Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
09.10.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
09.10.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı: 90792880-175.02.01.04[2015/103]-1002
09/10/2015
Konu: Elektrik Tüketim Vergisi
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; … Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren …'nin maden üretim tesislerinde tüketmek üzere Teşekkülünüzden satın aldığı elektrik enerjisinin elektrik tüketim vergisine tabi olup olmadığı husunda … Belediye Başkanlığına hitaben yazılan … tarih ve … sayılı yazımızda, söz konusu Şirketin maden sahası için ürettiği elektriğin ihtiyaca yetmemesi nedeniyle Teşekkülünüzden aldığı elektrik enerjisinin tüketicisi olmasından dolayı elektrik tüketim vergisinin mükellefi olduğu, elektrik enerjisini tedarik eden Teşekkülünüzün de tahsil ettiği vergiyi ilgili belediyeye bildirmesi ve bildirim süresinde ödemesi gerektiğine ilişkin görüşümüzün, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun … tarihli yazısında Teşekkülünüzün elektriği tedarik eden bir kuruluş olmadığının belirtildiği bahsiyle, tekrar değerlendirilerek uygulama birliğinin sağlanması açısından konu hakkında Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmıştır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 34 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketiminin, elektrik ve havagazı tüketim vergisine tabi olduğu; 35 inci maddesinde de elektrik ve havagazı tüketenlerin, elektrik ve havagazı tüketim vergisini ödemekle mükellef olduğu ve 20/02/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa göre elektrik enerjisini tedarik eden ve havagazını dağıtan kuruluşların, satış bedeli ile birlikte bu verginin de tahsilinden ve ilgili belediyeye yatırılmasından sorumlu oldukları hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, imal ve istihsal, taşıma, yükleme, boşaltma, soğutma, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi işlerinde tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden yüzde 1 nispetinde alındığı ve 39 uncu maddesinde de elektrik enerjisini tedarik eden veya havagazını dağıtan kuruluşların tahsil ettikleri vergiyi, tahsil tarihini takibeden ayın 20 nci günü akşamına kadar belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve vergiyi aynı sürede ödemeye mecbur oldukları, elektrik ve havagazı işleri bütçesi içinde yer alan belediyelerin bu hükümden müstesna oldukları belirtilmiştir.
Diğer taraftan, 37 seri no.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinin "Matrah" başlıklı bölümünde, "Verginin matrahı, elektriğin iletimi, dağıtımı ve perakende satış hizmetlerine ilişkin bedelleri hariç olmak üzere elektrik enerjisi satış bedeli ile havagazının satış bedelidir. Matraha vergi, fon ve paylar dâhil edilmez.
Buna göre, elektrik satış bedelinden elektriğin iletimi, dağıtımı ve perakende satış hizmetlerine ilişkin bedeller düşüldükten sonra kalan tutar elektriğe ilişkin matrahı oluşturacaktır. Havagazına ilişkin matrah ise doğrudan havagazının satış bedelidir.
Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin matrahına her ne ad altında olursa olsun herhangi bir vergi, fon veya pay dâhil edilmeyecektir."
denilmektedir.
Öte yandan, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun 3 üncü maddesinde, bu Kanunun uygulanmasında; tedarikçinin, elektrik enerjisi ve/veya kapasite sağlayan üretim şirketleri ile tedarik lisansına sahip şirketi; tedarik şirketinin ise, elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin toptan ve/veya perakende satılması, ithalatı, ihracatı ve ticareti faaliyetleri ile iştigal edebilen tüzel kişiyi ifade edeceği belirtilmiştir.
Buna göre, …' nin maden üretim tesislerinde tüketmek üzere Teşekkülünüzden satın almış olduğu elektrikten, elektrik ve havagazı tüketim vergisinin aranılması gerekmekte olup elektrik enerjisini tedarik eden Teşekkülünüzün de satış bedeli ile birlikte söz konusu verginin tahsilinden ve ilgili belediyeye yatırılmasından sorumlu olduğu tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.