Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2015/DK-ETD/364
Kurum:
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Kabul Tarihi:
05.08.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
05.08.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Gündem Konusu: Türk Telekom Referans Al-Sat Yöntemiyle ATM/FR/ME İnternet Toptan Satış Teklifi ve Referans Kiralık Devre Teklifi’nin Onaylanması.
KARAR: Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir.
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 19’uncu maddesinin 1’inci fıkrasında “Kurum, erişim yükümlüsü işletmecilere referans erişim teklifi hazırlama yükümlülüğü getirebilir.” hükmüne yer verilmekte; 08.09.2009 tarihli ve 27343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği’nin "Referans erişim teklifleri ve şeffaflık’ başlıklı 11 ’inci maddesi ile Kurumumuzun ilgili pazarda etkin piyasa gücüne sahip işletmecilere arabağlantıyı da içerecek şekilde referans erişim teklifleri hazırlama yükümlülüğü getirebileceği hüküm altına alınmaktadır.
Elektronik haberleşme sektöründe etkin ve sürdürülebilir rekabet ortamının tesis edilmesinde etkin piyasa gücüne sahip olan işletmeciler tarafından diğer işletmecilere açık, şeffaf ve makul şartlarda hizmet sunulması büyük önem arz etmekte olup, Referans Erişim Teklifleri, amaçlanan bu husus doğrultusunda elektronik haberleşme sektöründe düzenleyici belirliliğin sağlanması ve rekabet ortamının oluşturulmasına yönelik olarak yerleşik işletmeci tarafından toptan düzeyde sunulan hizmetlerin tabi olduğu hüküm, koşul ve ücretleri belirlemektedir.
Sırasıyla 11.01.2013 tarihli ve 2013/DK-SRD/29 sayılı Kurul Kararı ve 12.04.2013 tarihli ve 2013/DK-SRD/189 sayılı Kurul Kararı ile "Veri Akış Erişimini İçeren Toptan Genişbant Erişim Pazarı” ve "Toptan ve Perakende Kiralık Devreler Pazarı”nda etkin piyasa gücüne sahip olduğu tespit edilen Türk Telekomünikasyon AŞ (Türk Telekom) ATM, FR ve Metro Ethernet İnternet hizmetleri ve simetrik kapasiteli noktadan noktaya veri iletim hizmetleri (kiralık devre) için toptan erişim yükümlülüğüne tabi kılınmıştır.
Söz konusu yükümlülük çerçevesinde Türk Telekom tarafından hazırlanan taslak Referans Al-Sat Yöntemiyle ATM/FR/ME İnternet Toptan Satış Teklifi (RAFMET) ve taslak Referans Kiralık Devre Teklifi (RKDT) Kurumumuz onayına sunulmuştur. Kurumumuz internet sayfasında yayımlanarak kamuoyu görüşlerinin de alındığı taslak teklifler, ilgili mevzuatta yer alan serbest ve etkin rekabet ortamının sağlanması ve korunması ile tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesi ilkeleri başta olmak üzere ilgili mevzuat kapsamında Kurumumuz tarafından değerlendirilmiş ve sırasıyla Takrir Ek-1 ve Takrir Ek-2’de yer alan dokümanlar oluşturulmuştur. Söz konusu dokümanların oluşturulmasında, ilgili referans teklifler ile Türk Telekom’un diğer Referans Erişim/Arabağlantı Teklifleri mümkün olduğu ölçüde yeknesaklaştırılmaya çalışılmıştır.
Noktadan noktaya veri iletim hizmetleri ile omurga internet hizmetleri, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen telefon ve genişbant internet hizmetlerinin sunumunda ve işletmecilerin şebeke bağlantılarında temel girdi olarak kullanılmaktadır. Bu yönüyle, anılan hizmetlerin gerek tarife seviyesi gerekse de hizmet sunum koşulları kritik öneme haizdir. İlgili pazar analizleri neticesinde getirilen yükümlülüğün gereği olarak Türk Telekom’un toptan seviyede sunduğu noktadan noktaya veri iletim ve omurga internet hizmeti tarifeleri ve hizmet sunumuna ilişkin usul ve esaslar Kurumumuz tarafından onaylanmaktadır.
Yapılan çalışmalar neticesinde, yüksek hızlarda ara kademelerde kapasite ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak 1250 Mbit/sn, 1500 Mbit/sn, 2500 Mbit/sn, 3500 Mbit/sn ve 4500 Mbit/sn kapasiteli bağlantılar tarife portföyüne eklenmiştir. Ayrıca, servis sağlayıcılar ve kullanıcılar tarafından omurga internet bağlantılarında en çok tercih edilen hizmet olan Metro Ethernet İnternet hizmetinde ve kullanımı her geçen gün artan ethernet teknolojisinin kullanıldığı noktadan noktaya hizmetlerin tarifelerinde ve kullanıcı yerleşkesi ile Türk Telekom santrali arasındaki lokal erişim bağlantısının tesisi için uygulanan bir çift fiber optik bağlantıya ilişkin ücrette revizeler yapılmıştır.
Ayrıca, bir İşletmeci abonesinin RAFMET ve RKDT kapsamındaki hizmeti, başka bir işletmeciden almak istemesi veya İşletmeci/İşletmeci abonesinin aldığı hizmeti değiştirmek istemesi durumunda söz konusu taleplerin asgari hizmet kesintisi ile ve mükerrer ücret alınmaksızın karşılanmasına yönelik 06.12.2011 tarihli ve 2011/DK-07/629 sayılı Kurul Kararının gereği olarak Türk Telekom tarafından hazırlanan ve kamuoyu görüşleri sonrasında Kurumumuz tarafından nihai hale getirilen "İşletmeci ve Hizmet Değişikliği” başlıklı doküman da 4 No’lu Ek olarak mezkûr Referans Erişim Tekliflerinin kapsamına dâhil edilmiştir.
Referans Tekliflerde bu hususlara ilaveten, bağlantı ve iptal; arıza ıslah ve nakil/devir hususları başta olmak üzere ilgili usul ve esaslarda iyileştirmeler yapılmış olup, bunun neticesinde kullanıcıların söz konusu hizmetlerden daha makul hüküm ve koşullarla hizmet alması sağlanmıştır.