Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
23.02.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
23.02.2022
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Konu: İlan ve reklam vergisi
İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, … unvanlı işletmenin Türkiye genelinde ... renk konsepti ile faaliyet gösterdiği, işyerleri ve motorlu araçlarının tamamen ... renk giydirme yapılma zorunluluğunun bulunduğu, anılan mükellefin bazı işyerlerinin ve motorlu araçlarının tamamen … renk olduğu bazılarının ise tamamen … renk ve belli ebatlarda … unvanı logosunun bulunduğu belirtilerek, bahse konu işyerleri ve motorlu araçların logosuz tamamen … renk giydirmelerinin ilan ve reklam vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12 nci maddesinde, "Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklam, İlan ve Reklam Vergisine tabidir."; 13 üncü maddesinde ise, "İlan ve Reklam Vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişilerdir. İlan ve reklam işlerini mutad meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar." hükümleri yer almaktadır.
Anılan Kanunun 14 üncü maddesinde ilan ve reklam vergisine ilişkin istisna ve muaflıklar düzenlenmiş olup aynı maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, gerçek veya tüzel kişilere ait işyerlerinin içine veya dışına asılan iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalardan ilan ve reklam vergisinin aranılmayacağı, ancak alanı 1/2 metrekareyi aşan levhaların ise aşan kısmı üzerinden vergiye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde motorlu taşıt araçlarının içine veya dışına konulan ilan ve reklamların beher metrekaresinden yıllık olarak tarifede belirtilen en az ve en çok miktarlarda ilan ve reklam vergisi alınacağı; aynı maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde, metrekare üzerinden yapılan hesaplamalarda, yarım metrekareye kadar olan kesirlerin yarım metrekareye, yarım metrekareyi aşanların ise tam metrekareye tamamlanacağı, (b) bendinde herhangi bir yüzeye yazılmak, takılmak veya çizilmek suretiyle yapılan ilan ve reklamlarda yazı ve resimlerin kapladığı alanın yüzölçümünün esas alınacağı, (c) bendinde çok cepheli ilan ve reklamlarda metrekare hesabının her cephe için ayrı ayrı nazara alınacağı, (d) bendinde ise vergi tarifesinin 1, 2 ve 4 üncü bentlerinde belirtilen ilan ve reklamların süresi 6 aydan az olursa vergi miktarının yarısının alınacağı, 6 ayı geçen sürelerin 1 yıl, hafta kesirlerinin de tam hafta sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Dolayısıyla, belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklam, ilan ve reklam vergisine tabi olacak; ilan ve reklam vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişiler olacak; işyerlerinin içine ve dışına asılan iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalardan ilan ve reklam vergisi aranılmayacak, bu nitelikteki ilan ve reklamların alanının 1/2 metrekareyi aşması durumunda ise aşan kısmı vergiye tabi tutulacaktır. Ayrıca, herhangi bir yüzeye yazılmak, takılmak veya çizilmek suretiyle yapılan ilan ve reklamlarda yazı ve resimlerin kapladığı alanın yüzölçümü esas alınacak olup çok cepheli ilan ve reklamlarda ise metrekare hesabı her cephe için ayrı ayrı nazara alınarak ilan ve reklam vergisi hesaplanması gerekmektedir.
Buna göre, bahse konu işyerleri ve motorlu araçları için marka/firma ismi ve logosunun yanı sıra bunlarla bütünlük sağlayacak şekilde sair boyalı alanlar vasıtasıyla yapılan ilan ve reklamlarda kurumsal renkler sayesinde ilgi çekilerek marka vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, herhangi bir yüzeye yazılmak, takılmak veya çizilmek suretiyle yapılan ilan ve reklamlarda vergiye tabi tutulacak alanın hesabında, bu yüzeylerdeki reklam amaçlı yazı ve resimlerin kapladığı alanın yüzölçümü esas alınacak olup çok cepheli ilan ve reklamlarda ise metrekare hesabı her cephe için ayrı ayrı nazara alınacak ve bu alan üzerinden ilan ve reklam vergisi hesaplanacaktır.
Diğer taraftan, yazı ve resimlerden bağımsız olarak yalnızca renk kullanılan alanlardan ilan ve reklam vergisi alınmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.