Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
21.07.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
21.07.2017
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Sayı: 11395140-105[VUK-1-20575]-216847
Konu: YNÖKC Dönemsel hafıza raporuna istinaden ilgili belediyelere eğlence vergisi beyanında bulunulmasının mümkün olup olmadığı.
İlgi: 16/03/2017 tarih 315030 evrak numaralı özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, müşteriler tarafından elektronik satış uygulamaları kullanılarak satın alınacak sinema biletleri için e-bilet veya e-arşiv belgesi düzenlemek istediğiniz, e-bilet uygulamasına geçtiğinizde e-biletlerin düzenlendiği anda bilet üzerindeki bütün bilgilerin etkinliğin gerçekleştiği sinemada bulunan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (YN ÖKC) tarafından otomatik olarak bilgi fişi düzenlenerek kayıt altına alınacağı, YN ÖKC dönemsel hafıza raporu ile bağlı olunan belediyeye gidilerek eğlence vergisi beyanında bulunulacağı belirtilerek, bunun mevzuata uygun olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 21 inci maddesinin ikinci fıkrasının sonunda " Maliye Bakanlığı yukarıdaki şartlara bağlı kalmaksızın, biletle girilen yerlere ilişkin eğlence vergisinin hesaplanması ve ödenmesine dair işlemlerin ödeme kaydedici cihaz kullanılarak yapılmasına ait usûl ve esasları belirlemeye yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
Anılan hükümle Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla ilgili 63 Seri Seri Nolu Genel Tebliği Biletle Girilen Yerlerde Kullanılacak Ödeme Kaydedici Cihazlar başlıklı bölümünde;
"Biletle girilen eğlence yerlerini işletenlerden 2464 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (I) numaralı bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri kapsamında faaliyette bulunan (sinemalarda yerli ve yabancı film gösteren) mükellefler istemeleri halinde giriş biletlerini, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun(3) 5 inci maddesine göre Bakanlığımızca onaylanan ödeme kaydedici cihazlarla düzenleyebileceklerdir. Bu şekilde düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişleri, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun(4)Mükerrer 257 nci maddesiyle Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, "giriş bileti" olarak addedilecektir.
Söz konusu ödeme kaydedici cihazların üretici veya ithalatçı kuruluşlarca Bakanlığımızdan onay alınmak suretiyle işletme ihtiyaçlarına uygun şekilde programlanması ve bu cihazlar kullanılmak suretiyle düzenlenecek giriş biletlerinin de ekteki (Ek:1) örneğe uygun şekil ve muhtevada olması gerekmektedir." ...
Mezkur Genel Tebliğin Eğlence Vergisinin Hesaplanması ve Ödenmesi başlıklı bölümünde;
"Giriş biletlerini yukarıda belirtilen ödeme kaydedici cihazları kullanmak suretiyle düzenleyen mükellefler, 2464 sayılı Kanununa göre tahsil edilen eğlence vergisini, ödeme kaydedici cihazların günlük kapanış fişleri (Z raporu) ve mali hafıza raporlarından yararlanarak hesaplayacaklardır.
Mükellefler, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanan her aya ait eğlence vergisini, en geç ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar mahallin malmüdürlüğü veya muhasebe müdürlüğüne ödeyeceklerdir. Malmüdürlükleri ve muhasebe müdürlüklerince, tahsil edilen meblağın % 75'i Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlığı hesabına, % 25'i de ilgili belediyeye, tahsilini takip eden ayın onbeşinci günü akşamına kadar aktarılacaktır. Verginin ödendiğine dair belge ve o aya ait hasılatı gösteren ödeme kaydedici cihaz mali hafıza raporu, ekte (Ek:2) yer alan bilgi formu ekinde, ödemenin yapıldığı ayın sonuna kadar ilgili belediyeye verilecektir."
denilmektedir.
Diğer taraftan, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanmış bulunan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Teknik Kılavuzları (1) ve (2) nin 16/d bendinde, YN ÖKC ler kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen ve fatura ile belgelendirilmesi gereken satışlar için ÖKC lerde kayıt oluşturulacağı ve ÖKC lerden bilgi fişi düzenleneceği belirtilmekte,
YN ÖKC Bilgi Fişleri Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslara İlişkin Teknik Kılavuz' un 9.1.3. SATICININ e-ARŞİV FATURASI UYGULAMASINA KAYITLI OLDUĞU DURUMLARDA başlıklı bölümünde ise;
"9.1.3.1. Müşteri Mükellef ve e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Olmadığı Durumda
e-Arşiv Faturası uygulamasına geçen mükelleflerin e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine gerçekleştirmiş oldukları mal ve hizmet satışlarında; alıcının isteğine bağlı olarak; e-Arşiv uygulaması üzerinden tanzim edecekleri e-Arşiv Faturasını elektronik ortamda iletecekler veya kağıt çıktısını imzalayarak vereceklerdir. YN ÖKC'den ise işlem anında e-Arşiv Faturalı satışlara ait ekte örneği belirtilen bilgi fişi (2 veya 3 No.lu) düzenlenecektir..."