Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
09.11.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
09.11.2017
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
Sayı: 76464994-175.02[BLD-2017-1] - 182004
Konu: Eşantiyon Ürünlerin Üzerindeki Reklamlar
İlgi: 04.04.2017 tarih ve E.205/17381 sayılı özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmalar tarafından dağıtılan eşantiyon ürünlerin (çakmak, kalem, defter vb.) üzerindeki reklamların 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre ilan ve reklam vergisine tabi olup olmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü belirtilerek, konuyla ilgili olarak Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12 nci maddesinde, "Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü İlan ve reklam, İlan ve Reklam Vergisine tabidir." ve 13 üncü maddesinde, "İlan ve Reklam Vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişilerdir.
İlan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar." hükümleri yer almaktadır.
Aynı Kanunun 15 inci maddesinin 5 inci bendinde, ilan ve reklam amacıyla dağıtılan broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar veya benzerlerinin her biri için ilan ve reklam vergisi alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, anılan Kanunun "İstisna ve Muaflıklar" başlıklı 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının 4 numaralı bendinde, işletmelerin iştigal veya imal konusu maddelerinin ambalajları üzerinde bulunan ve kendi işlerine ait ilan ve reklamları ile ambalaj muhtevasından olan prospektüs ve tarifnamelerden ilan ve reklam vergisi alınmayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu itibarla, firmaların ilan ve reklam amacıyla dağıttığı eşantiyon ürünlerin (çakmak, kalem, defter vb) üzerindeki reklamların, anılan Kanunun 15 inci maddesinin 5 inci bendinde belirtilen broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar veya "benzerlerinin" kapsamında değerlendirilerek bu ürünlerden ilan ve reklam vergisi alınması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.