Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
RİZE VALİLİĞİ
Kabul Tarihi:
10.11.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
10.11.2017
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. RİZE VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı: 85550353-160[2017-1]-14
Konu: Veraset ve intikal Vergisi Kanunu Uygulamaları
İlgi: 19.07.2017 tarih ve 2187 kayıt nolu yazınız eki özelge talep formu
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 17 nci maddesi uyarınca teşekkülünüz işçisi iken emekli olan istihkak sahipleri için tasdikname talep edilip edilmeyeceği ile işçinin ölümü halinde kanuni mirasçılarına yapılan kıdem tazminatı ödemelerinde tasdikname aranılıp aranılmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, 2 nci maddesinin (b) bendinde ise "mal" tabirinin; mülkiyete konu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen diğer bütün hakları ve alacakları ifade ettiği hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 4 üncü maddesinin (g) bendi ile amme idare ve müesseseleri ve 3659 sayılı Kanuna tabi müesseseler ve amme menfaatlerine hadim cemiyetlerden veya emekli sandıklarından (Veya bu mahiyetteki kurumlardan) dul ve yetimlere bağlanan aylıklarla bu aylıklar dışında verilen emekli ikramiyeleri ile dul ve yetim evlenme ikramiyeleri ve hizmet müddetini doldurmamış bulunanların dul ve yetimlerine aylık yerine toptan yapılan ödemeler ve harp malulleriyle şehit yetimlerine tekel bey'iyelerinden ödenen paralar veraset ve intikal vergisinden müstesna edilmiştir.
Diğer taraftan, 7338 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde; "Amme idare ve müesseseleri, bankalar, bankerler, kasa kiralayanlar, sigorta şirketleri, sair şirket ve müesseseler, mahkemeler ve icra daireleri istihkak sahiplerine bu verginin mevzuuna giren herhangi bir muamele dolayısıyla para ve senet verebilmek için evvelemirde verginin ödenmiş olduğuna dair vergi dairesinden verilmiş bir tasdikname talebederler.
Tasdikname ibraz etmeyen hak sahiplerinin istihkaklarından, veraset yoluyla intikallerde yüzde beş, ivazsız intikallerde yüzde onbeş oranında vergi karşılığı olarak tevkifat yaptıktan sonra, bakiyesini verebilirler. Tevkifatı yapanlar, tevkif ettikleri parayı en geç bir hafta içinde bulundukları yerin mal sandığına yatırmaya ve keyfiyeti bağlı bulundukları vergi dairesine yazı ile bildirmeye mecburdurlar.
Tevkifat yapmadan para ve senet verenlerle tevkif ettikleri parayı yukarıda belirtilen süre içinde mal sandığına yatırmayanlardan (Hakimler hariç), tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paralar Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı tatbik edilerek tahsil edilir. Tevkifatı yapan ilgili kuruluşların, bu görevleri süresinde yerine getirmeyen sorumlularından, tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paraların %10'u oranında ayrıca ceza tahsil olunur." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, verginin ödendiğine dair bir belge ibraz etmeyen hak sahiplerinin istihkaklarından kurum veya kuruluşlarca, vergiye karşılık olarak veraset yoluyla intikallerde yüzde beş, ivazsız intikallerde yüzde on beş oranında tevkifat yapıldıktan sonra kalan miktarın hak sahiplerine ödenmesi gerekmektedir. Kurum ve kuruluşlarca tevkif edilen paranın bu kurum ve kuruluşların bulunduğu yerdeki en yakın vergi dairesine yatırılması ve durumun ilgili vergi dairesine bir yazı ile bildirilmesi zorunlu bulunmaktadır.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, teşekkülünüz işçisi iken emekli olan kişilere yapılan ödemeler Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun konusuna girmediğinden, anılan Kanun hükümleri uyarınca her hangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Belirli bir hizmet süresini doldurarak emekli olmadan ölen personelin dul ve yetimlerine bağlanan aylıklarla bu aylıklar dışında verilen emekli ikramiyeleri ile dul ve yetim evlenme ikramiyeleri ve hizmet müddetini doldurmamış bulunanların dul ve yetimlerine aylık yerine toptan yapılan ödemelerin veraset ve intikal vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.
Bu itibarla, teşekkülünüzün, Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (g) bendinde sayılan kurumlardan olması nedeniyle, emekli olmadan ölen teşekkülünüz çalışanlarının dul ve yetimlerine ödenecek kıdem tazminatı veraset ve intikal vergisinden istisna olup, anılan Kanunun 17 nci maddesi uyarınca tasdikname aranmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, veraset ve intikal vergisinin konusuna giren ve vergiden istisna edilmemiş bulunan ödemeleriniz için tasdikname aranılacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.