Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
12.07.2019
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
12.07.2019
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı: 97895701-175[2018/7.1-16]-E.573823
Konu: Biletle girilen sinema salonlarında ayrıca bedele tabi organizasyonlarda eğlence vergisi alınıp alınmayacağı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün mükellefi olarak yazlık ve kışlık sinema işletmeciliği işi ile iştigal ettiğinizi, faaliyetiniz kapsamında … Alışveriş Merkezinde bir çocuk sineması ve sinema fuaye alanı içerisinde çocuk misafirlerinizin vakit geçirebileceği bir oyun park alanı (playland) açılacağını belirterek; eğlence vergisine tabi sinemanızın fiziki alanı içerisinde bulunan ancak sinema gösteriminden bağımsız olarak ayrı ücrete tabi tutulan oyun park alanı giriş ücretinin ayrıca eğlence vergisine tabi olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 17 nci maddesinde, "Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetleri Eğlence Vergisine tabidir."; 18 inci maddesinde de "Verginin mükellefi, eğlence yerlerini işleten gerçek veya tüzelkişilerdir." hükümlerine yer verilmiştir.
Anılan Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının I/5 numaralı bendinde, biletle girilen yerlerdeki sirkler, lunaparklar, çalgılı bahçeler ve benzerlerinden %20 oranında; III numaralı bendinde ise biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden günlük 5-100 TL eğlence vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 20 nci maddesinde, eğlence vergisinin matrahının biletle girilen yerlerde, eğlence vergisi hariç olmak üzere bilet bedeli olarak sağlanan gayrisafi hasılat (bilet bedeli dışında bağış veya başka adlar altında alınan paralar dahil); biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinden ise işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclislerince tespit edilecek miktar olduğu hükme bağlanmıştır.
Yukarıda yer alan madde hükmünde 'gibi' ibaresi ile eğlence mahiyetinde olan diğer yerlerinde eğlence vergisi kapsamında değerlendirilmesine imkan verilmiştir.
Bu hükümlere göre, Şirketiniz tarafından sinema fuaye alanı içerisinde açılacak oyun park alanının (playland) biletle girilen yerlerden olması halinde 2464 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının I/5 numaralı bendinde yer alan orana göre; biletle girilmesi zorunlu olmayan yerlerden olması halinde ise söz konusu maddenin III numaralı bendinde belirtilen miktarlarda eğlence vergisine tabi olması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.