Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
09.03.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
09.03.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı: 16700543-175-9748
Konu: İşyeri Açma Çalıştırma Ruhsatı
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eki dilekçenizde, 4 yıldızlı otelinizin … tarih ve … belge numaralı Yatırım Teşvik Belgesi bulunduğu, … Belediye Başkanlığı tarafından işyeri açma çalıştırma ruhsatı için m2 karşılığı harç bedeli hesaplandığı belirtilerek, yatırım teşvik belgenize istinaden ödenecek harçtan muaf olup olmadığınız hususunda Başkanlığımızdan bilgi talep edilmektedir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 81 inci maddesinde, belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılmasının "İşyeri Açma İzni Harcına" tabi olduğu; 84 üncü maddesinde ise işyerlerinden (beher metrekare için işin mahiyetine göre) 0,10-1,00 TL arasında takdir edilecek miktarda işyeri açma izin harcının alınacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre, belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde açılan her işyeri için işyeri açma izin harcının belirtilen tarife üzerinden alınması gerekmektedir.
Öte yandan, 2464 sayılı Kanunda yatırım teşvik belgesi bulunan otellerin işyeri açma izni harcından muaf olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin (c) fıkrasıyla gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak Kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı verme yetkisi belediyelere verilmiş bulunmaktadır.
10/08/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2005/9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 2 nci maddesinde, "Bu Yönetmelik, sıhhî ve gayrisıhhî işyerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve denetlenmesine dair iş ve işlemleri kapsar."; 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise, "Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.İşyerlerine söz konusu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler ilgili Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır." hükümleri yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, sahip olduğunuz Yatırım Teşvik Belgenize istinaden "İşyeri Açma İzni Harcı"ndan muaf tutulmanız mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.