Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların Damga Vergisine tabi olacağı belirtilmiş, 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "III.Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/f fıkrasında, gümrük idarelerine verilen özet beyan formlarının, aynı tablonun "IV.Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/c fıkrasında da, gümrük idarelerine verilen beyannamelerin maktu tutarda damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
T.C. MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
Sayı: B.07.0.GİB.0.02.62 /6211-427
Konu: Serbest bölge işlem formu
............ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
İlgi : ................ tarihli ve ......................... sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, .......... Gümrük Müdürlüğünün ........... tarihli ve ........... sayılı yazısında, Gümrük Müfettişleri tarafından yapılan teftiş sonucu düzenlenen ............ tarihli, ........... sayılı Cevaplı Raporun 3 üncü maddesinin (c) bendinde "Serbest Bölge İşlem Formu" başlıklı kağıdın, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun III-2/f fıkrasına göre her yıl için belirlenen maktu tutarda damga vergisine tabi tutulması gerektiği, 2008 tarihi itibarıyla ilgide kayıtlı yazınız eklerinde tutarları belirtilen miktarlarda damga vergisinin tahsil edilmek suretiyle sonucundan ............... Gümrük Müdürlüğüne de bilgi verilmesinin talep edildiği belirtilerek, söz konusu kağıdın damga vergisine tabi olup olmadığı ile damga vergisine tabi olması durumunda yapılacak tarhiyatlar konusunda tereddüt edilerek Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.