapsar.
Tanımlar
(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) Başkan: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanını,
b) Bilişim uzmanı: 5502 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre Kurumda bilişim hizmetlerini yürütmek üzere istihdam edilecek sözleşmeli uzman personeli,
c) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,
ç) Mesleki tecrübe: Kamu kurumlarında veya özel sektörde bilgi işlem alanında prim ödemek suretiyle çalışılan belgeye dayalı süreleri,
d) (Ek:11/12/2014 tarihli ve 2014/538 sayılı Y.K.K) YDS: 04/01/2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Nitelikleri, Sınavları ve Yerleştirilmeleri
Aranacak nitelikler
(1) Bilişim uzmanlarının aşağıdaki şartları taşımaları gerekir:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı genel şartları taşımak.
b) Mühendislik fakülteleri veya fen edebiyat fakültelerinin 4 yıllık istatistik, matematik, fizik bölümlerinden mezun olmaları ve yükseköğretimi sırasında bilgisayar alanında aldığı derslerde öğrendiği programlama dillerine ilişkin belge veya üniversitelerin ya da Millî Eğitim Bakanlığının onaylı bilgisayar kurslarını bitirdiğine ilişkin sertifika sahibi olmak.
c) (Değişik:10/05/2012 tarihli ve 2012/163 sayılı Y.K.K - 11/12/2014 tarihli ve 2014/538 sayılı Y.K.K) Yurt içi veya yurt dışında İngilizce dilinde öğretim yapan üniversitelerden lisans düzeyinde mezun olmak veya ana dili İngilizce olan ülkelerde yüksek lisans veya doktora yapmış olmak veya YDS İngilizceden en az (E) düzeyinde puan almış olmak ya da YDS dışındaki İngilizce dil sınavlarında YDS (E) düzeyine eşdeğer Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulu tarafından belirlenen puanları almış olmak.
ç) (Mülga:11/12/2014 tarihli ve 2014/538 sayılı Y.K.K)
d) Yapılacak sınavda en az 70 (yetmiş) puan almak.
e) İlanda belirtilecek özel şartları taşımak.
Sınavlar
(1) Sınav, yazılı ve/veya sözlü olarak yapılır.
(2) (Değişik:07/03/2019 tarihli ve 2019/55 sayılı Y.K.K) Sınav ve başvuruların incelenmesi, sınavın gerçekleştirilmesi, sonuçlarının tespiti ile yerleştirilen adayların ilan edilen niteliklere uygunluğu gibi sınava ilişkin tüm işlemler, Başkan veya görevlendireceği Başkan Yardımcısının başkanlığında, Hizmet Sunumu Genel Müdürü, Personel Daire Başkanı ve Başkan tarafından görevlendirilecek iki üye olmak üzere toplam 5 kişiden oluşan Sınav Komisyonu tarafından gerçekleştirilir.
(3) Sınavda, mesleki bilgilere ilişkin sorulara ilave olarak takım çalışması ve çözümleme yeteneğine ilişkin sorular da sorulabilir.
(4) Başarı puanı; başvuru özel şartlarında belirtilen nitelikler ile ilgili ibraz edilen belgelerin Sınav Komisyonunca değerlendirilerek belirlenecek kriterlere göre hesaplanacak puan toplamı ile sınav notlarının ortalaması esas alınarak belirlenir.
(5) Başarı sırası; en yüksek başarı puanından başlamak üzere düzenlenir.
(6) Adayların başarı puanlarının aynı olması halinde, sırasıyla iş tecrübelerine ve yabancı dil puanına bakılarak başarı sırası tespit edilir.
İstenilecek belgeler
(1) Kurumda bilişim uzmanı olarak istihdam edilmek üzere müracaat edecek kişilerden aşağıda belirtilen belgeler istenir:
a) İş talep formu.
b) Diploma aslı veya noter, okul yada Kurum tarafından onaylı örneği (diplomanın düzenlenmemiş olması halinde, öğrenim durumunu belirtmek üzere usulüne göre verilmiş ve daha sonra diploma veya örnekleriyle değiştirilecek belgenin noterden veya okuldan yada Kurum tarafından onaylı örneği).
c) 2 adet vesikalık fotoğraf.
ç) Muvazzaf askerlik hizmetinin yapıldığı yahut ertelendiği veya yedek sınıfa geçirildiğine dair yazılı beyan.
d) Tebligata esas adres beyanı.
e) Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranının % 40 ve üzerinde özürlü olmadığını gösterir yazılı beyan.
f) Mal bildirimi.
g) Kurum tarafından hizmetin özelliğine göre gerekli görülmesi halinde istenebilecek diğer belgeler.