Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Gelir İdaresi Başkanlığı
Kabul Tarihi:
15.08.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
15.08.2017
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı: 84974990-135[KDV-4-İ-1-2016/8]-298673
Konu: Jandarma Genel Komutanlığına 87.04 ve 87.05 tarife pozisyonunda yer alan araç satışı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Türk Silahlı Kuvvetlerine 87.04 ve 87.05 tarife pozisyonu kapsamındaki araçları sattığınızı belirterek, 27/7/2016 tarih ve 29783 sayılı (2. Mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlanan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda Yapılan Değişiklikler" başlıklı üçüncü bölümünde yapılan düzenlemeler ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın 27/07/2016 tarihi itibariyle İçişleri Bakanlığı'na bağlanmış olması nedeniyle, bu tarih itibariyle "Jandarma Genel Komutanlığına ve/veya Jandarma Birliklerine satılan/satılacak taşıtların 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu uygulaması bakımında "kayıt ve tescile tabi olmayanlar" kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı, kayıt ve tescile tabi olmayanların ithalatı veya imal ve inşa edenler tarafından teslimi ÖTV'ye tabi tutulmuş, aynı Kanunun (2/1-c) maddesinde kayıt ve tescil; motorlu taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye, liman ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline yapılan kayıt ve tescil olarak tanımlanmıştır.
Öte yandan, Karayolları Trafik Kanununun (22/a) maddesine göre, Yönetmelikte belirlenen esaslara göre, askeri maksatlarla kullanılan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bütün araçlar ile çeşitli anlaşmalara göre askeri amaçla yurdumuzda bulunan kuruluşlara ait araçların tescilleri Türk Silahlı Kuvvetlerince yapılmaktadır.
Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (I/B/3.2.) bölümünde, "kayıt ve tescil" tanımına, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan kayıt ve tescil işleminin dahil olmadığı, dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kayıt ve tescil edilen/edilecek taşıtların, bu Kanun uygulamasında "kayıt ve tescile tabi olmayanlar" olarak değerlendirileceği belirtilmiştir. Kanuna ekli (II) sayılı listedeki 87.04 ve 87.05 tarife pozisyonundaki taşıtlardan sadece kayıt ve tescile tabi olanlar ÖTV kapsamında olup, bu durumda söz konusu taşıtların Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimi aşaması ÖTV'ye tabi değildir.
Öte yandan, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 22/7/2016 tarih ve 29783 sayılı (2. Mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanan 668 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ncı maddesi ile değişik 4 üncü maddesinde "Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlıdır." hükmü; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 6/1/2017 tarih ve 29940 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 680 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 52 nci maddesiyle değişik 22 nci maddesinin birinci fıkrasının mülga (e) bendinde ise "Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bütün araçların tescilleri Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılır." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, yukarıda yer verilen kanuni düzenlemeler gereği, Jandarma Genel Komutanlığınca iktisap edilecek taşıtlar Emniyet Genel Müdürlüğünce tescil edileceğinden, 87.04 ve 87.05 tarife pozisyonundaki taşıtların bu Kuruma tesliminde "kayıt ve tescile tabi mallar" kapsamında değerlendirilerek ilk iktisabının ÖTV'ye tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.