KARAR
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 175. maddesinin dördüncü fıkrasında; “Meclisce üye tam sayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.” hükmü yer almaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca 21/01/2017 tarihinde kabul edilen 6771 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmî Gazete’nin 11 Şubat 2017 tarih ve 29976 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunun 2. maddesinde; “Anayasa değişikliğinin halkoylaması, ilgili Anayasa değişikliği Kanununun Resmi Gazetede yayımını takip eden altmışıncı günden sonraki ilk pazar günü yapılır.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükümler çerçevesinde, Yüksek Seçim Kurulunun 11 Şubat 2017 tarih ve 74 sayılı kararı ile Anayasa Değişikliği Halkoylamasının 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılması karar altına alınmıştır.
Anayasa değişikliği halkoylamasında; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun gereği Yurt Dışında Yaşayan Seçmenlerimizin Oy Kullanmaları Amacıyla İhtiyaç Duyulan Mal ve Hizmet Alımları ile Seçimlerle İlgili Yurt Dışındaki Diğer Harcamalarda Uygulanacak Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Genelge Taslağı Kurulumuza sunulmuş olmakla konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ
Bu Genelge ile;
16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak Anayasa Değişikliği Halkoylamasında yurt dışında yaşayan seçmenlerimizin bulundukları ülkelerde oy kullanmaları amacıyla, seçim iş ve işlemleri için ihtiyaç duyulan mal ve hizmet almalarına yönelik harcamaların usul ve esaslarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
Kurulumuzca uygulanacak esas ve ilkeler dikkate alınarak komisyonca hazırlanan ve 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak Anayasa Değişikliği Halkoylamasında yurt dışında yaşayan seçmenlerimizin bulundukları ülkelerde oy kullanmaları amacıyla, seçim iş ve işlemleri için ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımlarına yönelik harcamalarda kullanılmak üzere 200/1 sayılı Genelge'nin yürürlüğe konulması uygun bulunmuştur.
SONUÇ
1- 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak Anayasa Değişikliği Halkoylamasının düzen içinde ve dürüstlükle yönetilip, sonuçlandırılması ve uygulamada birliğin sağlanması amacıyla "Anayasa Değişikliği Halkoylamasında Yurt Dışında Yaşayan Seçmenlerimizin Oy Kullanmaları Amacıyla İhtiyaç Duyulan Mal ve Hizmet Alımları İle Seçimlerle İlgili Yurt Dışındaki Diğer Harcamalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar” hakkında 200/I sayılı Genelge’nin kabulüne ve bu Genelge’nin kararın eki sayılmasına,
2- Karar örneğinin ve eki Genelge’nin;
a) Dışişleri Bakanlığına,
b) Yüksek Seçim Kurulu İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına,
c) Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına
gönderilmesine,
3- Karar örneği ve eki Genelge’nin Resmî Gazete'de yayımlanmasına,
14/02/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
200/1 Sayılı Genelge
Anayasa Değişikliği Halkoylamasında Yurt Dışında Yaşayan Seçmenlerimizin Oy Kullanmaları Amacıyla İhtiyaç Duyulan Mal ve Hizmet Alımları İle Seçimlerle İlgili Yurt Dışındaki Diğer Harcamalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar
Amaç ve kapsam
Bu Genelgenin amacı; 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak Anayasa Değişikliği Halkoylamasında yurt dışında yaşayan seçmenlerimizin oy kullanmaları amacıyla, seçim iş ve işlemleri için ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımlarına yönelik harcamalarda uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.
Harcamaların yapılması
Bu Genelge kapsamındaki seçim iş ve işlemlerine yönelik tüm harcamalar, yurt içinde kesin ödeme, yurt dışında ön ödeme suretiyle karşılanır.
Tanımlar
Yurt dışı temsilcilik: Sandık kurulmasına karar verilen büyükelçilik ve başkonsoloslukları,
Ön ödeme: İlgili mevzuatında öngörülen hallerde kesin ödeme öncesi avans veya kredi şeklinde yapılan ödemeleri,
Misyon şefi: Diplomatik temsilciliklerin büyükelçi ile maslahatgüzar unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisini,
Konsolosluk şefi: Konsoloslukların, başkonsolos, konsolos, muavin konsolos ve konsolosluk ajanı unvanlarından birini taşıyan ya da yerine görevlendirilen en üst yöneticisini,
ifade eder.
Harcama yetkilisi
5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 31. maddesi kapsamında merkezde yapılacak harcamalar için Yüksek Seçim Kurulu İdari ve Mali İşler Daire Başkanı, yurt dışında yapılacak harcamalar için ödenek gönderme belgesiyle kendisine harcama yetkisi verilen Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı harcama yetkilisidir.
Harcama yetkilisi mutemedi
MADDE 5
Harcama yetkilisi tarafından yazılı olarak görevlendirilen ve (kendisine verilen avans veya adına açılan kredilerle sınırlı olarak) yapacağı harcamalar konusunda harcama yetkilisine karşı sorumlu, bunların mahsubuna ilişkin belgeleri muhasebe yetkilisine vermek ve artan tutarı iade etmekle yükümlü olan personeldir. Bunlar seçim yapılacak dış temsilciliğin türüne göre;