Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
MALİYE BAKANLIĞI
Kabul Tarihi:
10.02.2005
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
10.02.2005
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
SAYI: B.07.0.GEL.0.63/6314-420
KONU: Serbest bölgelerde yapılacak noter işlemleri hk.
İlgi : 10.12.2004 tarih ve HUK-2833/19451 sayılı yazınız.
İlgi yazınız incelendi.
Bilindiği üzere, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunun 5084 sayılı Kanunla değişmeden önceki şeklinde, "Serbest bölgeler gümrük hattı dışında sayılır. Bu bölgelerde vergi, resim, harç, gümrük ve kambiyo mükellefiyetlerine dair mevzuat hükmü uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre, sadece serbest bölge içinde düzenlenen kağıtlarla, yapılan işlemlere damga vergisi ve harç istisnası uygulanmakta, serbest bölge dışında düzenlenen kağıtlarla, yapılan işlemlerden damga vergisi ve harç aranılmakta idi.
Ancak, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5084 sayılı Kanun ile değişik 6 ncı maddesinde "Serbest bölgeler, gümrük bölgesi dışında sayılır. Bu bölgelerde gümrük ve kambiyo mükelleflerine dair mevzuat hükümleri uygulanmaz." hükmü yer almakta, 5084 sayılı Kanun ile eklenen geçici 3 üncü maddenin (c) bendinde ise, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlerin 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olacağı hüküm altına alınmıştır.
3218 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde yapılan değişiklik ile bölgede Türk vergi kanunlarının geçerli olması sağlanmış, ancak; geçici 3 üncü madde ile, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemler nedeniyle 31.12.2008 tarihine kadar vergi, resim, harç istisnası öngörülmüştür.
Serbest bölgede faaliyet göstermek üzere ruhsat almış mükelleflerin bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlere 492 sayılı Harçlar Kanununa göre harç istisnası, bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtlara ise 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmaktadır.
Bu nedenle, serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin buradaki faaliyetleri ile ilgili olarak bölge dışında ve noterde yaptıracakları işlemlere harç ve damga vergisi istisnası uygulanması gerekir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.