Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Esas ve Usullerin amacı, kamu idarelerince sürekli görevle yurtdışına atanan memurların, 7/7/2010 tarihli ve 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde Türkiye'ye gidiş-dönüş ulaşım giderlerinin karşılanmasına ilişkin esas ve usullerin belirlenmesidir.
Kapsam
(1) Bu Esas ve Usuller, kamu idarelerince sürekli görevle yurtdışına atanmış olup yurtdışı aylıkları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 156 ncı ve 157 nci maddelerine göre belirlenen memurlardan aşağıdaki dış temsilciliklerde görev yapanlar ile beraberlerindeki eş ve aile yardımı ödeneğine hak kazanan çocukları kapsar:
a) 6004 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre oluşturulan ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına Dışişleri Bakanlığınca bildirilen dış temsilcilik gruplandırmasında dördüncü, beşinci ve altıncı gruplarda yer alan temsilcilikler,
b) 23/05/2011 tarihli ve 2011/1901 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ek 2 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan ülkelerdeki temsilcilikler.
Dayanak
(1) Bu Esas ve Usuller, 6004 sayılı Kanunun 14 üncü, 16 ncı ve 17 nci maddeleri ile 23/05/2011 tarihli ve 2011/1901 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Esas ve Usullerde geçen;
(a) Dış temsilcilik: Dışişleri Bakanlığının yurtdışı teşkilatını oluşturan diplomatik temsilcilikler ve konsolosluk temsilcilikleri ile bunların bünyesinde faaliyet gösteren diğer kamu idarelerine ait ihtisas birimlerini,
(b) Dış temsilcilik gruplandırması: 6004 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, dış temsilciliklerin, bulundukları ülke veya şehirlerdeki asayiş, güvenlik, sağlık, eğitim, iskân, sosyal yaşam, temel ihtiyaçlara erişim, iklim ve buna benzer yaşam koşullarının zorluğu dikkate alınarak iyiden kötüye doğru derecelendirilmesi suretiyle oluşturulan dış temsilcilik kategorilerini,
(c) İdare: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinden yurtdışı teşkilatı kurma yetkisine sahip olanları,
(ç) Ulaşım gideri: Görev yapılan dış temsilciliğin bulunduğu şehirden Ankara’ya geliş ve Ankara’dan görev yapılan dış temsilciliğin bulunduğu şehre dönüş güzergâhına ait ekonomi sınıfı uçak bilet bedelini,
(d) Yurtdışı sürekli görev: İdarelerce Türkiye’den yurtdışına veya yurtdışındaki bir temsilcilikten diğer bir dış temsilciğe naklen yapılan sürekli görevlendirmeyi,
ifade eder.
Hakkın kullanımına ilişkin süreler
(1) Ulaşım giderinin karşılanması hakkından, her yirmidört aylık görev süresi içinde bir kez yararlanılabilir. Haktan yararlanılabilecek yirmidört aylık süre, kapsama dâhil dış temsilcilikte fiilen göreve başlama tarihinden itibaren hesaplanır. Anılan süre ya da sürelerin kapsama dâhil temsilcilik ya da temsilciliklerde geçirilmesi gerekir.
(2) Merkez teşkilatına dönüş yapılacağı takvim yılında ulaşım giderleri ödenmez.
(3) İlk yirmi dört aylık görev süresine ait hak yirmidördüncü aya kadar olan dönemde; müteakip yirmidört aylık görev süresine ait hak ise yirmibeş ilâ kırksekizinci ay arasındaki dönemde (merkez teşkilatına dönüş yapılacak takvim yılı hariç) kullanılabilir.
(4) Yirmidört aylık görev sürelerini aşan artık aylar için bu haktan yararlanılmaz.
(5) Kapsama dâhil bir dış temsilcilikte görev yapan bir memurun, kapsama dâhil diğer bir dış temsilciğe naklen atanması halinde, yirmidört aylık görev süresi kesintiye uğramış sayılmaz.
(6) Aynı kişi aynı takvim yılı içinde ulaşım giderlerinin karşılanması hakkından iki kez yararlanamaz.
(7) Haktan yararlananların, bu seyahat içerisinde Türkiye'de toplam en az on beş gün kalmaları gerekir. Türkiye'de kalınması gereken en az onbeş günlük süreyi doldurmadan önce görev yaptığı temsilciliğe dönmeleri istenen memurlar sözkonusu süreyi tamamlamış sayılır. Temsilcilik, memuru erken çağırma gerekçesi hakkında ilgili kamu idaresini yazılı olarak bilgilendirir. Geri dönme talimatı Türkiye'deki ilgili kamu idaresi tarafından verilmiş ise, ilgili temsilcilik de aynı şekilde bilgilendirilir. Sözkonusu bilgilendirme yazısının örneği, seyahat sonrasında memur tarafından doldurulan beyannameye eklenir.
Ulaşım giderinin hesaplanması
(1) Ulaşım giderinin belgelendirilmesinde ve hesaplanmasında; Türkiye’ye gidiş-dönüş seyahatinin başlangıç ve bitiş noktaları olarak görev yapılan dış temsilciğinin bulunduğu şehir; Türkiye’ye varış ve Türkiye’den ayrılış noktalan olarak ise Ankara esas alınır.
(2) Ulaşım giderlerinin ödenmesinde, ekonomi sınıfı gidiş-dönüş bilet bedelleri üzerinden hesaplama yapılır. Seyahat tarihi değişikliklerinden veya başka nedenlerden kaynaklanan cezalar için ödeme yapılmaz.