Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
MALİYE BAKANLIĞI
Kabul Tarihi:
31.12.2004
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
31.12.2004
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI: B.07.0.GEL.0.57/5711-504
................. VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)
İLGİ: ................... gün ve ................... sayılı yazınız.
İliniz mükelleflerinden ....................... Tekstil San. Tic. Ltd. Şti. hakkındaki, ilgi sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.
Bilindiği üzere 27.02.2003 tarih ve 205033 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4811 sayılı Vergi Barışı Kanununun 14 üncü maddesinde,
1 "Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan fiilleri 31.08.2002 tarihinden önce işleyenler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaz, soruşturma aşamasında olanlar için takibat yapılmaz, açılmış bulunan kamu davaları ortadan kaldırılır ve kesinleşmiş mahkumiyet kararları infaz edilmez.
2. Anılan Kanunun 359 uncu maddesinin (b) fıkrasının (1) numaralı bendindeki "Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler", (2) numaralı bendindeki "belgeleri sahte olarak basanlar" hakkında (1) numaralı fıkra hükümleri uygulanmaz ve bahsi geçenler bu Kanunun 7, 8 ve 9 uncu madde hükümlerinden yararlanamaz.
..........." hükmü yer almaktadır.
Mükellef şirket hakkında, Hazine Başkontrolörü ......................., Hazine Kontrolörleri .................. ve ....................... tarafından düzenlenen ................ tarih ve .....-.....-...... sayılı raporlara istinaden Defterdarlığınızca inceleme başlatılmış ve inceleme sonucunda sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme fiilinden dolayı vergi tekniği ve vergi raporları düzenlenerek Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
Mükellefin Bakanlığımıza vermiş olduğu 18.08.2004 tarihli dilekçesinde; 05.03.2004 tarihinde 1998, 1999, 2000 ve 2001 yılları için kurumlar vergisi ve katma değer vergisi yönünden matrah artırımında bulunduğunu, bu tarihe kadar hakkında herhangi bir vergi incelemesinin söz konusu olmadığını, 1998, 1999 yıllarına ilişkin 22.10.2003 tarihinde vergi tekniği raporu ve vergi suçu raporu düzenlendiği ancak bu raporlarda da herhangi bir vergi ve cezanın önerilmediğini, vergi tekniği raporu tanzim edilmek suretiyle sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen/kullanan mükellefler listesine alındığını ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek "sahte belge düzenleyenler" listesinden çıkarılmasını talep etmektedir.
4811 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 2 no.lu fıkrasında; Vergi Usul Kanununun 359. maddesinin (b) fıkrasının (1) no.lu bendindeki; "belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler" ile (2) numaralı bendindeki "Belgeleri sahte olarak basanlar" hakkında anılan maddenin (1) numaralı fıkra hükümlerinin uygulanmayacağını ve bu kişilerin 4811 sayılı Kanunun 7,8 ve 9. madde hükümlerinden yararlanamayacakları hükme bağlanmıştır.
Olayda, .................... Tekstil San. Tic. Ltd. Şti.'nin 4811 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sahte belge düzenlediği Hazine Başkontrolörü ................, Hazine Kontrolörleri ............... ve ................ tarafından düzenlenen ............... tarih ve ..........-............. sayılı raporla tespit edildiğinden, matrah/vergi artırımı hükümlerinden yararlandırılması mümkün olmayacağından, matrah artırımında bulunduğu yıllarla ilgili olarak hakkında vergi incelemesi yapılmasında yasal isabetsizlik bulunmamaktadır.
84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin II/2.1.2.1 bölümünde; SMİYB düzenleme raporları üzerine yapılan tarhiyatın nihai yargı kararı ile terkin edilmesi halinde bu raporların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, II/2.1.2.2 bölümünde de; SMİYB düzenleme raporları ile yapılan tarhiyatların ödenmesi veya tamamına teminat gösterilmesi ve yükseltilmiş (indirimli teminattan yararlananlar için % 100, diğerleri için % 200) teminat uygulamasına geçilmesinden sonra, vergi dairesine vergi incelemesine yetkili elemanlarca düzenlenmiş bir olumlu raporun intikal etmesi halinde, olumlu raporun ilişkin olduğu vergilendirme döneminden itibaren bu mükelleflerin nakden veya mahsuben iade taleplerinin genel esaslara göre yerine getirileceği belirtilmiştir.
Yine konu ile ilgili olarak 87 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin C/1. "Olumsuz Raporlarla İlgili Olarak Vergi Barışı Kanununa Göre Yapılan Ödemeler" başlıklı bölümünde;
"Haklarındaki olumsuz raporlarla ilgili olarak 4811 sayılı Vergi Barışı Kanunu hükümlerinden yararlanma hakkı bulunanların, Kanunun ilgili hükümlerine göre hesaplanacak tutarların tamamını ödemeleri halinde 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen "ödeme şartı" yerine gelmiş sayılacak ve iade talepleri hakkında buna göre işlem yapılacaktır.