Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
MALİYE BAKANLIĞI
Kabul Tarihi:
10.08.2009
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
10.08.2009
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
SAYI: B.07.1.GİB.0.02.61/6158-101-84/77369 10.08.2009
İlgi: ............ tarih ve ....................... sayılı yazınız.
Defterdarlığınız ............ Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden .............' nun Başkanlığımıza verdiği bir örneği ilişik .............. tarihli dilekçede belirtilen hususlar ile ilgide kayıtlı yazınız ekindeki ............. tarih ve ............. sayılı özelgede belirtilen hususlarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
Bilindiği üzere, 28.02.2009 tarih ve 27155 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında;
"İlgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan, model yılı 1979 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30/6/2010 tarihine kadar ilgili yönetmelik hükümleri gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim edenler adına veya 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 33 üncü maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen uygulama çerçevesinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kişilerden, yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayanlar adına, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31/12/2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31/12/2008 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir."
hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla, 5838 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkra hükmünden faydalanılması için, mükelleflerin yük ve yolcu taşımacılığı faaliyeti dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca bir ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyetlerinin bulunmaması gerekmektedir. Ancak, yük ve yolcu taşımacılığı dışındaki ticari faaliyetlerinden dolayı işletme hesabı esasında defter tutan mükelleflerin de madde ile getirilen imkandan yararlanabilmesi mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren bir ticari faaliyet veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunan kişilerin, kendi adlarına kayıtlı olan hurdaya ayrılacak taşıtları işletme aktifine kaydetmemiş olmaları halinde de anılan madde ile getirilen imkandan yararlanılabilecektir.
Buna göre, hurdacılık işi ile iştigal eden ................' nun hurda alım satım faaliyeti nedeniyle işletme hesabı esasında vergilendiriliyor olması ya da bu faaliyetinden dolayı bilanço esasına göre vergilendiriliyor olsa bile hurdaya ayrılacak olan .................. plakalı taşıtı işletmenin aktifine kaydetmemiş olması halinde, kendi adına kayıtlı olan söz konusu taşıt için anılan Kanunun Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkra hükmünden faydalanması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini ve adı geçen kişi hakkında yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem yapılması ile bir örneği ekte gönderilen mükellef dilekçesine cevaben bilgi verilmesini rica ederim.