Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
03.08.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
03.08.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı: 97895701-175[2018/7.1-6]-E.722980
Konu: Zorunlu olarak asılan eczane levhasında ilan vergisi
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik uyarınca eczane cephesinde bulunan "E" logolu ışıklı levhaların kanunen zorunlu olduğu belirtilerek, ilan ve reklam vergisinden muaf tutulduğundan bahisle, aynı Yönetmelik uyarınca kanunen zorunlu olan eczane ışıklı levhalarından ilan ve reklam vergisi alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
Bilindiği üzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12 nci maddesinde, belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklamın, ilan ve reklam vergisine tabi olduğu; 13 üncü maddesinde de, ilan ve reklam vergisi mükellefinin, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişiler olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun "İstisna ve Muaflıklar" başlıklı 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, gerçek veya tüzel kişilere ait işyerlerinin içine veya dışına asılan iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalardan ilan ve reklam vergisinin aranılmayacağı, ancak alanı 1/2 metrekareyi aşan levhaların aşan kısmı üzerinden vergiye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
Ancak, eczanelerin dış cephesine zorunlu olarak asılan "E" logolu ışıklı levhalardan, ilan ve reklam niteliğinde olmamaları ve kamuoyunu bilgilendirme amacı taşımaları nedeniyle, ilan ve reklam vergisi aranılmamaktadır.
Diğer taraftan, 2464 sayılı Kanunda standart eczane levhalarından ilan ve reklam vergisinin aranılmayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmadığından, bu levhalardan ilan ve reklam vergisinin aranılması gerekmektedir. Dolayısıyla, eczanelerin içine veya dışına asılan, iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalardan ilan ve reklam vergisinin aranılmaması; bu nitelikteki ilan ve reklamların alanının 1/2 metrekareyi aşması durumunda ise aşan kısmı üzerinden ilan ve reklam vergisinin aranılması gerekir.
Ayrıca, konuya ilişkin olarak yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyetine … tarih ve … sayılı yazıyla konu hakkında bilgi verilmiştir.
Öte yandan, konu ile ilgili olarak verilmiş yargı kararlarının olayına münhasır olarak uygulanacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.